Ingreppet hade inga religiösa motiv. Ibland funkar inte naturen som den ska och får hjälpas på traven. Veckorna efter operationerna var perioder med kompresser och ljumma bad, men sen det hela väl läkt har jag aldrig saknat min hudpip. Tvärtom säger alla vittnesmål att jag ska vara glad som aldrig konfronterats med fenomenet smegma.

Min erfarenhet behöver förstås inte vara allas. Andra har säkert lidit. Vetskapen om att det har funnits tider utan bedövningsmöjligheter får det att obehagsflimra framför ögonen. Ännu mer upprörande är det att somliga inte vill ge bedövning av religiösa skäl. Det är ett lika människofientligt resonemang som när folk vill att förlossningar ska ske utan smärtlindring för att ”det är naturligt”. Dumhet är också naturligt. Det är för den sakens skull inte önskvärt.

I sjukhussängen bredvid min den där gången låg en pojke som, trots bedövning, troligen har burit vissa trauman genom livet. Han var fem år och hade genomgått en likadan operation som jag. Skillnaden var att hans föräldrar inte hade berättat innan vad som var i görningen. ”Vi ska bara ut och köra lite”, hade de sagt. Sen körde de till det monstruösa betonglasarettet i Lund där han kläddes i vita kläder, fick en mask med konstig lukt över ansiktet och vaknade med smärta i underlivet. Han har förmodligen aldrig mer i livet velat följa med ut och köra lite. Kanske får han än idag svimningskänslor vid åsynen av en bil.

Under de trettio år som gått har jag ofta tänkt på den där pojken som vaknade upp bredvid mig och ångestskrek. Särskilt sen jag själv fick barn har jag återkommit till minnet. Mitt i alltihop ger det mig tröst: det finns bevisligen sämre föräldrar än jag.

Henrik Bromanders ”Kurs i självutplåning” (serienoveller).

Publicerad i Sydsvenskan 8 april 2015

Boken Kalle Lind. Samlade krönikor 2011-2018Samlade krönikor 2011-2018 av Kalle Lind

Nu har du läst en krönika av Kalle Lind men det finns massor fler samlade i en tjock bok med hårda pärmar. Både Adlibris, Akademibokhandeln och Bokus är beredda att skicka hem en till dig för en human summa. Och självklart finns det andra böcker också. De viktigaste hittar du här.