”Jag vill i fortsättningen inte kalla mig någonting som slutar på –ist förutom humanist och cyklist”, skrev Tage Danielsson. Det var på sjuttiotalet, när ”humanist” ännu inte börjat betyda ”någon som tycker att allt som Christer Sturmark säger är toppen”. Att vara humanist med Danielssonmått var att stå upp för människans rätt till ett värdigt leverne. Att stå utanför de partipolitiska fållorna och ovanför ideologiernas tjusiga fraser. Att alltid gå med anständigheten.

Jag hoppas att jag har fel, men det känns som om Sverige har ställt sig vid randen av en avgrund. Där nere väntar en smutsig smet av svaghetsförakt, konspirationstänkande och torftigt uppsminkad främlingsfientlighet från baltutlämningens och tattarutredningarnas dagar. Allt fler ser ut att ta klivet över, ner i sörjan, ner i prat om volymer, ner i avhumanisering av folk som flyr för sitt liv och kämpar för sin överlevnad. Allt fler nätfascister slutar använda pseudonym, allt fler ledarskribenter propagerar för att vi ska ”lyssna på” de människofientliga, som om vi nånsin haft chans att hålla för öronen. Det känns i alla fall så: som om tyngdpunkten förflyttats, som om acceptansen för hatet ökar.

I det läget ställer även jag mig så långt jag bara kan från en höger-vänsterskala. Jag skiter i vad människor röstar på så länge de röstar för toleransen. Jag hänger med folklibertarianer och anarkonykterister och centerbaptister så länge de tar ställning för anständigheten. Var och en som vägrar att hemfalla åt ”men vi måste kanske ändå gå dumheten till mötes”-tanken kan räkna mig som sin vän. Sen kan de ha vilka tossiga saker som helst för sig i övrigt: tro på jungfrufödsel, tycka Kay Pollak gör sevärda filmer, uttala ”lakrits” med långt a.

Som sagt: jag hoppas innerligt att jag har fel och att vi snart kan börja bråka om realpolitiska futtigheter igen. Men så länge måste vi tillsammans återupprätta människovärdet.

Messiah Hallbergs intervjupodd ”Sveriges 20 roligaste”.

Publicerad i Sydsvenskan 31 augusti 2015

Boken Kalle Lind. Samlade krönikor 2011-2018Samlade krönikor 2011-2018 av Kalle Lind

Nu har du läst en krönika av Kalle Lind men det finns massor fler samlade i en tjock bok med hårda pärmar. Både Adlibris, Akademibokhandeln och Bokus är beredda att skicka hem en till dig för en human summa. Och självklart finns det andra böcker också. De viktigaste hittar du här.