Om Kalle Lind och andra gubbar

Medieintern kritikkritik.

Johan Croneman minns jag som en läsvärd filmkritiker i tidningen Nöjesguiden. Nu vet jag inte riktigt. Han skriver i DN med allt vad därtill kommer – hyllningar från den kulturella övre medelklassen och Bonnierinstiftade priser – men jag vet inte om jag tycker kritik är samma sak som att vara kritisk. Är en gammal avskedad Kockumsarbetare som sitter och gnäller över elvaölen på Lorensborgs pizzeria en kritiker?

Nu har han skrivit en krönika om SVT:s humorsajt SVT Humor. Jag kan vara skeptisk till den för att jag inte riktigt begriper vad han vill ha sagt. Det kan vara mitt fel, det kan vara Cronemans.

Det börjar redan när han kallar Grotesco för ”gruppen som skall stå för det breda roliga för tillfället”. Man kan tycka si eller så om Grotesco – jag tillhör fanbasen – men kallar man deras tilltal för ”brett” så har man en mycket exklusiv smak. Att ett program samlar många tittare – vilket Grotesco inte gjorde, åtminstone inte innan den oväntade Tingeling-hitten i Melodifestivalen – är inte samma sak som att humorn är bred.

Grotesco är ett av ytterst få humorprogram som vågar vara smala, nördiga, interna, som förutsätter förkunskaper hos tittarna, som slår sönder formen och bygger upp den associativt på nytt – till formen blott jämförbart med Klungans geniförklarade men osedda Ingen bor i skogen som Croneman lyfter fram som Det Goda Exemplet (även om inte heller de, surprise surprise, är roliga på det sättet Croneman tycker man ska vara rolig på).

Croneman verkar obekväm med att medelklassmänniskorna i Grotesco gör skämt på ”svennens” bekostnad. Klassperspektivet är inte ointressant, men hade Croneman tittat noggrannare hade han också sett spår av självironi: när Henrik Dorsin som svennen väljer bästa ”garvfilm” tar han Parlamentet. Där en viss Henrik Dorsin skördat stora framgångar.

Men det största frågetecknet i Cronemans krönika gäller hans stycken om ”Evelyns dagbok”, små sketcher om misslyckad dejting som specialproducerats för nätet. Croneman säger sig ”förgäves försökt få ett efternamn på” huvudpersonen Evelyn.

Jag googlade: ”Evelyn komiker”. Den första träffen, och de nio övriga på sidan, gav ”Evelyn Mok”. Evelyn Mok är också, det kanske något udda, namnet på kvinnan som gör dagböckerna.

Så avslutningsvis den något tarvliga frågan: har de inte Google på DN?

Föregående

Proggiga barnböcker del 43: Svenska Barn.

Nästa

Avdelningen Tidskrifter Jag Inte Prenumererar På (Men Ändå Har Synpunkter På).

18 kommentarer

  1. Erik Haking

    Croneman avfärdar ju gärna saker och ting på ett dräpande sätt vilket retar gallfeber på många och kan vara läsvärt ibland.

    Däremot är omdömet sviktande vilket verkar sitta ihop med en närmast total brist på humor.

    Jag hade också svårt att greppa poängen med krönikan, även om det är tydligt vad han anser om Grotesco, men minns gärna artikeln han skrev i vintras om Johan Glans skämt om Nils-Peter Sundgren som du också skrev om.

    Han är ingen lustigkurre helt enkelt.

  2. Petter

    Klungans humorprogram i SVT hette "Ingen bor i skogen" och inget annat.

  3. tompa

    Det finns mycket dom saknar på DN. Självdistans t ex. Så det skulle inte förvåna mig om dom saknar Google också.

  4. Kalle Lind

    Petter: oops. Det kunde jag ju ha googlat.

  5. goranG

    Croneman är ett skämt. En TV-skribent som inte vare sig gillar eller bryr sig om TV-mediet känns bara sorgligt. Vad gillar han egentligen? Har bara läst han när han sågar något eller svamlar om någon "patetisk nörd" som hoppat på honom på nätet.

  6. Andreas

    "Ryck mig inte i lärften, barn – den är från 1848″ ber ”det kommunistiska spöket” i Kåldolmar & Kalsipper från det proggiga 70-talet. ”Fortfarande vet jag dock inte riktigt vad en lärft är”, suckar Kalle Lind. Varför inte googla? Det är inte så jobbigt. Lärft är linne- eller bomullstyg som är tätt vävt, lämpligt för lakan. Och spöken.

    http://www.expressen.se/kultur/1.2213585/politiska-upplysningar

    har du hört uttrycket leva som man lär eller är det för mycket progg över det uttrycket?

  7. Kalle Lind

    Andreas: jag försökte med den formuleringen mej på nåt som varken går hem hos Croneman eller hos (andra) proggare – ett skämt.

    Jag googlar "skämt" och hittar på Wikipedia: "Ett skämt är en slagkraftig formulering eller syftning avsedd att vara rolig och locka till skratt. Ofta är sanningshalten i ett skämt tvivelaktig."

  8. dr. No

    Någon måste på ett smidigt sätt smyga in ordet "cock-fighting" bland kommentarerna här…

  9. Anders

    Jag tyckte att Croneman var riktigt vass ett tag, men det sista året eller två har det BARA varit gnäll från hans sida. Man ska inte underskatta gnäll, mycket av den här sidan livnär sig på det, men då kan man också försöka ge läsaren en idé om vad som inte förtjänar att gnällas på.
    Gällande Grotesco måste jag säga att det är välgjort och smart men att det är rätt långt mellan skratten. Till skillnad från "Ingen bor i skogen" är det en serie man kan både ha och mista.

  10. Kalle Lind

    Anders: jag tycker nog likadant om "Ingen bor i skogen" som du tycker om Grotesco. För övrigt tycker jag nog likadant om Grotesco. Fast på ett positivt vis.

    Men jag håller inte riktigt med om att den här bloggen livnär sej på gnäll. Nog för att jag är slentriantarvlig ibland, men min ambition är att ta fram det fascinerande, inte att sänka saker. Jag försöker utgå från devisen "det var inte bättre förr", vilket är tänkt som ett antignälligt statement.

  11. snickerist

    Man undrar ju då vad för kvalitetshumor som duger åt Herr Croneman?

  12. LH

    Snickerist: "Pang i bygget" tycker de flesta 40-talister är godkänd kvalitetshumor. Brittiskt. John Cleese. Johan Croneman tycker säkert det är bra humor. Själv har jag aldrig riktigt förstått på vad sätt Pang i bygget skiljer sig från valfri privatteaterfars, men men..

  13. dr. No

    Kritiker, komiker och superskurkar måste ju alla följa Bakunins visdomsord "om så alla mina önskningar om det kommande samhället skulle slå in skulle jag omedelbart övergå till att sträva efter att rasera även det."

    Inget att hymla med, eller?

  14. Spiring

    LH: Fawlty Towers skiljer sig från valfri privatteaterfars genom att vara en osedvanligt genomarbetad privatteaterfars. Typ. Varje replik, oberoende av hur central den är för handlingen, är väl genomtänkt. Har för mig att Cleese/Booth tog sex veckor på sig för att skriva manus till varje halvtimmesavsnitt, vilket förmodligen är tre gånger så lång tid som valfri privatteaterfars tagit att skriva. I övrigt är det så klart samma typ av humor.

    Vad fyrtiotalister kan tänkas se i serien kan jag dock av förklarliga skäl inte uttala mig om.

    "You know something, fella? If this was back in the States I wouldn't board my dog here."

    "Fussy, is he? Poodle?"

  15. David

    Det brukar ibland talas om en "anarkistisk" trend inom vissa typer av komik. Vet inte om jag skulle kalla Grotesco anarkistiska, men Monty Python var definitivt åt det hållet. Om man då kopplar ihop det med Bakunin och Hasse&Tage (som ju skrev krönikor i den anarkosyndikalistiska tidningen Arbetaren… Någon som missat de svartröda fanorna i Ägget är löst?) har vi något slags helgjuten grundteori för vad som är roligt… Nu återstår bara att skriva den ultimata humorserien med stjärnorn/parhästarna Kropotkin/Bakunin…

  16. dr. No

    David: Bakunins skägg är ju dessutom som gjort för en seriehjälte. Genomför du det projektet är du min idol för all framtid.

  17. Anders

    Kalle: Jag menade inte att du är gnällig. Jag menade mest att det är en naturlig del av den här bloggen, precis som i alla vettiga sammanhang där man sysslar med satir eller kulturkritik. Problemet är när det, som i Cronemans fall, går överstyr och tar över helt och hållet. Han har själv uppgett att han lider av depression och ligger i skilsmässa – det kan vara svårt att hålla humöret uppe då.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén