Om Kalle Lind och andra gubbar

Lösryckta bitar ur ”För Sverige – på tiden” del 8: Uppenbarelseboken.

Så öppnar vi det kapitel i Ann Ekebergs anti-rock-och-det-mesta-annat-pamflett För Sverige – på tiden: en exposé över ungdomskulturen som, lite oväntat, heter ”Musik och Uppenbarelseboken” (det föregås bl.a. av de braskande kapitelrubrikerna ”Musik och satanism” och ”Musik och sex”).

I det något fragmentariska kapitlet går Ann Ekeberg igenom olika domedagsprofetiska verser ur den hallucinatoriska sista bibelboken och bevisar att Rocken är ett varsel om att Harmagedon är obehagligt nära:

8. ’De hade hår såsom kvinnors hår, och deras tänder voro såsom lejons.’

Här ger Uppenbarelseboken ännu en mycket tydlig indikation om vilka det handlar. Jag tycker det är osmakligt med popvärldens alla välkryllade ’stjärtgossar’ som t ex Europe. De kastar med håret som ’töser’. Flera artister klär dessutom ut sig till kvinnor, plockar ögonbrynen och sminkar sig. Vilket mansideal får våra unga män? […]

Boy George sa när han mottog en Grammy Award: ’Tack Amerika. Du har bra smak, stil och du känner igen en bra drag queen när du ser en.’ Att bära långt hår som kvinnor, ser vi vara snarare en regel än undantag bland rockmusikerna. Och än en gång ser vi att det är The Beatles som tagit initiativet.

Andligt sett och enligt traditionen är det bara den man, som uppnått Gudsgemenskap, som får bära långt hår som kvinnor, t ex Jesus.

Föregående

Lösryckta bitar ur ”För Sverige – på tiden” del 7: den okristna rocken.

Nästa

Lösryckta bitar ur ”För Sverige – på tiden” del 9: fosterspelen.

12 kommentarer

 1. Carl Ådahl

  Älskar undantaget på slutet, OCH syftningsfelet i den meningen.

 2. Anonymous

  Just det avsnittet av Uppenbarelseboken är omstritt.

  "Den femte ängeln blåste i sin basun. Då såg jag en stjärna som hade fallit från himlen ner på jorden. Åt den gavs nyckeln till avgrundens brunn.

  Och stjärnan öppnade avgrundsbrunnen, och rök steg upp ur brunnen som röken från en stor ugn, och solen och luften förmörkades av röken från brunnen.

  Ur röken kom gräshoppor över jorden, och de fick samma makt som skorpionerna på jorden.

  De blev tillsagda att inte skada gräset på jorden, inte heller någon annan grönska eller något träd utan bara de människor som inte bär Guds sigill på sin panna.

  De fick inte döda dem men plåga dem i fem månader, och plågan som de vållar är som plågan av en skorpion när den stinger en människa.

  I de dagarna kommer människorna att söka döden, men de skall inte finna den. De kommer att önska sig döden, men döden skall fly ifrån dem.

  Och gräshopporna liknade hästar som har gjorts klara för strid. På deras huvuden var liksom gyllene kransar, och deras ansikten var som människors ansikten.

  De hade hår som kvinnohår, och deras tänder var som lejontänder.

  De hade bröstpansar som av järn, och dånet från deras vingar var som dånet från många hästar och vagnar som stormar fram till strid.

  De hade stjärtar och gaddar som skorpioner, och i stjärten ligger deras makt att skada människorna i fem månader.

  Över sig har de en kung, avgrundens ängel; hans namn på hebreiska är Abaddon och på grekiska heter han Apollyon."

  Upp 9:1-11

  För Abaddons identitet är omstridd. En tolkning menar att det är Jesus. Och det uppenbara är ju att de plågar de som inte tillhör flocken.

 3. David

  Tar inte fru Ekeberg upp något om det faktum att väldigt många "töser" i diverse rockband verkar ha läst och låtit sig inspireras av Johannes syra-nojor?

  (Jag skulle köpa boken själv och kolla upp det, om det inte vore för att:

  a) jag vill inte gynna tokarna ekonomiskt,

  b) jag är en snål jävel som förmodligen inte kommer till himlen, och

  c) pengarna är ändå slut efter inhandlandet av Slayers hela back-katalog.)

 4. Gudfrukten

  Men alltså, är det här samma Ekeberg som i dessa länkar:

  http://www.nsk.se/article/20100101/HASSLEHOLM/701019947/1125/*/ann-fick-ett-julbudskap-med-sig-hem

  http://www.nsk.se/article/20100101/HASSLEHOLM/701019947/1125/*/ann-fick-ett-julbudskap-med-sig-hem

  Isåfall tycker jag nån journalist ska ta upp det här i pressen och se till att kärringen får sparken. Hom använder ju uppenbarligen skolan som arena för att "testa" sina sjuka ideer, och hur lämpligt är det med en lärare som kallar långhåriga män för "stjärtggossar"?

 5. Gudsfrukten

  Undrar vad Ann tycker om det kristna hårdrocksbandet Stryper, förresten? Där kan vi snacka riktigt grandiosa fönade hårmanar. Bildgoogla gärna. Det är ganska underhållande att föreställa sig medlemmarna i Stryper med kroppar som gräshoppor, bitandes orättfärdiga människor vid domens dag. Det vore mer logiskt också. Ann borde inse att kristen hårdrock är en slags guds hitmen inför kommande apokalyps.

 6. Gudsfrukten

  Här är den andra länken förresten (råkade posta samma länk två gånger förut):

  http://www.nsk.se/article/20100525/HASSLEHOLM/710119975/0/NYHETER/*/undervisning-pa-kvallstid

  Ann Ekeberg jobbar alltså idag år 2010 som specialpedagog på en skola. Jag skulle då inte vilja att mina barn gick på kvällskurser hos denna fundamentalist och homofob.

 7. Theo

  Jag blir alltid fascinerad av historielösheten hos folk som ondgör sig över män med långt hår. I Ekebergs fall blir det extra absurt då hon observerar fallet Jesus men verkar föreställa sig att hans (förmodade) frisyr var unik. Även bortsett från Jesus är det ju inte som om hårlängdsmodet skiftat fram och tillbaks en hel del även under tidigare århundraden…

 8. dr. No

  Theo: Det var en vanlig föreställning under medeltiden att modet alltid sett likadant ut. Så den uppfattningen är i paritet med resten…

 9. Anonymous

  Äh, låt henne hållas…

 10. Anonymous

  Theo: Sedan så är det så att den historiske Jesus definitivt inte såg ut som vi föreställer oss honom utan snarare så här: http://godlygentleman.com/wp-content/uploads/2010/08/historical-jesus.jpg

 11. Ja

  Till gudfrukten: Jo, det är samma Ann ekeberg det rör sig om. Jag antar att hon har sansat sig lite nu, än för de där 20 åren sedan. Hennes (enda) son har ju væxt upp till att bli långhårig hårdrocksmusiker, och hon verkar fortfarande älska honom.

 12. Anders

  Med risk för att bidra till integritetskränkningar på internet så anger hon på sin Facebook-sida att hon gillar Leonard Cohen. Cohen har ju också skrivit om sex, skilt sig, antagligen knarkat och med stor sannolikhet tänkt ogudaktiga tankar. Så antingen har hon sansat sig eller så är hon inte konsekvent.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén