Om Kalle Lind och andra gubbar

Lösryckta citat ur Henning Sjöströms böcker del 3.

Stjärnjuristen Henning Sjöström har inte bara inspirerat västerbottenspornografen Nikanor Teratologen och skrönikören Mikael Niemi – han är också Sara Lidmans litteräre lillebror (och familjens svarta får). Klassmedvetenheten fanns också hos en burträskpojk som med tiden köpte sej både en skärgårsdö, en Rolls och en monokel.

– Så nu kanske du förstår att inget ges gratis till någon – en kamp är livet för någon som vill behålla det. Amsagor om människans godhet ska du inte tro på. En som inte är obstinat och kan slå tillbaks är inte värd mer än en skit – jag menar det – inte mer än en skit. En skit har samma värde som arbetaren, utan eld en död massa, men med eld i sig är det hoppets flamma. Se här, sa Olov. Men släck ljuset först.

Anselm bröt elektriska ljuset.

Plötsigt brassade Olov i väg en våldsam brakskit inåt rummet samtidigt som han satte en tändsticka mot stjärten. Det blev en eldsflamma som lyste upp rummet. Vi satt som förstenade och förbluffade. Var detta möjligt? Ljuset tändes.

– Precis så, sa Olov, tarmgas är osynlig och död till den får själ, en gnista av glöd och den flammar upp. Om all tarmgas i Västerbotten samlades upp skulle vi ha de eviga vinternätterna upplysta som av midnattssolen.

– Så mycket ärtsoppa, kål och pitepalt som vi äter så, fogade jag till.

– Jag menar, sa Olov, han nästan skrek ut det, att det finns krafter inom oss människor, osynliga och starka, men för den skull inte oförklarliga.

Alla ville nu pröva om Olovs experiment kunde göras om. Ljuset släcktes. Jag själv och alla de övriga brassade igång, så att håret höll på att antändas. Hela rummet sprakade och lyste som av julgransbloss.

– Norrländska nationalrätterna är tydligen nyttiga i sin yttersta konsekvens, tillade jag, utan att vänta något svar.

(Kvinnorna i byn, Henning Sjöström 1973.)

Föregående

Lösryckta citat ur Henning Sjöströms böcker del 2.

Nästa

Lösryckta citat ur Henning Sjöströms böcker del 4.

8 kommentarer

 1. Eva

  Men det var väl bra att de eldade upp metangasen så den inte spädde på växthuseffekten?

 2. Feedback66

  hahaha, det är för bra för att vara sant.

 3. petter

  Varför är bara den första delen i denna nya serie taggad som ”Vanvett”? Hade tänkt protestera, men det vore kanske intressantare med en förklaring till varför inte exempelvis denna nya pärla räknas till vanvettet…hur ska du ta dig ur det här? 🙂

 4. Anonymous

  Kan någon berätta om det verkligen går att antända en fis? Jag hade förvisso kunnat söka efter ett svar själv, men jag är rätt för vad jag kan hitta.

  /Paul W

 5. Anonymous

  Detta är en s.k. ”urban legend” eller ”klintbergare” på svenska. Sant är att vissa brännbara gaser bildas (t.ex. metan) men deras koncentration är långt ifrån tillräcklig för att vara brandfarlig..

  Men, varför förstöra en bra historia?

 6. Anonymous

  Det där kvalitetsprogrammet på kanal 6 med… någon och Mackan, visade att detta gick att göra. Dock är såväl metan som vattenånga och koldioxid växthusgaser, så det borde kvitta rent klimatmässigt.

 7. dr. No

  Men Anonym då! Hänger du inte med i klimatdebatten alls? Metan är en mycket mer potent (farlig alltså, inte den sorts potens man får erbjudande om på mailen stup i kvarten) växthusgas; det var ju därför man för inte så länge sedan ville skylla hela den globala uppvärmningen på kor och renar, och Leif Zetterling kontrade med en nyversion av korsfästelsen.

 8. Redaktör'n

  Klintbergare my ass. Jag har själv förstört ett antal småbyxor under utförande av detta trick. Klintbergaren kan möjligtvis ligga i påståendet att det finns risk att elden letar sig in i tarmarna och att utföraren därmed avlider.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén