I vårt moderna västerland lever en sekt, en mångtusenhövdad skara vars övertygelse är starkare än scientologernas och lika irrationell för den icke invigde: Macmänniskorna.

Med de upplystas gnistrande ögon tungomålstalar de om hur allting hänger ihop och hur gudomligt vist Det Stora Systemet är inrättat. Itunes, Iphone, Ipad – allt är sammanlänkat med osynliga band!

Du kan lyssna på saker i din mobil som du laddat ner till din dator! Jag smittas inte riktigt av entusiasmen. Tvärtom. Varje kväll när jag sitter med min laptop i knäet och mina barn väljer bland kanalerna i vår Apple TV-box så sätter Itunes igång i datorn.

När de sen bläddrar bland avsnitten så höjs volymen i laptopen så att hela rummet fylls med Brita Borg och jag får i panik rusa till den enda vrå i lägenheten som är utanför Apple TV-kontrollens räckvidd.

Varje sms jag skickar till barnens mor hamnar också i min sons mobil. Och i hans padda. Och förmodligen i grannarnas. Jag lever alltså i en sketch som är halvrolig att titta på och så lagom rolig att vara en del av.

Slutpoängen i sketchen är alltid densamma: jag hytter med knutna nävar mot taket och förbannar att Steve Jobs över huvud taget existerat. Det är inte bara den illa fungerande praktiken jag har invändningar mot – även i teorin tycker jag att idén om att allt ska höra samman är helt åt pepparn.

Varför skulle mitt liv bli enklare för att min sovrumslampa tänds när jag spolar på muggen? Och när jag nu ändå sitter och hetsar upp mig: vad är det för stolpskott som designat en fjärrkontroll som är så liten att den följer med upp i röret när man dammsuger chipssmulor? Och vad är ni för sjuka människor som försvarar denna ordning? Med största sannolikhet är Macmänniskorna offer för det gamla Pavarottisyndromet. När Luciano Pavarotti uppträdde i Sverige på 1990-talet så kostade det femtusen att gå och se honom. Har man betalat fem lakan för att lyssna på när en svettig gubbe står och ylar så säger man inte i efterhand att det var värdelöst.

Publicerad i Sydsvenskan 16 mars 2016

Boken Kalle Lind. Samlade krönikor 2011-2018Samlade krönikor 2011-2018 av Kalle Lind

Nu har du läst en krönika av Kalle Lind men det finns massor fler samlade i en tjock bok med hårda pärmar. Både Adlibris, Akademibokhandeln och Bokus är beredda att skicka hem en till dig för en human summa. Och självklart finns det andra böcker också. De viktigaste hittar du här.