Om Kalle Lind och andra gubbar

Svensk matkultur. En synnerligen opersonlig rubrik.

Jenny Damberg var musikläggare när jag jobbade på P3. Jag minns inte om vi träffades, men jag läste ofta upp hennes namn i avannonseringarna. Jag minns också ett något obskyrt skämt som konstruerades i kreativt flow:

– Vad kallar både en musikläggare på P3 sin pappa och en indisk bagare en jätteproduktion?
– Pappa Damberg.

Nu har Jenny Damberg skrivit boken Nu äter vi! Den handlar om mat.

Det är en bok späckfylld med den sortens kuriosa som är min livsluft. Här får jag äntligen veta att:

• I Malaysias huvustad Kuala Lumpur finns det en restaurang som säljer svensk pizza. Storsäljaren heter Mamma Mia och innehåller kyckling, pepperoni, champinjoner och brunsås.

• I norra Sverige finns det en hamburgerkedja som heter Frasses. En av deras storsäljare är den inbakade hamburgerpizzan Calskrove.

• Prinsesstårta hade från början det fantasieggande namnet Grön tårta. Den blev ingen hit förrän man bytte namn.

• McDonalds barnlåda Happy Meal hette från början Gott- och skojlådan.

• 7-11 hade ett tag en kampanj som hette ”Bite sale”, där de sålde burgerbite till lågpris. Affischen visade en mun som åt på en korvformad köttbit. Problemet var att vissa kunder kunde franska. ”Bite sale” på franska betyder ”smutsig kuk”.

• Sveriges allra första kinesiskfödde krögare hette Asjang Yeen och bodde i Mölle. Han drev dock ingen kinakrog utan mer ett lunchcafé där han främst satsade på sill. Eftersom han var från Kina gick han bland byborna under beteckningen ”jappen”.

• Det var svenska staten som drev hamburgkedjan Clock och tog den amerikanska kedjan Pizza Hut till Sverige. Staten drev nämligen krogar under många år, under beteckningen SARA-krogar. De sysslade även med striptease och introducerade bierstubekulturen.

• Dumplings, den kinesiska rätten som nuförtiden är rätt hipp, serverades på svensk krog första gången 1944. Då kallades rätten ”kinesiska kroppkakor” och blev inte rätt hipp.

• I det gamla, hårt reglerade Sverige var det förbjudet att sälja korv och läsk i samma kiosk. Lösningen fick ofta bli att kioskägarna hade två kiosker bredvid varandra, under samma tak. Det gick bra.

• 1927 gavs det ut en kokbok som hette 142 sätt att tillaga bananer. Bland recepten hittar vi bananer inlagda med sill, bananer inlagda med kryddpeppar samt bananer med spaghetti.

Kung Gustaf VI Adolf, vår kungs företrädare och farfar, importerade årligen en trettio kilo tung parmesanost från Italien. Han tyckte det var gott. Förmodar jag.

Det som retar mig mest med boken är förstås att jag inte skrivit den själv. Men jag kompenserade det genom att sno lite uppgifter till kommande Sverige för idioter.

Föregående

Nu skriver jag om gubbar igen!

Nästa

Ulla Billquist – ett levnadsöde i skuggan av schlagern och revyn.

6 kommentarer

 1. MrArboc

  Nej, det är inte kedjan Frasses (www.frasses.se) som säljer Calskrove, det säljs på pizzerian Tre Kronor i Skellefteå.

  Vidarebefordra gärna till författarinnan. 😉

 2. Anders Danielsson

  Jo, fast Skrovmålet är ju från Frasses från början även om det är Tre Kronor som har kommit på att baka in det.

  ”Norra Sverige” stämmer förresten inte så bra numera om man inte drar gränsen mellan norr och söder vid länsväg 101 – from the minced horse’s mouth: http://www.frasses.se/?sida=restauranger&id=esl !

 3. Anders E

  Underbar bok. Läste min systers exemplar redan i påskas (ha!) på mitt besök i hembygden och givetvis triggade den diskussioner kring vilken som var Sundsvalls första pizzeria och liknade. Men bäst tyckte jag var den där greven på Lidingö som klagade på att det serverades pommes frites på en restaurang nära hans bostad. Du som har boken, hur formulerade han det?
  Sundsvalls första pizzeria var f.ö. Vagabondo på Trädgårdsgatan.

 4. Kalle Lind

  Anders E: hittar just nu bara löpsedeln från Lidingö Nyheter. Där står: ”Hälsovårdsnämnden förbjuder Presto-Grillen sälja Pommes-frites. Mat endast för lägre socialgrupper säger Lidingögreve.”

 5. Anders E

  Tack, Kalle. ”Mat endast för lägre socialgrupper” var just det jag var ute efter. Och från en Lidingögreve (finns sådana fortfarande?) till på köpet. Underbart.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén