Det finns en kategori människor som vi kallar De Ängsliga. De Ängsliga hittar helt andra saker i tidningen än vad jag gör. De Ängsliga har en särskild radar för nyheter om barn som skadat sig, kriminellt belastade bostadsområden och livsmedel som eventuellt kan innehålla spår av ämnen som eventuellt kan öka sjukdomsrisken hos den som redan har en sällsynt dold åkomma, vilket De Ängsliga eventuellt har.

De Ängsliga har alltid snappat upp en historia nånstans. Tycker man att det är onödigt att sätta solhatt på ett barn därför att det bevisligen är mulet känner De Ängsliga till ett fall i Årjäng där ett barn fått solsting i novemberregn. Ställer man en barnvagn nedanför ett fönster berättar De Ängsliga om ett barn i Hallstavik som fått en blomkruka i huvudet och förlamats. Tycker man att ett barn kan gå över gatan eftersom den är tom på bilar så känner De Ängsliga till en fabrik i Borensberg som tillverkar osynliga bilar.

De Ängsliga tar det säkra före det osäkra. De slänger gammal mat utan att lukta på den. Och ”gammal” kan mycket väl betyda ”går ut först om en månad enligt datummärkningen”. De Ängsliga tror inte på datummärkning. De har hört talas om en kille i Tanumshede som ätit ett bröd som skulle gå ut först en vecka senare och som fått rejäl magknip. Jag har själv hört talas om en Särskilt Ängslig Människa i Åmotfors som slängde maten redan i butiken för att vara på den säkra sidan.

De Ängsliga äter glutenfri mat inte för att de är glutenallergiker utan för att de har hört att man kan bli det. De Ängsliga tar med sig koleratabletter till Danmark. De Ängsliga väcker ibland sina barn bara för att kolla att de lever.

Jag tycker om De Ängsliga. Deras ängslighet håller säkert en massa sjukdomar och dödsfall och annat fanstyg på avstånd. Men det är rätt skönt att inte vara en av dem.

Malmö live. Må vara ett korrumperat skrytbygge – men vårt korrumperade skrytbygge!

Publicerad i Sydsvenskan 10 juni 2015

Boken Kalle Lind. Samlade krönikor 2011-2018Samlade krönikor 2011-2018 av Kalle Lind

Nu har du läst en krönika av Kalle Lind men det finns massor fler samlade i en tjock bok med hårda pärmar. Både Adlibris, Akademibokhandeln och Bokus är beredda att skicka hem en till dig för en human summa. Och självklart finns det andra böcker också. De viktigaste hittar du här.