Om Kalle Lind och andra gubbar

Tack för tipsen, Stubb!

Egentligen läser jag ju bara tidningar tryckta på rosa papper när jag lånar muggen på olika produktionsbolag, men jag gjorde ett undantag när jag häromdagen råkade stjäla grannens Dagens industri.
I denna till tidning förklädda valium skriver var tredje vecka Finlands Europa- och handelsminister. Han heter Alexander Stubb och ser ut att vara en glad lax. Man antar att han tar av sin dyrbara tid för att skriva i en svensk dagspublikation för att han tycker det är viktigt att redovisa de beslut han är med och fattar och den politiska process som leder fram till besluten.
I sin senaste krönika ger Alexander Stubb oss tio tips på hur man bekämpar jetlag. Jag förstår inte hur jag fram till nu har kunnat klara tillvaron utan Alexander Stubbs visa vägledning. Jag känner mig som Saul, av ljuset vorden en Paulus.
Bland dessa tio tips, det särskilt skimrande guld som blev kvar efter Alexander Stubbs noggranna vaskning, hittar vi:
2. När du reser västerut, lägg dig tidigt och vakna tidigt.
3. När du reser österut, lägg dig sent och vakna sent.
4. Motionera minst en timme varje dag. Bäst är att göra det på morgonen.
10. Håll dig vaken när du kommer hem. Lägg dig först till kvällen.
Här tycker jag dock att Alexander Stubb glömmer bort det kompletterande tipset: ha total kontroll över din kropp och din tid och var gärna övermänsklig.
9. Ta en 20 minuters tupplur.
Här tycker jag dock att Alexander Stubb glömmer bort att säga när man ska fasa in den där tuppluren, som man tydligen bara kan ta när man känner för det.
1. Planera resan väl. Undvik långa väntetider på flygplatsen.
7. Satsa på nattflyg. Se till att flygbolagen har bekväma säten och sängar.
Här tycker jag dock att Alexander Stubb glömmer bort extratipset: ha gärna obegränsat med pengar, helst någon annans.
5. Undvik alkohol. Amatörer dricker sprit på arbetsresor.
6. Drick vatten och ät hälsosamt. Du behöver inte stoppa i dig allt som bjuds.
Här tycker jag dock att Alexander Stubb glömmer bort att också leverera tipset: var inte rädd för att ta betalt av svenska tidningar för att skriva till nonsens gränsande självklarheter.
I övrigt är jag som sagt oändligt tacksam att Alexander Stubb gjorde mig den äran att stänka några korn från sin digra fatabur av empiri. Tack Alexander! Nu ska jag ansöka om finskt medborgarskap för att hjälpa dig till en ny mandatperiod.
P.S. Jag höll på att glömma tips 8: ”Ät i förväg om du tänker sova på flyget. Det tar lång tid att få mat på flyg”. En iakttagelse som jag antar att de Alexander Stubb vänder sig till, människor som gör många affärsresor utomlands, aldrig själva har gjort. Vilket för övrigt gäller också resten av tipsen.
P.P.S. Alexander Stubb påpekar också, mest för att dryga ut det stipulerade antalet tecken, att ”jetlag är också en attitydfråga. Det är viktigt att man har rätt inställning till den långa resan. Visst kan det vara tungt, men om man övertygar sig själv att man klarar av det så blir det mycket lättare.”

Föregående

SVT:s lajvsändning.

Nästa

Tempelbolare.

7 kommentarer

 1. Paul W H

  Jag kan upplysa Kalle Lind om att det finländska folket faktiskt drog en kollektiv suck av lättnad när de fick reda på att Europa- och handelsministern hade anlänt väl utvilad till sitt möte i Mongoliet. Så tona ner den raljanta tonen om jag får be!

  Har du ens tänkt på konsekvenserna om Europa- och handelsministern hade varit lite sliten inför mötet, och känt sig nödgad att be om en kopp kaffe för att kvickna till en smula, och så har de bara frystorkat Nescafé på hotell- och konferensanläggningen i Ulan Bator, och så måste Europa- och handelsministern DRICKA DEN JÄVLA SMÖRJAN! Fattar du inte vidden av det? Kan du inte se det framför dig? Europa- och handelsministern drickandes jävla Nescafé. Fy fan. Som Europa- och handelsminister är han ju van vid LITE bättre kaffe än så, om jag ska uttrycka mig försiktigt!

 2. Christian

  Haha! Jag antar att du liksom jag läste denna och omedelbart tänkte: men hur mycket fick han betalt för den här egentligen? Och: varför inte jag?

 3. Slätrakad

  Hej

  Jag är Rednaxel A. Slätrakad och är Europa och handelsminister Stubbs pressansvarige. Det var roligt att se att minister Stubbs krönika fått så mycket uppmärksamhet. Jag vill dock köra ett par förtydliganden:

  ”1. Planera resan väl. Undvik långa väntetider på flygplatsen.”

  I klarspråk: Skaffa diplomatpass. Med ett diplomatpass slipper man alla de frustrerande och degraderande köer som kreti och pleti måste svetta sig igenom. Se bara till att din sekreterare kollar upp de speciella visumregler som gäller för diplomatpass när du åker på semester, så du inte gör en Littorin (http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=2530720). Tur att det inte drabbade någon fattig!

 4. Slätrakad

  ”7. Satsa på nattflyg. Se till att flygbolagen har bekväma säten och sängar.”

  I klarspråk: Flyg alltid första klass. OBS! Business class är inte samma sak som första klass. Business class är för patetiska affärsmän som måste jobba under flygningarna och sitta och skriva Excel-dokument på sina laptops. Första klass är för folk som inte behöver göra ett skit och det är där sängarna finns.

  Ytterligare en fördel med att flyga första klass är det ger jävligt många poäng på bonuskortet, som senare kan användas för att betala privata semesterresor. Desto dyrare resa, desto billigare blir för dig i slutänden alltså! En så kallad win-win-situation.

  ”8. Ät i förväg om du tänker sova på flyget. Det tar lång tid att få mat på flyg”

  Med ”lång tid att få mat” menas så klart inte ”sista-raden-i-turistklass-långt” utan att ibland tar det faktiskt mer än 5 minuter att få förrätten efter välkomst-champagnen (OBS: ministern dricker så klart inte champagnen, utan nöjer sig med äta de medföljande jordgubbarna).

  Jag hade tänkt avsluta med en personlig hälsning från minister Stubb, men han gick precis och lade sig för en tupplur.

  Rednaxel A. Slätrakad, pressansvarig, Stubb HQ

 5. tompa

  Att vara minister är även det en attitydfråga. Det gäller bara att övertyga sig själv.

 6. Yngve

  ”digra fatabur av empiri”. En underbar mening att lägga på minnet och trycka ned i halsen på någon stöddig besserwisser. Nu är det bara att invänta rätt tillfälle…

 7. Björn

  Roligt i sammanhanget är att han också har en krönika i Finnairs tidning, så man får också läsa hans insikter på flyget!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén