Om Kalle Lind och andra gubbar

Vädjan till den upplysta läsekretsen.

Så – 52 festliga riksdagsledamöter korras för fulla muggar, jag och Kringlan Svensson har bestämt oss för att skriva en uppföljare till Blandfärs (och även lagt ner arbetstiteln Tuppjuck sen vi insett att Hans Lindström har gjort en samlingsbok med samma namn), jag har skrivit på kontrakt för SVT om en krimisynopsis och så gör jag morgonradio i P4 Malmöhus måndag-torsdag. Vad fattas då i mitt liv? Jo, ett projekt.

Idag kom titeln 52 fantastiska kommunalpolitiker till mig. Hade man inte velat läsa en sån bok? Efter att man hackat sig igenom 52 festliga riksdagsledamöter och kanske kommit till insikten att det är en fascinerande värld vi lever i? Men hur ska jag kunna skriva en sån bok? Jag har ju inte koll på vad som händer i Svegs och Bergs kommunpolitik?

Det är här ni kommer in. Ge mig din bästa kommunpolitiker! Den med konstigast bakgrund, märkligast motion, storvulnast plan och bisarrast framtoning. Hjälps vi åt med det här så kommer vi gemensamt att fylla en lucka i allas våra bokhyllor.

Föregående

Med massan på Mässan.

Nästa

The Reine in Spain stays mainly in the plain.

32 kommentarer

 1. Björn

  http://www.folkpartiet.se/Folkpartiet-nara-dig/Vasterbottens-lan/Kommuner/Umea/5-lennart-degerliden/

  Han körde en valaffisch med kattungebilden och sloganen ”Inför Barnkonventionen i Umeå!” under senaste valet.

 2. Rasmus

  Inom SD finns det många tokiga lokalpolitiker. Annika ”En neger är en neger” Rydh är en personlig favorit.

 3. Anna Benktsson

  Stefan Hanna, Centerpartiet i Uppsala, känns ju ganska självklar.

 4. Kalle Lind

  Daniel H: naturligtvis är Walburga Habsburg Douglas ett måste. Därför är hon redan med i riksdagsledamotsboken. Må vara sittande fågel, men lik förbannat för bra för att inte slöskjuta lite på.

  Ni andra: tack! Jag gräver och kollar vidare. Och alla andra: fortsätt!

 5. petter

  Per Lublin, Borgholm, är given.

 6. Malin Biller

  Den här går ju inte av för hackor: http://www.dn.se/ekonomi/politiker-lat-bekant-mala-jatteportratt

 7. Vigdir

  Oh my God! Jag har dussinstals… Nummer ett är från Nynäshamn, Dick Larsson, centerpartist. Han slår faktiskt alla rekord, på alla sätt. Den ende person jag mött som lyckas avbryta sig själv, i omgångar. Tjugo minuter långa anföranden i fullmäktige. Märkliga uttalanden, som att det är ok att folk som är födda på orten begår brott, ”det är ju skillnad om DE skattefuskar, de är ju från X”, eller att ”tar vi emot flyktingar i Nynäshamn blir det som att släppa ut pirayor i Fitunaån”. Påstod också, då det begav sig, att det var bra med SD i kommunfullmäktige, eftersom de och C låg så nära varandra. För det fick han litet bassning från högre ort… Han har aldrig varit så bra på att veta vad man ska säga högt, liksom. Vilket ju iofs kan vara bra, för motståndarna. Nu är det några år sedan jag kom i mer regelbunden kontakt med denne man, men jag rekommenderar varmt att kika på litet videoklipp från Nynäs fullmäktige!

  Sedan kan man ta i princip valfri politiker i Skövde. Med uttalanden som ”vi måste locka folk från våra kranskommuner i Stockholms- och Göteborgsområdet” eller ”nu reser vi oss allesammans för att visa att vi är STOLTA över Skövde” platsar flera av dem. Jag har rätt gott om citat från dessa politikens underverk…

 8. Daniel H

  Walburga Habsburg Douglas är ju ett måste!! Enligt en polare brukar hon stå för en hel del knasiga insändare i lokalpressen!
  Fast vid närmare eftertanke kanske det är att skjuta på sittande gök…

  //D

 9. dr. no

  Jag har för mig att en kommunpolitiker i Vänersborg, på den direkta frågan om vad som görs för att begränsa kostnaderna för byggandet av den legendomsusade bandyhallen (projekterad kostnad: 80 miljoner. Faktiskt kostnad: En halv miljard. Missräkning: 625%) svarade att de efter påtryckningar slutat betala fakturor som de inte visste vad det var för. Och det tycker i alla fall jag är roligt.

 10. Markus

  Pernilla Haglund, Vingåker.
  Motivering här:

  http://kkuriren.se/nyheter/vingaker/1.1554491

 11. Laxen

  Ken Swedenborg är nog mest känd som landstingspolitiker i Dalarna men han har även lagt sig i kommunpolitiken i Ludvika, om än inte som folkvald. En oerhört märklig person hursomhelst.

 12. Rikard

  Erling Rudkilde satt för Ny Demokrati i kommunfullmäktige i Jönköping under 90-talet. Skvatt galen rasist som dessutom var psykiater. Fanns en del träffar när jag googlade, men annars är spåren av honom mer analoga, är jag rädd.

  Skitkul att du och Kringlan fortsätter att skriva tillsammans! Köpte Blandfärs av dig i fredags och jag har läst en tredjedel. Liiiite väl ironisk kanske jag tycker att den är, men historien och språket är kanon.

 13. Kalle Lind

  Rikard: ironisk? Den är väl inte ironisk? Vi menar varje ord vi skriver. Eller rättare sagt: det gör vi ju inte eftersom allt är påhittat, men det vi skriver det menar vi ju. Eller nåt. Mina övriga, mer faktabaserade böcker, är i så fall betydligt mer ironiska i tonfallet. Tycker jag.

  Alla övriga: tack tack tack för tips. Allra gladast blir jag förstås för länkar och annat påtagligt. Att någon är en knasboll är så klart fantastiskt i sig, men ska jag påstå det i en bok vill jag gärna ha nåt att hänga upp det på.

 14. Rikard

  Ironisk kanske inte är riktigt korrekt, Kalle, men jag har inget bättre ord. Kanske menar jag att det är oerhört detaljerade beskrivningar av individer och deras miljöer där varje detalj är korrekt placerad för att ”bestämma” individen till en viss typ av människa/grupp. Något sådant. Det är du som är bra med ord, inte jag 😉

  Jag ser hursomhelst med spänning fram emot nästa bok, både av dig som ensam författare och tillsammans med Kringlan!

 15. Anon

  Han kanske inte står sig så starkt i konkurrensen, men jag föreslår Nils Haglund från Eskilstunapartiet.

  Levi Klausen är ju ett givet val annars….

 16. Emil

  Hörbys kommunalråd Lars Ahlqvist som lät beställa en tavla föreställande sig själv som romersk legionär till kommunhuset för 600 000 kronor verkar ju minst sagt spännande. Inslag i Tankesmedjan för några dagar sedan: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3718&artikel=5291550

  Antar att du dessutom kan låta dig inspireras fritt av inslaget i och med att du väl var med och startade Tankesmedjan, och därmed är att tacka för att Söderholm uppläts utrymme för krönikan från första början.

 17. David

  Har två som kan vara intressanta

  http://mobil.hd.se/orkelljunga/2003/06/13/mjoelkborden_aer_plats/

  Hade en lärare på högstadiet i Klippan som blev Kommunalråd i Örkelljunga. Kommer ihåg att gamla mjölkbord var en fascination för honom. Resten får du nog kolla upp själv

  http://www.expressen.se/kvp/toppolitiker-knackt-av-dildoskamt/

  Mats Bergmans byte av kön till Tove Bergman är ju inte så intressant i sig själv kanske, men mer det som utspelades efter. Och så är hon mycket passionerad förespråkare av cykeltrafik.

 18. Rasmus

  Varför inte två politiker med inkontinensbesvär?

  http://lt.se/nyheter/sodertalje/1.1739515-sd-politiker-anklagas-for-skadegorelse

 19. Frank

  Bo Frank i Växjö verkar vara en festlig moderat som bland annat föreslog medborgarlön och därmed fick bannor från partiet.

 20. petter

  Vadå länkar Kalle? Inte behöver du det, Per Lublin är ju faktiskt rikskänd. Det står t o m i url:en här: http://www.barometern.se/nyheter/oland/han-blev-olands-rikskande-politiker%28582863%29.gm

  Annars har han en blogg också: http://per-lublin.blogspot.se/

  Och tecknarservice, förstås: http://www.tecknarservice.se/

  Ja, just det. Han har ett parti också, med en härlig hemsida: http://www.oland.just.nu/

 21. VB

  Per Lublin? Honom kände mina lätt politiskt aktiva föräldrar på 70-talet, de har massor av vansinniga historier om honom! Bl.a. nåt om hemliga dokument nedgrävda på en öländsk soptip. Låter det intressant är det morsan du ska prata med.

 22. David

  I Eslöv har de visst ett kommunalråd som heter som en minderårig i en känd ballad…

 23. Kalle Lind

  David: säger du det? Lilla Eva Liljebäck?

 24. K.N.

  Kristina Persson, gammal landshövding i Jämtlands län och dessförinnan socialdemokratisk riksdagskvinna hyllade new age (DN 26/11 1997). Finns beskrivet i FOF:s skrifter från tiden runt år 2000 om en del andra märkliga politiker.

 25. Markus

  En kommunpolitiker som jag aldrig kommer att glömma, tyvärr minns jag inte namnet.
  Du får leta upp henne i TV-arkivets Janne Josefsson-höjdpunkter.

  I ett uppdrag granskning eller liknande från 2001-2002 så skapade Janne Josefsson rabalder om de två förståndshandikappade föräldrarna i Småland som blev fråntagna sitt barn.

  Han spontanintervjuade en representant från socialnämnden (äldre kvinna, KD).
  Följande skedde

  JJ ringer på dörren till hennes villa.
  Dörren öppnas och damen stiger fram.
  JJ presenterar sig och sitt ärende.
  Damen står på sin egen trapp och håller i sin egen villadörr och säger: -Nej, jag är inte hemma.

 26. Svåra Lena

  Oh, OH *viftar med händerna och hoppar upp och ner*, den där mun i…Båstad? Bromölla? Skitsamma, nånstans i Skåne, en kvinna var det, som köpte TÄNKARHATTAR till personalen för helt sjukt mycket pengar (vi snackar hundratusentals kronor) och sedermera fick avgå. Helt underbar.

 27. Zero

  Ett tips är att ta en närmare titt på den nationellt snudd på helgonförklarade Anders Lago (numera på HSB). Karln verkar ha haft fingrarna i alla möjliga olika syltburkar, och det går många historier om hans beteende gentemot medarbetare i kommunen.

  Annars är Nynäshamn ett hett tips. Nedan nämnde Dick Larsson är bara ett exempel från denna kommuns rika historia av märkliga kommunalpolitiker.

  Sen har vi förstås ledningen i Vellinge kommun. Där skatten är lägre och vad det nu är. Den kommunens ledning räcker förmodligen till en hel bok bara den.

 28. Maria

  http://ekuriren.se/nyheter/flen/1.1554686-kritik-mot-sd-politiker-efter-facebook-utspel

  Att en SD-politiker uttalar sig rasistiskt är väl ingen kioskvältande nyhet, men Flens kommuns Bengt Nilsson är ändock en udda fågel, med sin bakgrund som Jehovas Vittne, Ny Demokratianhängare och…kuf.

 29. Nicke

  Det finns ju en given:
  Malmömoderaten Nilehed (Rolf?) som rånade Handelsbanken vid Värnhem maskerad och skrikandes ”Saddam Saddam”, och sedan försökte fly på cykel.

 30. petter

  Har projektet somnat av eller pågår det fortfarande. Här är kanske en kandidat jag snubblade på: http://www.nt.se/bloggar/bloggare.aspx?blogg=5498630

  Jag vet inget om hur bisarr hans politiska framtoning är, men huvudbonaden på bilden lovar gott. Annars räcker väl namnet miltals: Bror-Tommy Sturk.

  Påminner om en annan lirare, dock ej politiker: Bruno-Sigvard Thor, tjänsteman på Stockholms stad som brukade underteckna sina insändare i DN med ”Bruno-Sigvard Thor, f d pistvakt”.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén