Det är lätt att tappa hoppet när det drevas mot dem som har minst: de som tigger, de som flyr, de som precis lyckas hålla näsan ovanför vattenytan. Det är lätt att känna att tonfallet hårdnar och att anständigheten sätts på undantag. Facit för sommaren 2015: läger anfölls, tunnelbanekampanjer hetsade, Göteborgsposten gav plats åt SD-retorik på ledarsidan. Och hela tiden råmade nätmobben så fort någon propsade på en smula humanism och sans.

Men det var faktiskt inte bättre förr. Nu må vara fruktansvärt, förr var i så fall fruktansvärst. Okej för att det satt färre tiggare på våra gator då, men det berodde knappast på att det inte fanns fattigdom utan på att Sveriges gränser mot världen var stängda.

Och näthatare fanns långt innan nätet. Förr använde de papper och kuvert. När Vecko-Journalens skribent Stig Ahlgren skrev ner en Ingrid Bergman-pjäs 1955 fick han ett brev från ”Bildad V-J-läsare”: ”Flintskalle! Far åt helvete ditt jävla as, skithög, fanskap, jävla lumphög, sathelvete!” När statsrådet Ulla Lindström 1956 bockade istället för att niga åt drottning Elizabeth fick hon brev där hon kallades ”socialistdjävul”, ”hundfitta” och ”mjölkpiga”. När Per Oscarsson sa ”knulla” i ett konstprogram 1967 ringde en man till SVT och erbjöd telefonisten 10 000 kronor för att ta livet av Oscarsson. När telefonisten avböjde höjde mannen budet till 30 000.

Man kan rentav argumentera för att dagens nätklimat har sina fördelar: nu står dumheterna där till allmänt beskådande, då lämnades den utsatte ensam med sitt brev.

Folk har alltid betett sig svinaktigt. Det är spontant ingen trösterik insikt, men kanske ändå. Vi har trots allt tagit oss framåt. Det är lätt att känna att just nu, i detta ögonblick, står vi på absoluta kanten till avgrunden. I själva verket har vi alltid gjort det. Och likväl rör vi oss.

Elin Grelsson Almestad, GP-skribent, säger upp sig pga ledarsidans främlingsfientlighet.

Publicerad i Sydsvenskan 12 augusti 2015

Boken Kalle Lind. Samlade krönikor 2011-2018Samlade krönikor 2011-2018 av Kalle Lind

Nu har du läst en krönika av Kalle Lind men det finns massor fler samlade i en tjock bok med hårda pärmar. Både Adlibris, Akademibokhandeln och Bokus är beredda att skicka hem en till dig för en human summa. Och självklart finns det andra böcker också. De viktigaste hittar du här.