Det är mycket jag inte begriper och särskilt lite begriper jag partisterna. När det är partiledardebatt i teve kommer de fram och kloggar på nolltid igen min twitterfeed: ”Och där tog @kinbergbatra ledartröjan i flyktingfrågan. Löfven blev sur och defensiv.”

”Bra sagt, Stefan!” ”Sjöstedt missnöjd redan vid presentationen.” ”Och DÄR kom den socialdemokratiska specialgrenen ’härskarteknik’ in.”

Det finns alltså människor som inte bara ser på ett parti som det minst halvdana av ett gäng halvdana och en mängd vedervärdiga alternativ. Det finns människor som på allvar håller på ett parti. Och ännu besynnerligare: det finns människor som håller på en partiledare.

Det spelar ingen roll om Ebba Busch Thor bevisligen gör något dåligt. För partisten gör Ebba Busch Thor ändå något bra. (Ebba Busch Thor är förstås bara ett exempel. Jag hade lika gärna kunnat skriva Jan Björklund.)

För de flesta av oss är Löfven en tråkig gubbfarbror, Busch Thor en konstig tanttjej och Kinberg-Batra en lång tanttjej.

För partisterna är de STEFAN!, EBBA!!! och AKB!!!! Det är lite svårt att förstå för en utomstående som inte fostrats i ungdomsförbund och partiskolor.

På såna ställen gissar jag att de har workshops i att jubla när den egna partiledaren föreslår fler jobb och att bua när de andra föreslår fler jobb.

Det är den enda förklaring jag kan komma på till att någon går upp i brygga över att en partiledare sa samma sak som hen sa senast.

Egentligen är jag glad för partiledarnas skull. Det är väl kul för dem att få motta lika oreserverade hyllningar som One Direction i en femteklass.

Jag säger inte att alla partier och partiledare är dåliga. Jag säger bara att inget gör mig mer alienerad från en tråkig men nödvändig politik än de som förvandlar det hela till en hockeymatch.

JA!
Citys nedläggning gör att jag inte behöver skriva krönikor och kan använda tiden till annat (=mata duvor, slå dank).

NEJ!
Citys nedläggning gör att jag kommer att tjäna mindre, nå färre, engagera mig mindre och irritera färre.

Publicerad i Sydsvenskan 14 oktober 2015

Boken Kalle Lind. Samlade krönikor 2011-2018Samlade krönikor 2011-2018 av Kalle Lind

Nu har du läst en krönika av Kalle Lind men det finns massor fler samlade i en tjock bok med hårda pärmar. Både Adlibris, Akademibokhandeln och Bokus är beredda att skicka hem en till dig för en human summa. Och självklart finns det andra böcker också. De viktigaste hittar du här.