Jag har aldrig sett en död människa. Jag fyllde just fyrtio och jag har inte en enda gång sett en livlös kropp. Inte för att jag längtar efter det – det finns rimligen attraktivare syner – men jag har på känn att det någon gång blir tvunget.

Det är en märklig slump att det aldrig har skett. Jag har suttit vak jämte döende människor. Jag har varit med om att dra ut en svedd människa ur en brinnande häktescell. Jag har kommit till arbetsplatser och fått veta att NN dog i natt och just har blivit hämtad. Jag har till och med passerat bårar med lakanstäckta lik i kulvertarna på olika sommarjobb. Men jag har aldrig behövt se döden i vitögat.

Jag säger det igen: det är inte så att jag har någon önskan efter det. Tvärtom är jag tacksam för att inte behöva ha döden omkring mig. Det är bara ett så underligt sammanträffande. Jag har vänner som har hittat döda vänner, sett bilolyckor på kort avstånd, hållit nära i handen när de somnat in. Jag har blivit förskonad, och den makabra olyckskorpen i mig kraxar då och då att det förskonandet inte ska vara för evigt. Och i mina egna allra mest morbida tankar kan jag ibland fantisera om att det måtte ske snart så att jag kan få plåstret avrivet. Inte så att jag önskar livet av någon, men förr eller senare sker det ju för alla så varför inte låta någon med ett långt lyckligt liv bakom sig segna ihop jämte mig i Coopkön? Smärtfritt, förstås. Bara så att jag kan vänja mig vid synen.

Jag skäms givetvis för att jag skriver detta, men vissa saker kan man inte ducka för. Det kommer att hända. Efter vad jag förstår, och ingen är argare för det än jag, så ska vi alla den vägen vandra. Fram till den dagen är jag fullkomligt oförberedd och har inga mentala försvar uppbyggda.

Jag gick i fyrtio år och krisade över hur min fyrtioårskris skulle yttra sig. Nu inser jag att den handlar om att oroa mig över vad som ska ske under de nästkommande fyrtio.

Hösten är här! Nya tevesäsonger, nya poddsäsonger, nya arbetsuppgifter…

Publicerad i Sydsvenskan 19 augusti 2015

Boken Kalle Lind. Samlade krönikor 2011-2018Samlade krönikor 2011-2018 av Kalle Lind

Nu har du läst en krönika av Kalle Lind men det finns massor fler samlade i en tjock bok med hårda pärmar. Både Adlibris, Akademibokhandeln och Bokus är beredda att skicka hem en till dig för en human summa. Och självklart finns det andra böcker också. De viktigaste hittar du här.