Om Kalle Lind och andra gubbar

Rubin glimrar igen!

Minnesgoda läsare minns den, i mycket smala kretsar, legendariska bloggserien Rubiner för svin från sommaren 2008. Där gick jag, kanske lite väl ingående, igenom en helt bortglömd och aldrig särskilt betydelsefull debattbok från 1982: HASCH. Inget är som drogen. Hasch, anarki, kaos hotar oss alla. Titeln kan tyckas något överlastad, men det är inget mot de teorier som slungas fram i den.

Mannen bakom denna uppskruvade skrift hette Allan Rubin. Han var arkitekt men valde att ta ledigt ett år för att fotografera klotter på stan, närgranska skivomslag och läsa noga utvald forskning om cannabis. Denna besatthet hos Rubin lär ha emanerat ur en mycket tragisk händelse som en nära familjemedlem till honom drabbats av. Det är i så fall att beklaga. Icke desto mindre måste man nog anmärka på de konspirationsteoretiska och ovetenskapliga åsikter som lades fram som fakta i 1982 års bok. Och inte hade Rubin mer reda på tankarna i uppföljningsböckerna Hasch – himmel eller helvete (1986) eller Trippen – om droger som korskopplar hjärnan (2005).

Så sent som 2014 utkom Rubin med ytterligare en skrift i ämnet:
bild(4)
Och nej, det är fortfarande inte några glasklara tillförlitliga vetenskapligt underbyggda resonemang han torgför i den här lilla broschyren. På baksidan har en psykiatriprofessor Bo Söderpalm skrivit:

Arkitekten Allan Rubin, som är lekman i dessa sammanhang, har skrivit en – påpekar han själv – ovetenskaplig men likväl tankeväckande text om det eventuella sambandet mellan cannabisbruk och besinningslöst våld.

”Tankeväckande”. Tja. Det är klart att skriften väcker vissa tankar, men de handlar snarare om vilka sammanhang en psykiatriprofessor kan låna ut sig till utan att betraktas som kvacksalvare.

Allan Rubins metod har varit följande: han har googlat ”hasch/cannabis + mord + dråp + misshandel + kniv + yxa osv.” På så vis har han vaskat fram artiklar om hundra vansinnesdåd i Sverige mellan 2008 och 2014. Dessa presenterar han sedan i en lättillgänglig löpsedelsform så att vi alla kan dra våra egna slutsatser.
bild(5)
Det bästa sättet att framstå som trovärdig är förstås att stava Hisingen med två s. Ett argument blir alltid tyngre av taskig korrläsning.
bild(8)
bild(7)
bild(9)
bild(10)
bild(11)
bild(12)
Det ska påpekas: Rubin har inte bara bekämpat haschet genom decennierna. Han har också varit aktiv i den viktiga kampen mot rollspel och dataspel.
bild(13)
bild(15)
Notera gärna källan: Realisten.se. Sajten för oss som gillar realistiska nyheter.
bild(16)
bild(6)
Det här är en av mina favoriter. Gärningsmannen bar kniv i syfte att dela haschkaka. Våldsdådet blir på så vis ”haschrelaterat”. Med samma logik bör man skylla vetet för varje gång någon huggits ner med brödkniv.
bild(17)

Ja, som ni ser: Allan Rubin har med hjälp av de två mest pålitliga källor som finns – kvällstidningar och gissningar – lagt ett pussel. Han påstår inte att hasch nödvändigtvis är orsaken till att alla dessa vansinnesdåd har begåtts, men han påstår heller inte att det inte är det. Han presenterar ett stycke motbjudande verklighet för oss och ber oss notera det uppenbara sambandet mellan alla dessa dåd: haschet.

Skriften 100 hasch relaterade vansinnesdåd – som den uppenbarligen heter – är tryckt och distribuerad med stöd av Svenska Carnegieinstitutet och organisationen ECAD (European Cities Against Drugs). Den understryker den gamla misstanken att allt tyckande får passera så länge den som tycker tycker som vi.

Föregående

Att gå i brygga över Löfven

Nästa

En tidlös Greider.

9 kommentarer

 1. Sven

  Var det inte Allan Rubin som var upprörd över att det såldes ”Hash browns” i frysdiskarna på 80-talet? Anledningen var att det trivialiserade hasch-rökning med ett sådant namn.

 2. Mårten

  Något jag hänger upp mig på är hur specifikt Rubin hängt upp sig på hasch. Andra rabiata drogmotståndare brukar ha ett mycket mer eklektiskt drogmotstånd.

 3. LJ

  Jag minns nån av hans böcker jag lästepå 90-talet. Då smög Rubin omkring på skivbörsar och tittade på besökarna. Det var något med att han noterade hur de ”diggade”, jag minns inte exakt men det var nånting om att skivbörsmänniskorna hade fuktiga ögon som drömskt tittade ut i det blå. Allan visste med sig att detta måste bero på hasch.

 4. Kenneth Karlsson

  Fyndig rubrik. 🙂

 5. Paul W H

  Jag vill nog mena att ”Hälsingborgs Dagblad” slår ”Hissingen” eftersom staden stavas ”Helsingborg” sedan drygt 40 år tillbaka och tidningen ifråga mig veterligen aldrig har använt stavningen med ”ä”.

  (För övrigt förstår jag inte hur rena stavfel kan gå i tryck nuförtiden, det blir ju för böveln röda linjer under i ordbehandlaren! Hur kan man missa det?)

 6. dr. no

  Idag kunde den skarpsynte se Allan Rubins namn skymta förbi i kulturnyheterna på svt. Orvar var också med. En fin stund i tv-historien.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén