Om Kalle Lind och andra gubbar

Omförutsett.

Oförutsett var ett teveprogram i sex delar som sändes i SVT 1987. Producenten hette Pelle Törnberg och skulle strax därpå sugas upp av Kinnevik och vara en av hjärnorna bakom Aschbergs framgångar. Det förvånar inte när man ser programmet.

Det är väldigt icke-SVT. Wikipedia hävdar att både kritik och publik gav tummen upp, jag minns det som extremt omdiskuterat. En omaka programledartrio, som verkligen ser ut att försöka sitta så långt från varandra som möjligt på respektive stol: Jörn Donner, Kristina Lugn och Bert Karlsson. Kontroversiella gäster: här pratar de med Kjell-Olof Feldt och här med Harry Schein. Jag har sett programmet med det här intervjuobjektet:

blogg oförutsett 2

Han klarar sig ganska bra, den gode Siewert, men så är inte motståndet så knivskarpt som man kan tro.

Bert Karlsson vill ha svar på olika saker som han läst om Öholm i pressklipp och Öholm avfärdar det mesta som ”ackumulerade lögner”.

Jörn Donner är så bisarrt arrogant att inte ens spriten eller övremedelklassbakgrunden räcker som förklaringsmodell (”Jag skulle gärna vilja veta vilka kvalifaktioner du har, Siewert”).

Kristina Lugn är bäst. Hon överraskar Öholm från flankerna: ”Om man ser massmedia som en statsmakt, ser du dig då som jordbruksminister?” eller ”När du råkar ut för de här sakerna som du råkar ut för ibland, att ingen vill ha dig som chef eller så, går du hem och tröstäter då?”

Det är också hon som då och då påminner de andra att de kanske ska lyssna på svaren innan de ställer nästa fråga. Och så är det hon som beskriver programledartrion:

Bert representerar folkets smak, Jörn den intellektuella eliten och jag den neurotiska medelklasskvinnan. Det är nån typ av lyteskomik inblandad i den här programidén.

Donner lägger ribban redan med att inledningsvis läsa upp en ”fråga” som han just ”har hittat på”: ”Siewert – jag har aldrig sett ett teveprogram med dig. Vilken lycka!”

Han möts av den här blicken:

blogg oförutsett 3

Öholm själv möts för det mesta av de här blickarna:

blogg oförutsett 5

Samtalet är märkligt, bitvis surrealistiskt. Öholms kyrklighet kommer på tal. Tydligen har han sagt att SVT borde sända fler högmässor. Öholm förklarar för Donner: ”Vi har de vanligtvis om morgonen klockan nio, jag vet inte om du är vaken då ens …” Ett uttalande från Öholm om att Sverige behöver ett andligt uppvaknande turneras:

Lugn: Att samhället håller på att falla sönder – beror det på att vi inte är tillräckligt högkyrkliga?
Öholm: Nej, det tror jag inte …
Lugn: Nej, du är baptist va?

Donner vill ifrågasätta Öholms bevekelsegrunder: ”Vad är egentligen viktigast? Är det ämnena eller din egen person?” och ”Du är väl ändå så pass mycket exhibitionist att du vill synas i rutan?” Öholm kontrar med att de tre programledarna själva vill nånting annat än att bara synas. Bert Karlsson får kvällens största skratt när han säger: ”Nej, jag vill bara göra reklam för mitt sommarland!”

Karlsson går på om att Öholm, som uttalade sig ganska vidlyftigt i medierna vid tiden, bara klagar på sitt företag: ”Om man läser på om dig så – egentligen är allting väldigt dåligt på teve? Cheferna är dåliga, programmen är dåliga …” Donner skjuter omedelbart in: ”Och programledarna”.

Lugn vill prata om problemet med att teve alltid blir till underhållning: ”Man tänker: ikväll är det ett program om alkoholism, då ska jag köpa en semla och titta på det.” Donner skjuter sticker sävligt in: ”Ikväll är det ett program med Siewert Öholm, då ska jag köpa en avmagringskur.”

Öholm försvarar sitt tevemakande med att han skapar diskussioner som sen fortsätter på arbetsplatsen nästa dag. Donner kontrar:

Om du inte fanns så skulle de ju ändå snacka på arbetsplaten. De kanske hade pratat om nåt viktigare än det som finns i dina program.

Nota bene: detta alltså sagt av någon som inte sett programmen i fråga.

Lugn får in kvällens finaste nålstick när Öholm pratar om programmakarnas roll:

Öholm: Det viktiga är väl att vi som jobbar med teve inte får så stora pekfingrar.
Lugn: Att vi inte blir för uppblåsta?
Öholm: … javisst.

Donner får in kvällens fulaste nålstick:

Lugn: Har du haft nån verkligt stor skönlitterär upplevelse som har förändrat dig?
Öholm: Nej …
Donner: Inte? Du har inte läst nåt?

Donner kallar Öholm upprepade gånger ”predikant” och Öholm replikerar åter med:

blogg oförutsett 3

Själv är Donner en gås som Öholm fåfängt försöker ösa vatten på:

Öholm: Du är dåligt påläst.
Donner: Påläst? Jag är inte påläst!

Sen ska det sägas att det väl knappast är nån oskyldig lammunge som programledartrojkan fäktas mot. De tar upp ett tidningsbråk mellan Öholm och den påstått koleriske Allan Schulman. Öholm beskriver skeendet med väl inövad sarkasm:

Vad det handlar om var att jag blev ombedd att ta över ett jobb som han påstod att jag inte blev ombedd att ta över. Och det tyckte han var pösigt.

När en halvtimme gått är stämningen något besvärad. Medan slutsignaturen ljuder hör man Lugn: ”Är programmet slut nu?” Därefter vänder hon sig till publiken: ”Kommer ni att prata om det här på era arbetsplatser imorron?”

Bakom kulisserna lär programledarna över huvud taget inte ha pratat med varandra. Den passiva aggressiviteten ligger tung i studion. Den dåliga stämningen är gravt underhållande. Ärligt talat – jag hade gärna sett att Oförutsett pågick för tid och evighet.

Det är en förstås en fåfäng dröm. Men om nu inte den går att uppfylla så önskar man i alla fall att någon på SVT rotar fram det program som aldrig sändes: moderatkvinnan Birgitta Wistrand från organisationen Positiva Sverige! var så arg efter inspelning att SVT lät avsnittet bero. Jag förutsätter att den dåliga stämningen var extra bra den gången.

blogg oförutsett 4

Tack för påminnelsen: Björn Aidemark.

Föregående

Objektivperspektiv.

Nästa

Den kanske roligaste insändaren som skrivits.

18 kommentarer

 1. Det får mig att tänka på två TV-inspelningar jag var på av Svt-produktionen Grillad. På TV var den ju fruktansvärt lam men de två program jag såg var otroligt underhållande och inge n av dom sändes. Den ena där Peter Harrysson grillades men främst den där Alex Schulman grillades (som också hade vikarierat för en som ställde in om jag inte minns fel). Fast det där kan du fråga dina TV-arbetande kollegor mer om.

  • kulturarbete

   Jo tack, jag har fått mina rapporter från Grillad och var själv inblandad på ett litet hörn som gagwriter. Jag var och såg inspelningen av det senare ställda Harryson-programmet och visst, i dålig stämning kunde de absolut mäta sig med Oförutsett. Stor humor redan under uppvärmningen när Fritte Fritzson drog några lagom milda osmakligheter om Harryson och publiken – som bestod av Harryson-fans och knappast roast-afficiniados – buade.

 2. Erik

  Fantastiskt!! Tack för det.

 3. Petter på Östergård

  Haha. Men vilka skulle då sitta i panelen idag Kalle? Samma trio?

  • kulturarbete

   Visst. Samma trio. Så klart. Jag trotsade alla mina principer och tittade på Skavlan när Donner var gäst för ett halvår sen. Dryga åttio och väldigt glad för att säga ”knulla” i teve. En tonårsposör i en intellektuell gamlings kropp. Borde vara i teve varje vecka.

   • dr. no

    Jag blir intresserad av vilka principer det är du har som förvägrar dig nöjet att se Skavlan. En annan, som saknar det kulturella kapitalet att värdera sådana ting, har svårt att se vad skillnaden mellan han Norrmannen och Oldsberg, han-den-blonda-vad-han-nu-heter-Robin?, Kaka på kaka, på spåret, Berg och hennes bärbara talkshow och annat (som ute på slätta’ skulle kallas för ”jävla trams”) liknande. De senare har en ofta sett dig driva med, men aldrig bojkotta.

    Så, för att få avsluta med ett frågetecken; vad är det för fel på Skavlan, egentligen? Är det för att han är Norsk?

    • kulturarbete

     Huvudprincipen är: det är viktigt att ha principer.

 4. Anon

  Gavs några förklenande omdömen om Harry Schein, då?

  • Wulfahariaz

   Brytning? Donner talar sitt modersmål. För fan.

   • kulturarbete

    Okej, olycklig formulering. ”Brytning” som i den ogenomtänkta allmänna svenska uppfattningen; ett sätt att prata som vittnar om att man kommer från ett annat land och därigenom är en främmande fågel. Det ironiska lagret kanske inte framgår. Ursäkta.

  • kulturarbete

   Har inte sett Schein-avsnittet, men eftersom Donner ju levat hela sitt liv i kölvattnet på Schein och övertagit alla hans nyckelposter (filmkritiker på BLM, chef för Filminstitutet, intellektuell kedjerökande whiskydrickande provokatör med utländskt påbrå) så tror jag att åtminstone Donner var betydligt fogligare i det fallet.

 5. Johan Bengtsson

  Det här är intressant, att Bert Karlsson ägnar sig åt semmel-frosserier har man ju vetat, att även K Lugn gör det samma är verkligen anmärkningsvärt! Men trots idog cigarett och semmel-förtäring lever alla tre programledarna än så det är väl inget som hindrar att de gör comeback….eller?

 6. Wulfahariaz

  Man får alltså bara vara arg i en dryg timme. Vart skall jag då rikta min logorré?

 7. Markus

  Vad jag kan se så finns inte avsnittet med Siewert Öholm på SVT Play. Kan inte du Kalle använda dina kontakter inom SVT för att få det offentligt. Harry Schein och K-O Feldt i all ära, men ingen av dem slår väl SÖ på skrattskalan.

  • kulturarbete

   Jag använde mina kontakter inom SVT till att titta på det själv. Så långt sträcker sig min makt. Men jag har i alla fall tipsat @oppetarkiv om min djupt kända önskan att alla sex (tror jag) programmen finns ständigt tillgängliga. Det kan alla andra också göra.

 8. bjorn

  Minns fel om att vissa delar av replikföringen, men JAG ÄLSKAR

  PÅLÄST. JAG ÄR INTE PÅLÄST!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén