Få saker bereder så mycket glädje som gamla adelskalendrar. Där ser man vad dessa privilegierade ätter – som kunde kalla sig precis vad som helst – gav sig själva för namn. Svinhufvud. Hästesko. von Drake.

Oftast har de valt nåt som ska låta mäktigt. Jag räknar till fyrtiofem olika namn med prefixet Gyllen-, däribland Gyllengahm.

Någon tänkte sig alltså någon gång att det mest respektingivande av namn skulle vara en asfågel i guld. Och då kan tilläggas att andra ätter har gett sig namnen Gyllenstake och Gyllenållon.

Adeln är som barn. Mina barn kan berätta i oändlighet om olika superhjältar de har hittat på som kan döda hund… nej, tusen fiender med ena hand…. nej, med ena lillfingret!

De bara matar på med alla coola grejer de kan komma på, och kan de inte komma på fler så matar de på ändå.

Likadant har adeln hållit på: nån kom på att de skulle heta Gyllenpatron, och nån annan kontrade med att då skulle de minsann heta Gyllenpistol, och så kom det nån stackare på eftersläp som inte kom på nåt ballare än Gyllensparre.

En sparre är ett träverk av reglar som håller upp tak. Hur mäktigt är det inte att heta Guldregelverksomhållerupptak?

Minst trettio ätter heter nåt på Leijon- och flera börjar på Löwen-. Man kan se framför sig hur de satt med zoologiböckerna framför sig och spånade namn. ”Gudrun, nu har grannarna på godset bredvid börjat kalla sig Leijonkloo! Vad tror du om att vi kallar oss Leijonstolpe?” ”Åh så fint älskling, en sån där stolpe som lejon sitter på! Det tar vi!”

En efter en döpte de sig efter samma fruktade kattdjur, ett djur som ingen av dem rimligen kan ha sett på riktigt.

Så vi kan, och bör, skratta åt att Snoop Dogg plötsligt vill tituleras Snoop Lion eller Snoopzilla. Men vi kan då komma ihåg att det här landet under århundraden har styrts av folk med exakt samma idé om vad som är cool.

JA

”The original eyepatch wearing butt kicking movie babe” (SVT-doku om Christina Lindberg).

NEJ

Nu är vi inne i en sån där tid igen när alla välbekanta människor plötsligt dör.

Publicerad i Sydsvenskan 7 oktober 2015

Boken Kalle Lind. Samlade krönikor 2011-2018Samlade krönikor 2011-2018 av Kalle Lind

Nu har du läst en krönika av Kalle Lind men det finns massor fler samlade i en tjock bok med hårda pärmar. Både Adlibris, Akademibokhandeln och Bokus är beredda att skicka hem en till dig för en human summa. Och självklart finns det andra böcker också. De viktigaste hittar du här.