Om Kalle Lind och andra gubbar

Vilhelm Mobergs glaspick.

Har tillbringat en lång dag med dålig lufttillförsel i en av mina oaser: Universitetsbibliotekets mikrofilmsarkiv, beläget i en kulvert, draperat med hyllor med lådor med underliga bokstavskombinationer, befolkat av närsynta män. Jag gör research inför den kommande kioskvältaren ”Människor som har haft fel”.

I jakten på sånt som en gång hänt och som alldeles för få har pratat om sen dess – idag stod Sverker Olofssons strid med TV-shop och Ian Wachtmeisters Det nya partiet överst på listan – tvingas man ibland bläddra igenom Expressen månadsvis.

Det är en fröjd. Faktiskt. Saker man minns och saker man försökt glömma och saker man helt har missat rullar förbi ens rödsprängda.

En månad under 1994 är nydemokraten John Bouvin – han som menade att u-hjälpen hindrade lejon från att äta afrikanska barn – en av Expressens huvudpersoner, dessutom jämte sex-sju andra nydemokrater som alla blev politiska vildar och bildade egna partier. Någon som minns Europapartiet? Någon som minns Gunilla Austrup-Persson som i augusti 94 faktiskt var Ny demokratis lagliga partiordförande? Någon som minns intervjuprogrammet ”Wachtmeister & Werner”? Titelfigurerna själva lär ha haft grumliga minnen av det redan medan det pågick.

24 augusti 1998 handlar en hel sida i Expressen om en kuk av glas. Den skänktes tydligen till Vilhelm Moberg i sjuttioårspresent. Kanske tänkt som den nostalgiska kick jag gissar att erektioner är för 70-åriga män. 25 centimeter hög, avsedd att dricka brännvin ur. Tillverkades i okänt antal exemplar av Glasblåsmästarnas mästare, som tydligen heter Bengt Heintze. På Kosta glasbruk, men egentligen utanför det ordinarie sortimentet. Har tilldelats ”samhällets höjdare, kända företagsledare, skådespelare och författare som besökt Glasriket”. I största hemlighet. Och, troligen, under ett särskilt manligt fnittrande.

Moberg fick sin i egenskap av Supersmålänning. Han tackade Heintze i personligt brev och lovade att den alltid skulle pryda hans skrivbord. I artikeln får vi dock veta att den inte alls pryder det skrivbord som står i Mobergs skrivarstuga. Ulf Beijbom, chef för Utvandrarnas hus, kan dock lugna: ”Moberg hade flera skrivbord.”

Exakt var Glaspicken står – för står gör den – visste dock inte Beijbom. Och ingen annan heller. Det är liksom det som är vinkeln på artikeln. Att Mobergs brännvinsdildo eventuellt var borta 1998. Inte det största nyhetsvärdet måhända – Moberg firade sin sjuttioårsdag trettio år tidigare och dog 1973 – men vad fan, det är en massa sidor som ska fyllas med text varje dag och man kan ju inte räkna med att nåt viktigt sker dagligen.

Jag är så klart den siste att gnälla över nyhetsprioriteringen här. Jag aktualiserar ju härmed Expressens aktualisering 1998 av nåt som inte ens var särskilt aktuellt när det kanske skedde.

Föregående

Ian annan del av världen.

Nästa

Snapshot från en annan tid, en annan värld.

19 kommentarer

 1. Erik Haking

  Det är därför jag betalar skatt. För att kunskaper som dessa ska kunna bevaras och förvaltas.

  Det är också därför jag stödjer dig ekonomiskt genom att köpa dina böcker. Så att de här kunskaperna hela tiden får möjlighet att nå nya generationer och aldrig falla i glömska.

 2. mohsart

  Jag vill minnas att en kompis i låg- och mellanstadiet hade en glaskuk (nå det var väl hans föräldrar, men ändå) i kylen.
  Den kan ha varit fylld med alkohol, men jag tror att det var olja; om jag minns rätt var den lika eregerad men inte lika stående, dvs den pekade i ca 45 grader

 3. oskar c

  Ny bok, ser vi enormt mycket fram emot!

  (Men du har missat en negation i blogginlägget)

 4. Ördög

  "Riksdalern i ena handen å kuken i den annra" … Måtte någon vars hjärna fungerar bättre än min egen morgontrötta dito kläcka en lämplig småländsk kvickhet om glaspjäsen, gärna utgående från något av Mobergs berömda citat eller uttryck. "Skålstaken" låter inte vidare lustigt.

 5. Nonsensakuten

  Jag vill inte vara petig här men nog var det väl lejon Bouvin pratade om?
  Avd. detaljnörderi…

 6. Nonsensakuten

  Tillägg: A tiger? In Africa?

 7. Feedback66

  Varje gång någon nämner floppen Det nya partiet blir jag lite glad.

 8. Jacob

  Inte för att vara petig här, men aktualiteten torde ha varit att Moberg skulle fyllt hundra i dagarna kring publiceringen. Han var född 20/8 1898.

 9. Kalle Lind

  oscar c, Nonsensakuten: ni har rätt. Jag har ändrat.

  Jacob: du har också rätt. Det står, ser jag nu, i artikelns första mening att Moberg skulle ha fyllt hundra år samma år (närmare bestämt fyra dagar innan artikeln publicerades). Det känns ändå inte som den allra relevantaste vinkeln på Vilhelm Mobergs liv och författarskap.

 10. Arrug Slahmag

  mohsart sa: "Jag vill minnas att en kompis i låg- och mellanstadiet hade en glaskuk (nå det var väl hans föräldrar, men ändå) i kylen."

  Har själv sett en liknande glaskuk. Det var en jämnårigs föräldrar som hade köpt den som souvenir från Kanarieöarna nån gång på 70-talet. Det var en vinpava från början och hade sålts fylld med lokalt rödtjut.

 11. Walker

  Apropå kulturella giganter och löskukar. Har Bergmanexperten Kalle Lind någon aning om varför Bergman ägde denna falosformade "klubba" ? Det såldes för 19 000 kr på Bukowskis.

  http://tiny.cc/oiiir

 12. tompa

  Jag har sett denna kuk! På heder och samvete. Ja, kanske inte exakt just den här, men en på pricken precis och exakt likadan. Den gick för 250 spänn under livligt fnitter på en bonnauktion här på Österlen. Det bör ha varit sommaren -05 eller möjligen -06.
  Tänk om det var Mobergs fådda pitt jag inte köpte. Den som han satt och fingrade på när han tänkte ut litterära grundskott mot rättsrötan. Och som han kanske t o m förde till sin mun vid högtidliga tillfällen.
  Det här var inte bra för min sinnesro.

 13. Annika

  nu skrev jag världens längsta kärleksförklaring till Kalle lind som skrivit den roligast bok jag någonsin läst på ett sätt som jag trodde var främmande för att inte säga omöjligt för män. Jag har aldrig läst något så självdistanserat, skarpt, briljerande jag orkar inte fläka ut mig lika stalkermässigt denna gång – jag kom av mig – pushknappen sket på mej typ, så jag tar sats snart igen – men faaan oxå – skit!
  I´ll be back!
  kram
  tant annika som i natt dreglat, skrattat och nästan kräkts o kissat på sig av glädje över "Människor det varit synd om", den har ALLT!
  (nej jag är väl inte den kvinnligaste men åhhh jag är så lycklig – hopp – ta över nu – skriv manus – skriv allt allt!
  revoltera!
  http://acdc-adhd.blogspot.com
  http://www.dampaukuten.se

 14. Anonymous

  Hej Kalle.
  På LIDL-butiken på Folkkungatan i Stockholm arbetar en man som ser ut PRECIS som du. Karln talar dessutom skånska.
  Förklaring tack!
  MVH Jansson

 15. Kalle Lind

  Walker: går ryktet att jag är Bergmanexpert? Sprid för Guds skull inte ut det, för då kommer jag snart att få schavottera med mina högst bristande kunskaper i ämnet. Jag är mer intresserad av Bergmans tarmstatus än hans Dramatenuppsättningar. Anledningen att han ägde en glasfallos är antagligen att han var besatt av dyra designade saker.

  Annika: jag blir glad av ditt inlägg. Och kanske lite stressad.

  Jansson: hade jag varit lite drygare än jag är hade jag svarat "jag känner inte till nån FolkKungagatan", men det gör jag inte. Min förklaring är att det inte är helt ovanligt med män med skägg. Eller med skåningar i Stockholm.

 16. Walker

  Bergmanexpert var kanske fel ordval, men du verkar kunnig om den bissara privatpersonen Bergman. Man får den uppfattningen från p3 & bloggen.

  Någon glasfalos ägde inte Bergman, men väl en rejäl träklubba med falosskaft. Kolla Bukowskibilden.

 17. Anonymous

  Oj, nu blev man en sån där felstavande och sär skrivande internetmupp som Nöjesguiden skriver om.

  Mvh Jansson

 18. Kalle Lind

  Walker: jag ber om ursäkt, jag kollade aldrig länken ordentligt. Nu ser jag att den är … välhängd.

  Jansson: jag ber om ursäkt, det var gamla takter som fortfarande satt i.

 19. Jerkersson

  På temat "Glaskukar/hur tänkte de här?" vill jag gärna tipsa om skidskytten Björn Ferrys fuskande i konstbranschen. Han och fästmön/armbryterskan Heidi Andersson säljer via hennes webbshop "Pillesnas i vas":

  http://www.heidiandersson.com/default.asp?oewcmd=36&sid=47&pageid=24998&path=5081%2C4194&aid=31

  Här kan man även köpa fotopostern "Hundbajs i soffa" – idé och design Björn Ferry.

  Man måste ju älska Ferry för alla de sköna och föga medietränade uttalanden han gör, men ungefär här någonstans går han över den gräns där man börjar tänka: skidskytt, bliv vid ditt gevär.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén