Om Kalle Lind och andra gubbar

Tacka vet jag mjölk och mackor.

I minnets dyiga slam hittar jag allt utom det väsentliga. 1986 sände SVT fredagsunderhållningen Stjärnklart. Det spelades in inför publik på Kronprinsen, skrytvåningshuset som dåförtiden också innehöll en showrestaurang. Östen Warnerbring skulle vara programledare och hann spela in två program innan han drabbades av nåt. Gösta Linderholm fick ta över. Hans stående uttryck ”Taket lyfter!” när … ja, när han tyckte att taket lyfte … har sen dess ingått i min vokabulär.

I ett hörn av programmet satt Hasse ”Kvinnaböske” Andersson och blandade mjölkdrinkar. Han brukade ha en gäst. På rak arm minns jag bara skådespelaren Kenneth Milldoff, som kom direkt ifrån att ha spelat i musikalsuccén La Cage aux Folles på dåvarande Malmö stadsteater. Jag minns att han var klädd i drag, uppe i varv (troligen smittad av föreställningens huvudfigur Jan Malmsjö) samt drog en snuskis med slutrepliken ”Du måste komma från Norrlaaaaand!”

Milldoff fick provsmaka en av Hasse Kvinnaböskes mjölkdrinkar. Det var säkert exakt vad han behövde.

Hasse Kvinnaböskes lilla program i programmet avslutades alltid med att han sjöng nån av sina skämtlåtar. För den som inte kan Kvinnaböskes tidiga karriär: på sina fem-sex första plattor avslutade han alltid med ett ”Outro” som kunde vara lite fräckt och lite fyndigt, inte alltid båda.

Från himlen faller regn, från träden faller löv
men hur jag än försöker, så rimmar löv på [PIIIIP]

Och sen avslutades plattan med Hasses uttonade fniss.

Dessa outron sjöng alltså Kvinnaböske i det här programmet. En gång sjöng han också visan ”Tacka vet jag mjölk och mackor”, singeln han vid tillfället var aktuell med. Den var kanske inte lika komisk, men glad och munter och närmast hedonistisk i budskapet:
blogg tacka vet jag 2
När jag var påg då åt man för att man var hungrig
Morsan lagade till den och den smakade bra
Nån pommes frites fanns det inte, nej, potatisen var riktig
En gång i veckan åt man fisk för så skulle det va

Nu ska man äta fibrer, margarin har ersatt smöret
och köttet ska va lite torrt och lite magert, ej för mörat
Kaffet ska man dricka utan grädde och socker
och så vatten till maten annars blir man lätt för tjocker

Nej, tacka vet jag mjölk och mackor
Det går inte av för hackor
Brunsås ska det va till söndagssteken
Jag vill ha fett på min kotlett
I kaffet en liden gräddeskvätt
och en extra klick med smör i kagesmeten

Ja, det är sånt som sätter sprätt på livet
Jag är rund om magen, det är givet
Så jag får ut och kuta runt i skogen
Men töserna gillar runda pågar
Det är vi som visar att vi vågar
För breda pågar är nu tiden mogen

Och här finns väl inte så mycket att anmärka på. Hasse ”Kvinnaböske” fick ohämmad exponering i en av landets två tillåtna tevekanaler, vilket folket i stugorna säkert var tacksamma för. Man skulle kanske kunna ha synpunkter på att han vid tillfället var sponsrad av Skånemejerier, som också gav ut singeln ”Tacka vet jag mjölk och mackor”. Skånemejerier var nog inte heller missbelåtna med att det pratades mjölkdrinkar i flera primetime-minuter varje fredagskväll.
blogg tacka vet jag

Föregående

Aschbergs gamla synder.

Nästa

Bamserealistiskt.

2 kommentarer

 1. Jerker Andersson

  Jag satte ut ackorden också, det kan ju göra allsången runt lägerelden lite lättare. Alla kan inte ta ut dem i ett nafs när frågan dyker upp och det blir jättetråkig stämning då.
  TACKA VET JAG MJÖLK OCH MACKOR

  (D)När jag var påg då åt man mat, för att man var hungrig
  Mossan laga till den och den sm(C)akade (D)bra
  Nån pommes frites det fanns det inte, nej potatisen var riktig
  En gång i veckan åt man fisk, för så sk(C)ulle det (D)va

  Men nu (G)ska man äta fiber, margar(D)in har ersatt smöret
  Och (G)köttet ska va lite torrt och (D)magert, ej för mörat
  Kaffet ska man dricka utan grädde och socker
  Och så vatten till maten, annars (C)blir man lätt för (D)tjocker

  Nej, tacka vet jag mjölk och mackor, det går inte av för hackor
  Brunsås ska det va till söndagsst(A)eken
  Jag vill ha fett på min kotlett, i kaffet en liten gräddaskvätt
  och en extra klick med smör i kagesm(D)eten
  Ja, det är sånt som sätter sprätt på livet, jag är rund om magen, det är givet
  Så jag får ut och kuta runt i sk(A)ogen
  Men töserna gillar runda pågar, det är vi som visar att vi vågar
  För breda pågar, nu är tiden (D)mogen

 2. Marie

  Klämmig låt En av de bästa som jag har hört.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén