Om Kalle Lind och andra gubbar

Ännu en farbror jag fascineras av.

tore p
Den här mannen heter Tore Persson. Honom träffade jag backstage på Västerviks visfestival 2013. Han var nån sorts chefljudtekniker. Han såg ut som äldre ljudtekniker brukar göra: hästsvans och skinnväst, slokmustasch och örhänge. Han berättade på vänlig skånska en massa saftiga anekdoter om Bengt Sändh. Han bjöd på brännvin som han kryddat själv efter principer som han lärt sig av Bengt Sändh (subliminering, dvs. att inte låta kryddan nå spriten utan hänga på avstånd så att inget skröfs blandas in). Jag förstod att han spelat med Grus i dojjan, det skånska partybandet numero uno som bl.a. har inlett en herrans massa malmöfestivaler.

Flera månader senare pratade jag i telefon med just Bengt Sändh. Vi hade satt oss i kontakt med varann för att han skulle berätta lite om Fred och Cornelis och jag skulle sitta som ett tindrande barn på julafton. När jag nu ändå hade honom på tråden så frågade jag honom om den här Tore som jag hade träffat på Visfestivalen.

”Tore Persson ja”, sa Sändh. ”Han är läkare.”

”Nja”, sa jag, ”han var nån sorts chefljudtekniker på Västervik och jag tror han spelat med Grus i dojjan”.

”Ja precis han”, sa Sändh. ”De kallar honom Sockerdoktorn. Han är framstående inom näringsforskning. Har jobbat på Karolinska.”

”Men …”, sa jag. ”Han var ju ljudtekniker?”

”På somrarna ja”, sa Sändh.

Och så kollade jag upp det här och det visade sig naturligtvis vara korrekt. Han lirar i ett partyband och är ljudtekniker men också överläkare. Och forskare.

Efter att jag pressat ytterligare några minnen ur Sändh satte jag mig i kontakt med vännen Fredrik af Trampe, som inte bara är bra på att hålla namn i huvudet utan som också regelbundet hänger på Västerviksfestivalen. Jag frågade Trampe om han kände till Tore Persson.

”Javisst”, sa han. ”Han är skådespelare.”

”Nämen”, sa jag, ”det kan han väl ändå inte vara? Han är ju musiker, ljudtekniker, läkare och forskare!”

”Jo, men han är skådespelare på sin fritid. Han var med i Fyra nyanser av brunt till exempel”.

Och så fick jag kolla upp det – och mycket riktigt: i den del av Fyra nyanser av brunt som utspelar sig i Skåne är Robert Gustafsson och Maria Kulle kallade på utvecklingssamtal till sonen Morgans rektor. Rektorn har hästsvans, slokmustasch och örhänge och pratar vänlig skånska.

En annan man som omskolade sig till läkare på äldre dagar var Heinz Hopf, slem filmskurk i sjuttiotalsfilmer och slem teveskurk i Varuhuset. Hopf pratade i en intervju om att han genom att skaffa sig två helt olika karriärer försökte lura livet och leva två liv inom loppet av ett. Tore Persson – musiker, ljudtekniker, läkare, forskare, sockerdebattör, skådespelare och dessutom en utmärkt brännvinskryddare – har i så fall verkligen lyckats slå blå dunster i ögonen på livet.

Och just det! Han har ju också ordnat läger för överviktiga barn ihop med Kalle Moraeus!

Föregående

Don’t Luuk back, Uggla!

Nästa

Ideologikritik.

6 kommentarer

 1. När du är i Stockholm nästa gång får vi ta en sittning med den förtjusande Tore.

 2. Martin

  Nämen – var det DET som blev av Heinz Hopf! Jag undrade varför denne (i mina ögon) attraktive skådis bara verkade spårlöst försvunnen, fast jag inte hittade något årtal för hans frånfälle. (Att permanent ha utgått ur folkbokföringen tycks vara det vanligaste annars för mina favoritskådespelare – det tråkiga med att ha viss stofil smak.)
  Tack för en bildande blogg!

 3. Nina B

  Tack för ett upplyftande inlägg om en fascinerande person! Jag har googlat och googlat men lyckas inte få klart för mig om det här är samme man som uppträdde med sitt band på SVT och spelade sin egen låt ”Killing Margarine”, många år före LCHF-debatten. Är det han?

  • kulturarbete

   Ledsen Nina, där går jag bet. Jag skickar frågan vidare till läsekretsen.

 4. Kristina Almby

  Ur läkarsynvinkel så ger karln ett ytterst stolligt intryck. Han har slagit sig ihop med Annika Dahlqvist och andra konspirationsteoretiker i förvissningen om att socker är roten till allt ont, och gör demagogiska uttalanden på området. Det kan man ju tycka, men det sällskapet bör få alla att dra öronen åt sig. Dessutom har han ingen som helst specialistutbildning som rör nutrition, han är anestesiläkare om jag inte missminner mig. Kanske ska hålla sig till de sköna konsterna istället?

  • kulturarbete

   Jag anade att han var kontroversiell när jag googlade. Min fascination rör dock enbart mångsidigheten.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén