Jag har alltid trott att jag föraktar utlandssvenskar. Spaniensolbrända skattesmitare som sitter vinsliriga och gnäller över att man måste betala skatt. Självutnämnda kulturpersonligheter som breder ut sig om den kungliga svenska avundsjukan. Folk som anser sig ha genomskådat något och kallar oss andra lurade och hjärntvättade.

Sen insåg jag att jag själv blir likadan så fort jag anträder utländsk mark. Plötsligt hittar jag mig vid ett cafébord i Belleville med ett glas pastis en torsdagseftermiddag, och plötsligt hör jag mig själv lägga ut texten för mitt stackars resesällskap om de hunsade fåren som ställer stämpelklockan för att hinna till Systemet. Det räcker med att åka till Köpenhamn för att jag ska förvandlas till Jantelagens främsta befäktare och krogbordens vältaligaste antilutheran.

Det hänger ihop med att olika attityder trängs i mig. När jag växte upp fick man intrycket att Sverige var i princip det enda land som gick att bo i. Sovjet var grått, USA var nerlusat med reklam och i Afrika svalt de. I Frankrike drack skolbarnen vin till lunch och i Jugoslavien, Chile och Grekland var det uppenbarligen så dåligt att folk valde att bo här istället. De som hade oturen att vara födda utsocknes tyckte man synd om. De som aktivt valde att flytta härifrån hade nåt att dölja.

Successivt har perspektiven breddats, både för mig och för landet Sverige. Små hål i den självgoda svenska fasaden har slagits upp så att den stora världen kan sippra in och kasta nytt och välbehövligt ljus över oss. Vårt sätt att leva är inte det enda, troligen inte ens det optimala. Alla har det inte som vi. En del för att de inte kan, de flesta för att de inte vill.

Jag kommer alltid att vara som mest hemma bland fula kommunhus och tomma torg och otrevliga krogvakter och matjessill. Men det behöver inte betyda att det är det bästa jag kan tänka mig.

Publicerad i Sydsvenskan 15 april 2015

Boken Kalle Lind. Samlade krönikor 2011-2018Samlade krönikor 2011-2018 av Kalle Lind

Nu har du läst en krönika av Kalle Lind men det finns massor fler samlade i en tjock bok med hårda pärmar. Både Adlibris, Akademibokhandeln och Bokus är beredda att skicka hem en till dig för en human summa. Och självklart finns det andra böcker också. De viktigaste hittar du här.