Om Kalle Lind och andra gubbar

Ännu en del i ännu en evighetsserie: kändisbarnnamnen från helvetet (eller möjligen Norge).

Vi har konstaterat tidigare att det inte är alldeles ovanligt att celebriteter och kulturpersonlighetswannabes vill manifestera sin excentritet genom sina barns namn (ja, mina söner heter Cornelis och Beppe). Swing- och hovsångerskan Alice Babs var inget undantag.

Att hennes ena dotter fick namnet Titti visste vi alla sen gammalt. Titti blev riksbekant redan i koltåldern, sjungande duett med mamma i gamla Alice Tegnérvisor. Släktskapet river också den mystifierande slöjan av den Hasse Alfredson-limerick jag framförde i en fritidskabaret som åttaåring utan att riktigt veta vad jag gjorde:

En åldring höll tal på Tahitti:
”Jag är böjd, jag är grå, jag är nitti
Men tar jag en snaps
vill jag ha Alice Babs
– och tar jag en till blir det Titti!”

Namnet Titti är inte helt vanligt, men får ändå sorteras in i kategorin ”normala”. Hade vår skönsjungerska förärat hennes systrar namnen Kicki och Pippi så hade vi kanske kunnat prata om ett fall för psykiatrin, men nu gjorde hon inte det så där har vi inget case.

Titti hade dock en storasyster. Och hon döptes, i strid mot logikens och estetikens lagar, till – Lilleba. L-I-L-L-E-B-A. Hur tänkte fru Babs nu? Varför denna slumpvisa serier bokstäver istället för ett riktigt namn? Är det ett rumphugget Lillebabs? Hur ska det uttalas? Som i ”Lillemor” eller som i ”Hepsibah” – två namn som, trots att de är underliga, inte är tillnärmelsevis lika underliga som Lilleba?

Troligen kommer jag aldrig att få veta. Men undra kommer jag att få göra också fortsättningsvis.

Föregående

Gamla hjältar hyllar varandra del 3: Beppe om Hasseåtage.

Nästa

Subliminala budskap i barnkulturen del 4: Kalles mediekritik.

11 kommentarer

 1. Erik Haking

  Det där hade jag kunnat gå ett helt liv utan att veta om det inte vore för dig.

  Givetvis menat som någonting bra.

 2. Fredrik Lundqvist

  Jag har en tant i mitt hus som heter Lilleba, så det är inte helt unikt. Eller också är det Alice Babs dotter som bor där.
  Pippi, Kicki och Titti var väl Kajsa Ankas brorsdöttrar, eller minns jag fel?

 3. Kalle Lind

  Erik: jag ser mej som folkbildare.

  Fredrik: enligt SCB finns 54 stycken Lilleba. Rätt unikt skulle jag säga, även om jag vet att Per Wahlöö i sin himmel gnisslar tänderna över kompareringar av unik.

  Jag vill minnas att Kicki, Pippi och Titti rentav är Kajsas systerdöttrar, efter nån sorts förvirrad idé att män har bröder och kvinnor systrar. Så att vi inte blandar könen i onödan. (Tilläggas ska att det är den svenska översättningen vi pratar här. Knattarna är som bekant söner till Kalles syster Dumbella.)

 4. Hans

  Men är inte Titti bara ett populärt smeknamn? Känner själv en Titti som egentligen heter Kristina.

 5. johabbed

  Lilleba är onekligen ett väldigt konstigt namn, men även om det hade varit vanligare så blir det ju ändå konstigt med tanke på efternamnet. Lilleba Babs. Ursäkta? Sa du att du hette Lille Bababs?

 6. Kalle Lind

  Johabbed: jag hade velat göra den poängen själv, men måste tyvärr konstatera att döttrarna – liksom f.ö. Alice själv – faktiskt hette Sjöblom i efternamn. Född Nilson, gift Sjöblom, känd som Babs. Mystiken tätnar.

 7. Arrug Slahmag

  Kicki, Pippi och Titti är Kajsa Ankas systerdöttrar. De heter April, May och June på originalspråket.

  Om varför Ankeborgare uppfostrar niecer och nevöer istället för sina egna barn finns det flera teorier om i boken Ankismen av Jon Gisle.

  En teori är att sex är såpass tabubelagt i Ankeborg att eftersom barn bevisar att man har haft samlag förpassas de till släktingar för att lindra skammen för de biologiska föräldrarna.

 8. Nonsensakuten

  Ett internt skämtnamn på henne i samband med blöjbyten bara måste ju ha blivit Lillebajs, allt annat känns konstigt..

 9. Osmo

  Namnet Lilleba dök ju upp i offentligheten – om än i förbigående – i en av de mer klassiska Hemma Hos-sketcherna:

  http://open.spotify.com/track/70ZjKz1dxIHuiUiCypaEnT

 10. David

  Är karaktären Billeba i den norska såpan De syv søstre en vink?

  Jag vill tro det.

 11. Martin

  Framförallt tycker jag Lilleba är ett namn som signalerar en sorts livslång ansvarsfrihet. Som ville man ge personen frisedel att möta alla livets motigheter med repliken: "Det är ju ba' lille ja' – Lilleba!"

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén