Jag ser en SVT-dokumentär om Totta Näslund. Kajsa Grytt pratar varmt om att ”Totta var så bra på att leva”. Han öppnade krogar på västkusten för att kunna bjuda in sina musikervänner och ägna sig åt det han gillade: blues, alkohol, umgänge och seafood. Han spelade på hästar med ett sånt engagemang att han kunde köpa hus i Mexiko för vinsten. Han såg till att få bra betalt för det han älskade att göra.

Jag tänker att en dag ska jag också bli bra på att leva. En dag ska jag knuffa ner den där otäcke fan som sitter på axeln och väser: ”Ånä! Inte ska du!”

Gudarna ska veta att mitt liv är en varm kniv genom smör jämfört med de flesta människors, globalt och historiskt sett, men jag är en dålig njutare. Jag har alltid skämts när jag serverats vällagad mat. Varit orolig över att gå vilse när jag varit utomlands. Tänkt ”vad ska detta kosta?” när jag sett en delikatessdisk. Låtit bli att träffa folk av rädsla för att bli bakfull. Hellre varit sur än skrattat på fel ställe. Vägrat dansa. Tagit plats, absolut, men mer av klumpighet än för att jag har känt att jag haft rätt till det.

En gång låg jag i Lund. Där fanns ett smörgåsbord med aktiviteter för den, som jag, var intresserad av film, teater, teve. Man var inte tvungen att bära knasig overall eller sjunga dammiga punschvisor, utan där fanns helt normala människor som brann för att hitta på saker, filma saker, skriva saker – och som hade tid till det. Jag sökte aldrig upp den världen. Risken fanns att jag skulle trivas.

Det är så klart ett lyxproblem att inte riktigt kunna uppskatta lyx. Men jag är och förblir övertygad om att världen vinner på att vi som har möjlighet ser till att trivas. Någon annans elände blir inte lättare att bära för att jag inte kan uppskatta vad jag har.

Jag fyller fyrtio i sommar. Jag tänker att akt två ska bli en festligare tillställning än den första.

Jag har gett ut en ny bok: ”I farzonen”. Två omdömen: ”Helt okej!” och ”Rätt bra!”

Publicerad i Sydsvenskan 6 maj 2015

Boken Kalle Lind. Samlade krönikor 2011-2018Samlade krönikor 2011-2018 av Kalle Lind

Nu har du läst en krönika av Kalle Lind men det finns massor fler samlade i en tjock bok med hårda pärmar. Både Adlibris, Akademibokhandeln och Bokus är beredda att skicka hem en till dig för en human summa. Och självklart finns det andra böcker också. De viktigaste hittar du här.