Om Kalle Lind och andra gubbar

Den kanske roligaste insändaren som skrivits.

okej
Jag läste aldrig Okej. Där stod veterligen inte en rad om Povel Ramel. 500 000 andra gjorde det, så det gick bra för Hans Hatwig och Anders Tengner och resten av lejonmanarna ändå. Jörgen Holmstedt, en annan av skribenterna, gjorde häromåret den stora dokumentationsboken OKEJ – 80-talets största musiktidning.

Det är ett fascinerande stycke presshistoria även om man har en ganska diffus relation till Jason Donovan. Okej intog en särställning som ungdomskulturbevakare såtillvida att den var totalt icke-moraliserande. Jag läste själv Kamratposten – där stod det faktiskt nåt om Povel Ramel emellanåt – och där skulle man naturligtvis aldrig visa bystbilder på Samantha Fox, badkarsbilder på Dag Finn eller köttuggarbilder på Blackie Lawless. Åtminstone inte utan att nånstans förklara att porr är kvinnoförnedring och att WASP var en kommersiell konstruktion.

Man kan tycka vad man vill om partybilderna på Yngwie Malmsteen och muffbilderna på Madonna – målgruppen var väl trots allt 10-15-åringar – men Okej var den enda vuxeninstans som bejakade en tweenies nyfikenhet på dekadens. Med viss rätt kan man hävda att de var ensamma om att låta kids komma till tals utan att modereras av välvilliga klåfingrar och pekpinnar.

Det märktes inte minst på insändarsidan. Ansvarig utgivare Hans Hatwig fördes till domstol efter att ha publicerat en lång text från ”Camilla” med meningar som ”Jag kommer ALDRIG att bli så desperat att jag går på nåt jävla turksnack” och ”Varför ska alla komma hit? Och varför måste dom bo centralt allihop?”

Enligt JK var det ett ”flagrant fall av hets mot folkgrupp” att ens publicera den där texten. Hatwig försvarade sig med att han själv invandrat från Västtyskland och var gudfar till en mörkhyad flicka från Sydamerika. Enligt honom själv friade det honom.

Den roligaste insändare som publicerades – inte bara i Okej, utan förmodligen i all världens tidningar någonsin – var dock den här:
okej insändare 1
Kanhända var ”Groupies forever?” två pre-internettroll som själva kluckade när de lade brevet på lådan. Men är det nåt man aldrig ska underskatta så är det människans naivitet.

Det skulle naturligtvis aldrig falla Okej-redaktionen in att själv svara på den där insändaren. Däremot publicerade man två nummer senare ett svar från en pedagogisk läsare:
okej insändare 1 1
Signaturen ”GENOM TÅRAR” svarar öppenhjärtigt:

1. Krav på groupies är att rockartisten måste få ligga med groupies, det är nästan det viktigaste.
2. Någon åldersgräns finns inte, men eftersom du ska ligga med killarna, måste du väl i alla fall ha fyllt 15!
3. Klart att ni kan behålla era ordinarie intressen. Fattas bara! Om skolarbetet kommer i kläm får ni skylla er själva!
4. En groupie gör det rockartisterna ber om, oftast för mycket!

Hon – låt oss gissa att det är en hon – påpekar att ”en groupie brukar vara med på det mesta – alla fester, orgier, hotellträffar m.m.” och avråder egentligen från karriären eftersom ”det finns en stor portion svartsjuka i alla groupiesammanhang”.

Inte heller den gick Okej-redaktionen in och mildrade. Så klart. Det var en tidning som trodde på sina läsare. Inte minst sina läsares behov av förfäran.

Föregående

Omförutsett.

Nästa

Om vikten av att slå sitt barn.

5 kommentarer

 1. Det var helt klart andra tider. Jag menar public service sände sexistiska barnprogram som Solstollarna. Det säger nog allt.

 2. Ördög

  Roliga insändare, men OKEJ publicerade åtskilliga andra som var minst lika muntra. Redan för nio år sen berättade jag på Flashback om vilken epistel som jag skrattade bäst åt. Den hette FUCK OFF MED OPERATION DAGSVERKE! och publicerades 1984 eller 85.

  https://www.flashback.org/sp1791180

  Även andra forna OKEJ-läsare kom ihåg insändaren:

  https://www.flashback.org/sp1852266

 3. Jens

  Den mindre bilden på Dag Finn uppe till höger om tidningens framsida skulle jag lika bra kunna ta för trollet Plupp (utan spännande blått hår förstås).

 4. Erik

  Okej verkar ha lämnats ifred. För det mesta. Men inte alltid: Anders Tengner blev som bekant grillad i programmet Svar Direkt. Det är en ganska uttjatad historia som ofta uppmärksammas så här i efterhand. Ett klipp på youtube som vi fnissar åt. Samtidigt är det fullständigt bisarrt att public service kunde tillåta en så pass obalanserad debatt. Ännu mer bisarrt är det att flickan som läste sin ”egen” variant av Fader vår i slutet av programmet enligt uppgift var mer eller mindre tvingad in i studion utan att ha hela sammanhanget klart för sig. Det var inte heller hon själv som skrivit texten. Men det var inte bara i Svar Direkt som Okej kritiserades. Jag minns att Hem och Skolaföreningen ville förbjuda hårdrock i tidningen. Samma förening stod också i fronten för att förbjuda datorspel som ansågs vara allt för våldsamma, som exempelvis Barbarian.

 5. rote

  Det är påfallande hur befriade från alla typer av utseendeideal bilderna på Dag Finn är. På 80-talet frodades väl ändå nån sorts ideal om muskulösa kroppar osv. Men det räcker att vara naken i Okey. En spattig naken vvs-montörkropp. Han är naken. Det ÄR hett. Hör ni ungdomar.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén