Om Kalle Lind och andra gubbar

Semester i gubbens tecken 4: Cornelis.

Jag tvingade med mig familjen till IJmuiden, en rätt ful kuststad några mil väster om Amsterdam, kloss intill Nordsjön. Där bodde Cornelis Vreeswijk mellan 1937 och 1949, bortsett från tiden då han låg på nunnekloster i tron att han hade tbc och skaffade sin första rondör. Där formades han så smått till människa fram till den dag då fan for i fader Jacob som sålde sitt åkeri och tog familjen till Ekerö, enligt legenden främst för att han förälskat sig i snö.

Via min holländske kollega i Cornelisnörderi, Rutger Vahl, hade jag fått adressen till barndomshemmet. Jag ställde upp mig med min först- och sistfödde – den mellanfödde trynade i bilen – och satte min fiancèe att sköta kameran. Och nog kände jag vibbarna. Närmast kosmiska. Jag kände energi pulsera genom marken, fick en förnimmelse av Cornelis närvaro, var för ett ögonblick ett med en av mina husgudar.

Det var här han bodde. Jag har tagit mig till den plats där han tog sina första steg och danades till människa. En pilgrimsresa. Jag poserar framför helgedomen. Här svävar hans ande och jag står i direktkontakt med den.

Fylld av en närmast religiös berusning ledde jag familjen åter till bilen för att se vilka fler Cornelisrelaterade platser vännen Rutger märkt ut oss. Jag upptäckte då att vi stått vid Zeeweg 285. Rutger har klart och tydligt skrivit Zeeweg 275 i sitt brev. Jag harklar mig, pekar på pappret utan kommentarer och så travar hela följet tillbaka till Zeeweg och den rätta adressen.

Den här gången känner jag inga kosmiska vibbar.

Och vilka som bor eller har bott på Zeeweg 285 har jag ingen aning om. Men antagligen tyckte vederbörande att det var märkligt att en svensk farbror stod och röt åt sina barn att vara glada inför kameran ute på deras trottoar.

Föregående

Semester i gubbens tecken 3: H.-K. Rönblom.

Nästa

Ur Sverigearkivet.

4 kommentarer

 1. dr. no

  I egenskap av kulturarbetare kanske du kan lägga vantarna på detta material:
  http://www.gp.se/kulturnoje/litteratur/1.1030324-myrdal-drivs-av-arbete-och-sex
  Återvänd i så fall gärna med rapport!

 2. Kalle Lind

  Dr No: det där ska du inte behöva betala för att få läsa om. Jag har läst om Myrdals passioner – arbete och sex – i Aftonbladet. Dessutom läste jag för lite sen en artikel av Myrdal om att kvinnorna i DDR hade bättre orgasmer än de i BRD. Så somliga håller provokationsfanan högt in i fuktspärren.

 3. dr. no

  Tack!

  Aftonbladet levererade onekligen vid googlesökning tillsammans med Myrdahl:

  ”– Det finns två saker som betyder något för mig: arbetet och könet. Har man en så oerhört stark sexuell gemenskap som vi då blir det möjligt och nödvändigt att lösa det andra.”

  När jag tänker på det bordejag nog kunna ha konstruerat citatet ovan redan från GP:s rubrik…

 4. Patrik Johansson

  Bodde på Styrsö några år för ett tag sedan. På hamnkrogen träffade jag en gammal, pigg och pratglad man som berättade att han hade varit åkare på sin tid. 16 hästar hade han haft genom alla år och för att göra en lång historia kort så alltså detta förlagan till Fredrik Åkare. Ett år efter detta möte träffade jag en kvinna vars mamma var förlagan till Cecilia, hon hette Gunnel, och som då jobbade extra på öns ålderdomshem, där "Fredrik Åkare" då bodde. Hörde av öborna att det var Cornelis som hade varit kär i Gunnel men att Gunnels far jagade bort honom. Cornelis jobbade på Styrsö kustsanatorium i början av 60-talet. Och; för en tid sedan erkände min mor att hon i sin ungdom hade dejtat Cornelis. Och; då jag hade en ostbutik i Alingsås så kom Jack in ibland och köpte Beemster, en mycket god holländsk ost.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén