Tage Danielssons bok ”Grallimatik: struntpratets fysiologi och teknik” kom ut 1966 och är påtagligt aktuell. Humorn har kanske åldrats, men som handbok duger den fortfarande. Danielsson var en språksprängd herre och kartlade med precision olika varianter av samtalssabotage och innehållsdränage i den mellanmänskliga kommunikationen.

Boken ger alltså diverse råd och tips på hur man enkelt kan fördärva alla försök till verbal förståelse folk emellan. Bland rubrikerna hittar vi ”Jämförelsestrunt” (”Shakespeare är bättre än Lill-Babs”) och ”Sportstrunt” (”Vidare kan man ju fråga sej om vi verkligen förlorade för åtminstone fyra av deras mål var tveksamma från där jag stod. Eller sprang, menar jag.”)

I kapitlet ”Formlära” visar Danielsson också hur man med ett lagom slappt hanterande av begreppen sanning och lögn kan förvanska fakta: ”Jaja, du påstår att Köpenhamn ligger i Danmark och jag påstår att Köpenhamn ligger i Oslo. Sanningen ligger väl som alltid någonstans mittemellan.”

Och ungefär där ringade Tage Danielsson 1966 in 2017 – tiden då världsledare presenterar hittepå som alternativa fakta och fascister etiketteras alternativ höger.

Hade ”Grallimatik” skrivits idag hade den blivit mångdubbelt tjockare. Under de femtio år som förflutit har människan uppfunnit ett oräkneligt antal nya modeller för att vägra förstå varandra och att vända alla tänkbara begrepp till sin egen fördel.

Människor som griper varje tillfälle att spotta på vårt valhänta men välmenande fosterland kallar sig Sverigevänner. Inte sällan kan man i ett kommentarfältskluster läsa formuleringen ”X mobbar oss” – det vill säga att en enskild debattör bedriver grupptrakasserier mot en skock nätsoldater. De som beskriver ett partis tradition av hat påstås bidra till hat. Godhet och anständighet används som skällsord.

Jag inbillar mig att den genomskådande men optimistiske Tage Danielsson hade vantrivts i samtiden. Det är lättare att ha överseende med struntpratet när det inte är på väg att skrivas in i konstitutionen.

Publicerad i Sydsvenskan 2 februari 2017

Boken Kalle Lind. Samlade krönikor 2011-2018Samlade krönikor 2011-2018 av Kalle Lind

Nu har du läst en krönika av Kalle Lind men det finns massor fler samlade i en tjock bok med hårda pärmar. Både Adlibris, Akademibokhandeln och Bokus är beredda att skicka hem en till dig för en human summa. Och självklart finns det andra böcker också. De viktigaste hittar du här.