Om Kalle Lind och andra gubbar

Tyranntavla.


Det här är en skitfräck bild. Fabio brottas med en lindorm, övervakad av ett Slitz-utvik och Freddie Wadlings son med vårtsvinet Pumba.

Den här megafräna bilden hade kunnat vara tryckt på sammet och hänga i pojkrummet hos en målbrottslig clearasilknarkande åttiotalstonåring eller vara illustration i B. Wahlströms billighetsupplaga av Iliaden (givetvis omdöpt till ”Trojanernas blodiga hämnd”).

Hade det inte varit för det våldsamma motivet hade den kunnat vara en bild i Vakttornet. Hade den föreställt människor som lever med lejon och lamm i en paradisvision så hade den garanterat varit en bild i Vakttornet.

Det är den nu inte. Det var en av de überballa superhäftiga dödscoola tavlor Saddam Hussein hade i sitt palats i Bagdad. Där satt han troligen om kvällarna i sin skönaste gungstol och lät tankarna vandra fritt mellan ”hitta olja” och ”gasa kurder”, samtidigt som han meditativt försjönk i tavelmotivet.

Min gissning är att han själv höll på ormen.

Föregående

Om begreppen ”viktigt” och ”på tiden”.

Nästa

Gläns över Himmelstrand.

13 kommentarer

 1. Pidde

  Var Saddam rollspelare?

 2. Medelklassman

  Jag associerar spontant till Robert E Howards figur Conan.

 3. Medelklassman

  Alla rollspelare är inte tyranner, men alla tyranner är rollspelare.

 4. Patrik

  Framför allt så uppskattade herr Hussein det avkopplande i att stillsamt vända ett par plattor.

  LÄNK TILL BILD

 5. Kolbeinn

  Jo, jag hörde det, och det kändes fullständigt logiskt för stunden. Till hans försvar verkar hela mellanöstern fått dille på airbrushmålningar. Jag minns hur en saudisk konstnär gästade min förberedande konstklass, och började prompt rata alla som inte kunde få till perfekt proportionerliga och idelaliserade kroppar. Den enda han till slut gillade var fantasykillen. Saddams fäbless för fantasterier måste ses som eccentrisk i sammanhanget.

 6. Madame Berg

  Ha! Innan jag ens läste texten tänkte jag: "Saddam". Från boken "Hemma hos diktatorn"?

  Har hört att Saddam även skrev romaner, av den typen som på engelskt fackspråk brukar kallas "bodice rippers". Måste undersöka sanningshalten i det här ryktet en dag.

 7. Anonymous

  Leta upp boken "Hemma hos diktatorn" av Peter York.

  http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/totalitar-smak_339900.svd

 8. 3G

  Hade kunnat vara ett omsalg till en Manowar-skiva också.

 9. Lukas

  Jag tror rent utav att Saddam hade en rejäl uppsättning tavlor av Rowena, som för gamla Drakar och Demoner-nördar mest bör vara bekant som hjärnan bakom omslaget till "Monsterboken". Tråkigt bara att han aldrig greppade det här att "Gasmoln" var en rätt sunkig trollformel.

 10. Kalle Lind

  Madame Berg/ Anonym: jo, men visst kommer bilden från boken Hemma hos diktatorn, en illa rolig bok. Inte bara för att man får se Idi Amins blommiga fåtölj utan fastmer för de syrliga kommentarerna från den brittiskt elitistiske författaren.

 11. Linus

  … men bilden är väl från Tusen och en natt? Det finns en historia som heter "Ormarnas Drottning" (Queen of Serpents). Blonda kvinnor är det dessutom gott om i sagoverket, om jag inte minns fel.

 12. Savela

  Fantastiskt inlägg.

 13. Ozjeppe

  Huga, det var det fulaste macho-fantasy-kitschet jag sett på länge! Finns det fler exempel på temat "Ohygglig diktator har lika ohygglig smak", tro?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén