Om Kalle Lind och andra gubbar

Lösryckta bitar ur ”För Sverige – på tiden” del 7: den okristna rocken.

Jag är tvåbarnsfar och frilansande diversearbetare inom kulturbranschen. Jag har inte tid att skriva något vettigt och insiktsfullt. Det är därför jag ägnar halva december åt att citera Ann Ekeberg istället. Hon hade tid att skriva nåt vettigt och insiktsfullt. Dessvärre tog hon sig inte den.

För nytillkomna läsare är hon alltså tanten bakom den lätt kulturfientliga skriften För Sverige – på tiden: en exposé över ungdomskulturen.

Främst ägnar sej Ekeberg åt att förklara hur genomvidrig Rocken är (som bevis anför hon bl.a. hur svårt det varit för henne att hitta någon som vill följa med på en Ozzy Osbourne-konsert).

Alla hennes argument för Rockens vidrighet är inte övertygande. Om Kiss skriver hon:

Deras fantasi är fantastisk, men knappast inspirerande. Gene Simmons brukar också leka ’eldslukare’ vilket har fått till följd att flera fans har fått brännskador, när de imiterat sin idol.

Hon fortsätter sen, som alltid utan att riktigt hämta andan:

Står läsaren ut med mer? I så fall fortsätter vi med Alice Cooper, den groteske amerikanen från Arizona. Hans riktiga namn är Vincent Furnier. Han har tagit namnet Alice, som ju är ett kvinnonamn, från en 1600-talshäxa, vars inkarnation han säger sig vara.

Alice Cooper kan hänga och halshugga sig på ett mycket naturtroget sätt bl a genom spegeleffekter. Den giljotin han använder är en mycket invecklad mekanisk apparat. Tricket är dock inget nytt. Det har utförts redan för 40-50 år sedan. Som dotter till en ’frilansande’ illusionist, måste jag säga, att det är osmakligt att använda sina färdigheter i magins konst på detta sätt.

Sen kommer Ekeberg till en lång redogörelse för samtal hon tydligen brukar ha med sina elever (det mest skrämmande med den här boken är naturligtvis att Ekeberg verkar ha erhållit lön som lärare). Samtalet Ekeberg-eleverna emellan har tydligen – i en anda från inkvisitionens dagar – handlat om huruvida Alice Cooper är kristen (som han säger) eller satanist (som Ann Ekeberg säger):

Låt oss analysera vad han gör, sjunger och säger. Vi ger honom poäng.

Först får jag då alltid höra: ’Han bär ett kors.’ – ’Det är rättvänt’, tillägger någon.

OK, säger jag, då får han ett poäng för att han är kristen. Jag fortsätter:

– ’Ett av Coopers standardskämt är att tala om att Barnen i svältande länder har sina stora magar, för att de äter så mycket när fotograferna inte ser det. Skulle en kristen säga så? frågar jag. Det tycker ingen. Då får han ett poäng för att han är ondskefull.

Så kan man fortsätta. En gång kom vi fram till att hans mörka sida ’vann’ med 16-1.

Föregående

Lösryckta bitar ur ”För Sverige – på tiden” del 6: Jesu kamelkiss.

Nästa

Lösryckta bitar ur ”För Sverige – på tiden” del 8: Uppenbarelseboken.

8 kommentarer

 1. Maria

  Jag skrattar så mycket att jag får ont i magen. Du har Sveriges roligaste blogg.:D

 2. Anonymous

  Jesus säger att vi ska hata våra familjemedlemmar, att ogifta våldtäktsoffer måste gifta sig med gärningsmannen, att vi ska slå våra slavar och att vi ska dränka oskyldiga djur.

  Skulle en kristen säga så? Uh, tydligen.

 3. Gudsfrukten

  Jag slog upp den här kvinnans namn, och får du upp träffar på någon som fortfarande idag 2010 jobbar som pedagog på en skola i skåne. Är det hon? Jag tycker det är skrämmande att hon får jobba kvar som lärare. Det är ju uppenbart att hon basunerar ut och "testar" sina sjuka åsikter på sina skolelever.

 4. Funk-Maria

  Gudsfrukten: det är anmärkningsvärt om det är så! Kan man sparka barnskötaren Mats Mügge för att han hade en mössa som det stod "porn star" på borde man se ÄNNU allvarligare på en sån galenpanna som Ekeberg!

 5. Arrug Slahmag

  De här inläggen om Ann Ekeberg fick mig att minnas att jag hade en vikarie som ofta predikade om hårdrockens ondska. Bland annat om hur KISS stod för Knight In Satan's Service.

  Det här var i Stockholm ca 1984. Nån som vet om Fru Ekeberg var aktiv då och där?

 6. Björn

  Jag hade en djupt religiöst pingstvän som SO-lärare. Han gjorde luftsolon till de Iron Maiden-låtar han ibland spelade för att göra oss elever intresserade av historia.

 7. Anonymous

  Fantastisk blogg! Mycket att læsa før en stofil.
  Slår mig att den moralpanik (som fått något genomslag) i sverige som regel kommer från vænster- och byråkrathåll snarare æn från kristna. Någon som håller med?

  Kalle,
  Kan du inte ægna bluffpsykiatern och moralpanikens kingpin Nils Bejerot ett inlægg?

  D

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén