Om Kalle Lind och andra gubbar

Avdelningen Oväntat men logiskt: Fälldins poesiinläsningar.

När jag var liten trodde jag att Thorbjörn Fälldin bodde i vår teve. En sävlig man som styrde landet med valkig hand, som han samtidigt manövrerade sin snugga med. Han blev statsminister 1976, den förste icke-socialdemokratiske på 44 år (om man inte räknar med semesterregeringen 1936, och i så fall på 40 år). Han skulle inta dagtinga med sin övertygelse gällande kärnkraft. Tråkigt nog för Thorbjörn förväntades han regera ihop med Ola Ullsten och Gösta Bohman, som älskade kärnkraften mer än livet självt. Så regeringen Fälldin sprack.

Och sen blev han vald till statsminister på nytt 1979. Och så blev det nån ny spricka, den här gången i skattefrågan. Och så vann Palme valet 1982. Och sen dalade Centerpartiet. Ett försök att slå ihop sina valsedlar med KDS 1985 gick väl sådär, även om Fälldin på nytt blev historisk genom att vara den förste som tilläts röka hemma hos Alf Svensson med hustru.

Sen petades Fälldin från ledarposten, efter vad jag förstår under lätt förnedrande former 1985. Han hade trots allt lett partiet till enorma framgångar tio år tidigare. Men politiken kan uppenbarligen vara skoningslös även mot de som älskas.

Sen har det gått trettio år och vi har inte hört så mycket ifrån Fälldin tills han i helgen fyllde nittio och blev uppmärksammad för att han fortfarande var i livet. Förutom ett gästspel i Stieg Larssons Luftslottet som sprängdes – romanen – och några såna där framträdanden som gamla partiledare gör många år efter sin avgång där de plötsligt framstår som så goda och mjuka och humanistiska (Göran Persson undantagen), så har man inte märkt så mycket av Fälldin.

Men några avtryck har han trots allt gjort. Så sent som 2010 – vid 84 års ålder – debuterade han på cd. Cd:n heter Åtabak och betyder … nånting på ångermanländska. Fälldin läser dikter av den ångermanländske bygdepoeten Nicke Sjödin. Den som minns Fälldin, vagt eller tydligt, förknippar honom kanske inte med den sinnlighet som ryms i poesin. Men man blir aldrig för gammal för att överraska. Den bifogade dikten nedan heter ”Sängvätar’n”.

en gammal statsministers ljudbok

en gammal statsminister reciterar bygdepoesi

Föregående

Begåvade människor jag känner 15: Ola Aurell.

Nästa

Ska vi säga bokbuss eller medioteksfordon?

5 kommentarer

  1. Holger

    Visst är Nicke far till Jacke? Vad hette farfar då?

  2. Magnus Andersson

    Farfar hette Rickard Sjödin, 1898–1991.

  3. Oskar Norén

    Hej. Vet du om det finns något sätt att få hem alla avsnitt av Hej Domstol?
    Det bästa radioprogrammet som någonsin gjorts, vet att 20-30 avsnitt ligger ute på SR men det är ju inte ens hälften av vad ni producerade. Har letat överallt (och mailat diverse personer på SR) men det verkar dödfött. Snälla hjälp mig om du kan!

    • kulturarbete

      Nja, det som finns tillgängligt är väl en massa poddversioner av de program vi gjorde åren 2005-06. Där ska å andra sidan det mesta finnas. Programmen vi gjorde 2003-04 poddifierades aldrig, men det bästa ur de sändningarna repriserades och blev sedermera en del av nämnda poddar. Programmen i sin helhet tror jag dessvärre inte finns arkiverade.

  4. Robert

    Fälldin har tidigare även läst dikter av Birger Norman. De finns kanske inte på CD dock

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén