Om Kalle Lind och andra gubbar

Skånepartiets närradio.

Jag var och besiktigade bilen (gick i princip igenom, så när som på åtta akuta och skitdyra saker som måste åtgärdas omedelbart) och hade det blandade nöjet att få in Skånepartiets närradio när jag satt och inväntade min tur.

Skånepartiet är vad man kallar ett missnöjesparti (dvs ett litet oetablerat parti som är missnöjda med samhället, till skillnad från större etablerade partier som tycker samhället är perfekt och inte vill ändra nånting).

Med sin grundare, entreprenören och virrpannan Carl P Herslow, var de pionjärer inom närradiosändningar, som de började med redan i slutet av sjuttitalet.

Under de första åren var de fria medierna i princip CP Herslows enda fråga, som han drev med den sinnessjukes monomana envishet. Efter hand insåg han att gemene man skiter rätt frankt i den frågan, och utvidgade därför sitt partiprogram till att också gälla fri sprit och strypt invandring. Då kom han in i Malmös kommunfullmäktige.

Vad jag satt och lyssnade på idag var en typisk sändning från Skånepartiet. En av världens äldsta och tråkigaste gubbar ledde ett slags telefonväkteri, där olika människor han uppenbarligen kände och som inte hade nåt annat för sej en måndagseftermiddag, ringde in och höll med gubben i allt han tyckte.

Samtalen växlade eklektiskt mellan tidskriften Manas ifrågasatta kulturstöd (Skånepartiet var emot stöd eftersom de hört att Mana är ”antisemistisk”), terrorceller i Spanien (där de satt på info som CIA säkert betalt stora pengar för), valet i Österrike (som de var oproportionerligt intresserade av med tanke på att de inte hade några som helst siffror tillgängliga), Malmös badhus (där problemet är invandringen, som skapar gängbildningar och som dessutom ska ha tolk) och så en obehaglig personfixering vid kommunstyrelsens ordförande, Ilmar Reepalu, som de gjorde personligen ansvarig för att vi snart har ett muslimskt styre i Sverige.

Hur känner då dessa sjuk- och ålderspensionärer till allt? Ja, källorna redovisades noggrant: kulturtidskriften Punkt.SE. Jag anar att de även lyckats läsa in en del mellan raderna.

Med tanke på Skånepartiets långa historia av radiosändningar var det ett påtagligt otajt program. Programledaren avbröt sej hela tiden för att svara i telefon men bara en av fem gånger hade han nån på tråden varför han satt och sa ”hallå?” i evinnerlighet. En besvärande muntorrhet tog sej uttryck i smackanden som skar i diskanten. Det hann gå ett världskrig mellan påan och låten (under stunden jag lyssnade spelades bl.a. Karl Gerhards ”Våren i Skåne”, dansbandet Dannys och nån ovanligt otäck dragspelsdänga).

Och detta må väl vara hänt. Det stora problemet är kanske inte att sändningarna låter som knäckebröd, och det är ju kul att di gamla har nåt att göra mellan ankmatandet och Go´kväll.

Problemet är så klart att de är dumma i huvet och närmast verkar stolta över det.

Jag fascineras av en typ av människor som tycker sej ha lösningen på alla världens problem (då ska tilläggas att 90% av världens problem verkar vara den höga muslimska populationen i Malmö och att lösningen är deportation). Vilket påstående programledaren än ställdes inför hade Skånepartiet svaret i sitt partiprogram.

Den globala uppvärmningen, visste den här gubben att berätta med den auktoritet som är de enfaldiga förunnat, är inte så mycket en fråga om utsläpp som om överbefolkning. Den enda lösningen på överbefolkningen är – blev jag lite överraskande upplyst om – ett världsparlament. Och det har Skånepartiet haft i sitt partiprogram sen 1995 – men det har massmedierna helt ignorerat!

Det är klart att man blir bekymrad när man hör att pressen helt förbiser att ett gäng halvdementa sydsvenskar vill bygga upp en världsomspännande regering för att minska befolkningen. När man sitter och lyssnar kommer man dessutom på helt andra sätt att, nu på en gång, minska befolkningen med åtminstone en programledare och några inringande dårfinkar.

Ja, och sen hann de också förklara att det var bättre att palestinierna sökte sej till de omkringliggande arabländerna istället för att envisas med att jobba och gå i skola i det land de bor i.

Denna mentala sprutdiarré hade jag alltså inställd på bilradion när bilprovningens kontrollant tog över ratten. Jag var för långsam i tanken och hann inte stänga av, och sen stod svadan och läckte ut genom den öppna bildörren medan han undersökte mitt underrede. Samtidigt som han körde en penna genom min sönderrostade dragkrok hörde jag Laila i Oxie förklara att Sverige inte kommer att bli anfallet av muslimer eftersom det är här ”dom” sitter och planerar sina dåd.

Jag hoppas innerligt att det var mitt val av radiokanal som fick honom att underkänna bilen.

Föregående

Bergmans perfekta dag.

Nästa

[Doo:ku]-såpor.

15 kommentarer

 1. Rikard

  Låter som riktiga nytänkare. För mig som inte bor i Skåne skall jag genast kolla efter om de har websändnignar. Sitter för övrigt och lyssnar på sången om Stalin med Knutna nävar här på arbete, så det skulle vara skönt att bryta av med lite propaganda från andra sidan…

  Kram på dig Kalle och lycka till med bilen, eller sälj den förresten, för den kommer aldrig att sluta kosta pengar om den väl börjat.

  //Rikard

 2. Kalle Lind

  Jag tror skroten är det närmsta alternativet.

  Vad gäller skånsk enfald finns det en del att hämta på:
  http://www.skanepartiet.org/

  Kan med fördel kompletteras av rättshaverismens sydsvenska Mekka, en station – med egen sändare! – driven av en fullkomligt rabiat åttitaggare och hans son:

  http://www.radioburlov.se/

 3. Rikard

  Låter som riktiga nytänkare. För mig som inte bor i Skåne skall jag genast kolla efter om de har websändnignar. Sitter för övrigt och lyssnar på sången om Stalin med Knutna nävar här på arbete, så det skulle vara skönt att bryta av med lite propaganda från andra sidan…

  Kram på dig Kalle och lycka till med bilen, eller sälj den förresten, för den kommer aldrig att sluta kosta pengar om den väl börjat.

  //Rikard

 4. Rikard

  Webdesignen på radioburlövs sida var i världsklass! Om man tittar runt på lite konspiratoriska sidor brukar de se ut precis på det sättet. Fantastiskt. Ni verkar ha en outsinlig skatt att ösa ur med den här typen av personligheter i Skåne. Bra jordmån helt enkelt…

  Kolla gärna här för ett exempel på konspirationswebdesign (om Palmemordet):
  http://www.leopoldreport.com/skotOP.html

 5. Anonymous

  Radio Kommunist kan också vara underhållande.

  De spelar bara 11 sek. på varje låt för att slippa betala STIM-pengar.

  De sänder också från Burlöv.

  http://www.kommunist.se/

  /k

 6. Kalle Lind

  Rikard: ärligt talat har jag mest kollat på Burlöv-sidan, ine lyssnat så mycket. För några år sen stod det en del i lokalpressen om det mycket infekterade grälet mellan Erik och Vincnt Ahlbin och några andra åderförkalkade muslimhatare. Det var mycket att gömma nycklar för varann och kalla varann otrevliga saker i pressen. Mycket underhållande.

  Och man kan se på vissa formuleringar att Albihn anser att andra människor försöker skörda dom frön han själv sått och hävda att deras estradprogram ens skulle komma i närheten av Ahlbins.

  Anonym: jag tror faktiskt att jag använde lite från Radio Kommunist i Hej domstol. Rolf Hagel, som är nåt slags ordförande i nån av avknoppningarna bland forna stalinistpartier, låter precis lika skånskt självgod som pajasarna inom våra rättshaveristiska småpartier.

  Och det är sant att Skåne är en särskilt god mylla för dom här partierna. Centrumdemokraterna i Röstånga (bildat av ICA-handlaren Harry Franzén, han som sålde öl i butiken och hyllades som hjälte av byns fyllon), Sjöbopartiet med Sven-Olle, Åstopspartet,ja, ni ser mönstret. Tyvärr har dom alla naggats duktigt i kanten av Sverigedemokraterna. Ett parti som Åstorpspartiet hade i alla fall byfånarnas charm. Till och med Skånepartiet anser att Sverigedemokraterna är ett rasistparti.

 7. Isaa

  Hej mannen med ett skägg.

  helt ovesäntligt, men, har anders johansson och sanna persson vart ett par eller ej? svara på den du!

 8. Kalle Lind

  Det har dom varit.

 9. Marcus Johansson

  Jag tycker att du måste vara mer nyanserad när du rapporterar om Skånepartiet.

  Varför tiger du still om planerna att göra Skåne till en fri och självständig republik? Föll denna sanning utanför din agendas ramar?

  Att Skånepartiet vill massdeportera muslimer är kanske sant på många sätt (de ska bo i Sverige eftersom det är Sverige som har släppt in dem).
  Men du får inte slarva med att berätta att vem som helst kan få bo kvar i Skåne om de bara avsäger sig islam genom att ta en klunk av en alkoholhaltig dryck (t ex lättöl) efter att ha svurit den skånska trohetseden ”Jag tror på Skåne och inte på islam, skål!”

  …man kan inte hitta på sånt här.
  Eller jo. Det kunde de ju.

 10. Goran van Den Buske

  Vi här uppe i Västergötland är mycket oroliga för att feta, trögtänkta och intoleranta skåningar skall masa sig upp hit. Håll er där nere! Vi vill inte få hit en massa främlingsfientliga trögdjur..

 11. Anonymous

  Du behöver inte bekymra dig för mycket Goran van Den Buske för kommer du ner till Skåne steglar dom dig som snapphanarne gjorde din lilla nolla.Du har redan bevisat din inetelligens och eftersom den var så låg så håll dig borta.

  Pelle

 12. Goran van Den Buske

  Käre Pelle! Tycker inte det var så länge sedan jag skrev den där kommentaren och får redan nu kvicktänkta svar från spirituella skåningar 😉 Men ärligt talat..Detta var ju bara fråga om kontradiktorisk ironi. Absolut inget att sätta spettekakan i halsen för.

 13. Herbert

  Skånepartiet har en ganska bisarr historia men kunde mycket väl ha blivit Sveriges svar på Fremskrittspartiet eller Dansk Folkeparti när det begav sig på 1980-talet. Grundaren Herslow är av en mycket gammal förmögen bankmannasläkt så pengar saknades inte. Och man gick rejält framåt i Malmö valet 1985 och såg till så att sossarna för första gången sedan allmäna rösträttens införande tappade makten i tredje rikets stad, eller hur det nu var. Olof Palme, Torsten Nilsson och grabbarna på Arbetet var chockade över att något sådant kunde hända, att såssarna kunde förlora makten över Malmö det vill säga. Det var en politisk kulturrevolution i ett Malmö där hälften av alla röstberättigade antogs arbetade på Kockums eller i övriga industrin och rösta på SAP i samtliga val. Det gick inte ens att föreställa sig att SAP kunde förlora makten i Malmö.

  Felet Herslow gjorde var att han var så insnöad på att bara satsa på just Malmö och inte någon annanstans. Vanvettighet behöver itne vara något bekymmer, men Herslow saknade ambitioner att låta partiet växa ut över landet. Det är egentligen Sverigedemokraterna som har gjort att de skånska missnöjesrösterna blivit eniga för första gången sedan Skånes väl kom in i landstinget (en hopplös allians mellan olika småpåvar som kom in valet 1998 och åkte ut lika snabbt i nästa val. Deras största nöje var att gräla på varandra hur partistödspengarna från landstinget skulle fördelas). Skånepartiet splittrades under 1990-talet varav en del gick över till SPI (även det ett ganska bisarrt parti med svaga grunder för existensberättigande) och ett par stycken startade upp det misslyckade Vikingapartiet. De senare använde sig till en början av Hagbard den handfaste som symbol, vilket borde ha lett till en del trubbel med ett koppel jurister. I sista kommunalvalet i Malmö försvann Skånepartiet helt ur fullmäktige, SPI tappade ca 33% av rösterna mot valet innan och ett mandat och Sverigedemokraterna tog både Skånepartiets platser och SPI:s tappade mandat. Återstår att se om inte SD tar även SPI:s två mandat nästa val.

 14. Anonymous

  malmöpartiet består av tre personer som på alla sätt vill kränka andra människor med annan politisk uppfattning. själv har ordf i malmöpartiet bytt efternamn för att ej bli igenkänd.en har konkursat och har bekantskap med kronofogden sen många år tillbaka. en har stått inför tingsrätten i malmö för sexuella närmanden till barn å badhuset här i malmö. så du med skägg. lägg din energi på ditt eget så kallade parti

 15. Anonymous

  Snacka om förföljelse! Allt du radar upp om Malmöpartiet är ren osanning. Du gillar gå till tingsrätten. Var du där i mars 2003 när din vice ordförande Bengt Larwik från skånepartiet dömdes till 6 000 kr i dagsböter efter att ha uttalat sig rasistiskt mot en invandrare. Olaga hot blev Larwik dömd för. Ni skånepartister måste lida av nån mental sjukdom där hittar på saker om andra dåm era egna argument tryter.

  Hälsningar från Marie i Oxie

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén