Om Kalle Lind och andra gubbar

Lösryckta bitar ur ”För Sverige – på tiden” del 6: Jesu kamelkiss.


1987 års julkalender hette Marias barn. Enligt uppgift var arbetstiteln ”Fader okänd”, vilket av respekt gentemot de troende ändrades. Serien berättade alltså om den lille snickargossen. Det gjordes till tecknade stillbilder.

Det var nog ingen särskilt festlig serie. Ulla Sjöblom läste säkert engagerat, Bengt Arne Runnerströms bilder var säkert vackra, storyn är som bekant den största som nånsin berättats. Ändå minns jag främst frestelsen att gnaga av sej armen och slänga den i bildröret.

Påtryckningarna från kristenheten hade drivit fram projektet. Det är ju ändå för att Jesus (eventuellt) föddes den 25 december som vi firar jul den 24 december! Efter att serien sänts blev påstötarna färre. Inte för att någon fått sitt lystmäte stillat, utan för att den andliga världen slutligen fått bekräftat för sig att SVT var ogudaktiga.

Den lite lätt överreagerande specialläraren Ann Ekeberg tillhörde de som först tryckte på, sen stängde av. I sin, typ, bok För Sverige – på tiden: en exposé över ungdomskulturen förklarar hon varför den hett efterlängtade serien inte fann nåd hos henne:

I flera år har landets kristna bett om en religiös adventskalender. Detta kan knappast upplevas som för mycket begärt, då orsaken till att vi firar jul över huvud taget faktiskt är religiös. Julen 1987 slängde man åt de kristna, vad man tyckte skulle passa dem. Ett obehagligare program får man leta efter.

Dels var det mycket dåligt och tråkigt rent bildmässigt. Meningen var att serien skulle vara både tecknad och verklig. Så ibland, för det mesta, vad (!) det trista bilder som varvades med en levande fot eller en spann sand. De heliga vi läser om i julevangeliet var groteska och fult framställda. Istället för Maria Bebådelse framgick det klart i adventskalendern, att Maria blev våldtagen.

Några vänner berättade, eftersom vi själva fick sluta att titta på programmen, att man badade Jesus i kamelkiss, och att Jesus flirtade med ena ögat, när han hängde på korset o s v. På denna vägen fortsatte skändningen av Jesus och julens budskap ända fram till julafton. Här visade TV-producenterna vad man har för respekt för landets kristna, och vilken syn de själva har på religionen. Det hade varit bättre att visa Barnen några tomtar.

Jag har försökt i arton år att förtränga den där kalendern, men Ekeberg lyckas faktiskt med konststycket att göra mig lite nyfiken (tro det eller ej, men SVT har inte släppt den på dvd). Badar Jesus i kamelkiss? Det verkar ju … intressant.

Föregående

Lösryckta bitar ur ”För Sverige – på tiden” del 5: elaka känslor.

Nästa

Lösryckta bitar ur ”För Sverige – på tiden” del 7: den okristna rocken.

15 kommentarer

 1. Jimmy Wallin

  Den scenen minns jag mycket väl.
  Tydligen så var det en fin och anrik tradition att tvätta sina nyfödda i kamelkiss.
  Jag gav upp kalendertittandet ganska tidigt det året, brydde mig inte ens om att öppna luckorna.

 2. Åke Forsmark

  Den tror jag aldrig kommer på DVD. Om det är den adventskalender som jag tänker på så var det hyggligt vackra teckningar som skildrade händelserna runt Jesu födelse. Något kamelkiss minns jag inte.

 3. Mange

  Marias barn var det slutgiltiga sveket från vuxenvärlden. Aldrig mer skulle man ha den naiva förväntningen att teve skulle visa det objektivt roligaste som fanns inför varje jul.

  Jesus var ju bara något trist man pratade om under religionstimmarna i skolan. Vad hade han med jul att göra? När jag var ledig?!

 4. Matte Matik

  Hahaha, jag kommer tydligt ihåg kamelkisset – och ALLA tyckte kalendern var tråkig. Till och med de frireligiösa barnen. Tack för minnen av sådant som egentligen borde lämnas därhän. Fascinerande.

 5. David

  "då orsaken till att vi firar jul över huvud taget faktiskt är religiös"…

  Jodå. Hoppas att vi snart får se en adventskalender med ett riktigt fint MIDVINTERBLOT, eller varför inte en härligt antik romersk SATURNALIA? MITHRAS kunde också få vara med på ett hörn…

  (CAPS LOCK-användandet är strikt pedagogiskt. Underlättar för Wiki-användare med bristande religionshistoriska kunskaper.)

 6. Henric

  Om man tittar noga på innehållsförteckningen till en handkräm kan man ofta se "Urea"; alltså urinämne. Detta som i handkämen är syntetiskt framställt är ändå samma som finns i vanligt urin. Det har en välgörande effekt på huden och därför var det (är det?) en vana att tvätta händerna, och tydligen små barn, i kamelkiss i samhällen med stor tillgång till kameler men mindre tillgång till kommunalt VA. Fritt saxat ur en något opålitlig allmänbildning.

 7. Selassie

  Jag minns den med.. jag gillar inte det faktumet alls. Det var pin, och jag ar anda uppfostrad av tva ateister. Tank de som tvingade sina barn att se pa vansinnet…

  Fast Ann far det att lata battre an vad det var. For er som saknar en kalender idag har jag gjort
  javlajulblogg.blogspot

  Lite bittrare..

 8. Spiring

  Hittade hon verkligen inte några dolda anspelningar på knark i programmet? Som att Jesus blinkade med ena ögat då han hängde på korset för att… eh… för att det är sånt som knarkare gör när de är nypåtända? Kors i taket, om uttrycket tillåts.

 9. Anonymous

  Hittade efter en kort men intensiv youtubesökning ett litet klipp.

  http://www.youtube.com/watch?v=EdBcj6Axuao

  Innehåller även tidernas bästa julkalender Ture Sventon Privatdetektiv.

 10. Urban

  Född 1980 har jag också ett rätt tydligt minne av kalendern, även om jag fick intrycket att mina mindre kyrkliga jämnåriga glömde den rätt fort.

  Nu var det inte sed och vana att tvätta barn i kamelkiss kanske ska sägas för tydlighetens skull. Det rörde sig om hygieniska problem i karavanen till Egypten (ditt den heliga familjen som bekant fick fly enligt ett av evangelierna). Maria tyckte att det började bli i äckligaste laget att inte tvätta ungen och fick rådet "Du har väl sett hur männen tvättar händerna före/efter [minns inte vilket] maten". Hon reagerade på att det verkade lite märkligt att tvätta barn i kamelkiss men jag tror att det gick bra. Det blev ju hursomhelst folk av Jesus ändå.

  U.J.

 11. Spiring

  "Vad är det för uppståndelse därborta?"

  "Det är nog den där Jesus."

 12. Anonymous

  Verkar som en bra julklalender.

  Själv så nördade jag in på den där julkalendern där det fanns ÄKTA TROLLFORLMLER PÅ BAKSIDAN AV LUCKORNA – RIV LOSS OCH SPARA!!!11!

 13. John Eje Thelin

  Kalle, istället för utropstecken inom parentes borde du använda latinska (sic), det ser så härligt bildat ut.

  Wikipedia: Sic is a Latin word that means "thus" or, in writing, "it was thus in the source material".

  Under mina tidiga engelskaläsningsår trodde jag faktiskt att det stod för "Spelling InCorrect". Heh.

 14. Gustav

  Om det fanns ett pris för "Bästa Användandet av Ordet 'Typ'" skulle jag nominera dig, Kalle, för:

  "I sin, typ, bok "För Sverige – på tiden…"

  On another note: Idag berättade min dotter (snart fem) att hon och mamma köpt en julklapp till mig, "fast jag tänker berätta att det är en bok. Men inte vad den heter. Fast han som gjort den heter Kalle."

  Åååh, kan det inte bli julafton snart!!! 🙂

 15. Oa

  Den här kalendern minns jag. Det vill säga att den bestod av stillbilder som inte lyckades engagera den femåriga mig. Inte så mycket mer.

  Radions kalender från samma år där emot! Den handlade om tidsresor och var gjord av Anders och Sören. Tyvärr missade jag de första avsnitten, men resten har jag fortfarande inspelat på band.

  Skor-Sten hette den, förresten.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén