Om Kalle Lind och andra gubbar

Brost lapar djungeljuice.

Jag är gammal Fantomen-fantast (”Dragos” för gamla SvD-läsare). Inte att undra på – Fantomen-universat är en nörds/onanists Mekka med sin detaljerade uppsättning myter och gimmickar: stamkrig, piratfiender, fantomenklippor, döskallegrottor, furstendömen, djungelpatruller, appost, Keela-Wees gyllne strand, Den viskande skogen, Djungelolympiaden och urtidsdjuren Hzzzz och Hrrrr.

Vi som läste Fantomen intensivt i mitten av åttitalet minns chefredaktör Ulf Granbergs (pappa till Fredde) flitiga rapportering från Fantomenmusikalen 1985.

Som Sveriges Radio-anställd hade jag tillgång till världens tredje största skivarkiv. Det andra jag övr huvud taget beställde därifrån – efter ”Ulla-Bella-rapp” med Ola Ström – var inspelningen av Fantomen-musikalen.

Det var ungefär så knäppt som jag förväntat mej. En thinktank verkar ha suttit ett par timmar och slöbläddrat i gamla seriemagasin och skissat på snytservetter, och redan dagen därpå lär man ha haft premiär på Scala-teatern. Där spelades den dock hela 95 gånger, inte sällan för utsålda hus. Vilket nog får säjas vara det knäppaste av allt.

Om man inte tycker det är knäppt nog att den där thinktanken främst utgjordes av Peter Emanuel Falck, senare landets störste såpakung.

Och att Johannes Brost och Peter Dalle spelade två amerikanska djungelskurkar – Fitzpatrick och Brodski – som slår sej ihop med den skurkaktige medicinmannen Hot Pot, spelad av Kjell Bergquist i höftskynke.

Detta var alltså innan Dalle gjorde Lorry och blev ett namn som den där särskilt fina sortens komiker, som skriver om relationer och helst sätter upp revyer på Drrramaaaaten.

Det var också innan Kjell Bergquist kunde välja och vraka bland erbjudanden.

Fast allra allra knäppast är förstås att man lät bandarerna – infödingsstammen vid Dödskallegrottan – prata skånska. Guran och hans gäng halvnakna infödingsvildar mässade alltså sina trollformler på skånska. Och inte vilken skånska som helst – utan låssaskånska.

”Vaaaoouur eai Fantaumen idaaau?” lyder en refrängrad. Ska betyda ”Var är Fantomen idag?”

Initiativtagare, kompositör och huvudroll: Urban Wrethagen. Och här ropar alla bloggläsarna i korus: Urban vem? Gott folk, det smärtar mej in i hjärteroten, men jag tror vi hittat min akilleshäl: en gubbe i den svenska nöjeshistorien som jag inte känner till!

En googling gör mig inte mycket klokare, men låter mej i alla fall konstatera att Wrethagen måste ha haft sin konstnärliga och karriärmässiga pik runt 85-86. Det var 1986 han gjorde musik och sjöng huvudrollen i den tecknade filmen Råttis.

Han verkar också ha varit förtjust i tecknat.

Musikalen har aldrig getts ut på cd. Serieäventyret ”Tempelskatten”, med musikallibrettot som bas, tecknades av Kari Leppänen och gick i Fantomen 9/85. Dock utan skånsk fonetik. Djungelskurkarna sjunger inte heller ”Bronx Blues”, Dalles paradnummer från musikalen.

Föregående

Tillägg gällande finurliga memoartitlar del 2.

Nästa

Six-degrees-of-Kevin-Bacon.

12 kommentarer

 1. Anonymous

  Det finns en Urban Wrethagen i Bergshamra, född 1952 – om det hjälper dig något?

 2. Kalle Lind

  Nisse Lind: formuleringen ”initiativtagare, kompositör och huvudroll: Urban Wrethagen” ger dej ingen hint? Om du funderar en stund – vilken karaktär tror du hade huvudrollen i FANTOMEN-musikalen?

 3. Nisse Lind

  Vem spelade fantomen?

 4. SL

  Urban är en udda prick, han verkar pyssla med olika ljudproduktioner och en del teater fortfarande. Han bor i Bergshamra och verkar vara gift (de kan iofs vara skilda) med en kvinna som heter Ulla, som i sin tur spelar Chapman Stick http://sv.wikipedia.org/wiki/Chapman_Stick i bandet Urban Turban.
  Urban själv spelar bas och banjo i countrybandet Capital Country (där Ulla också ingår) och driver det lite löst definierade ”konstnärsbolaget” Surfs Up Production. Han spenderade tydligen slutet av sjuttiotalet i Los Angeles och åttiotalet med att sjunga och dansa på Stockholms musikscener, där han verkar ha lämnat ytterst få spår efter sig.
  Han hyr även ut sina stämband till reklamproduktioner via bolaget SPIK som han driver med två kollegor. Här kan man till och med höra hans röst om man nu vill det: http://www.spikproduktion.com/info.htm
  Jag tror, om jag ska vara ärlig, att det finns ytterst många typer som Urban Wrethagen du har missat. Inget ont om karln på något vis, men han verkar vara en ytterst ordinär person som inte direkt åstadkommit några stordåd att skriva in i nöjeshistoriens analer.

 5. Anonymous

  http://www.nojestorget.se/artist_3438.html

  Är det dessa Capitol Country?

 6. SL

  Hur många Capital Country kan det finnas i Sverige? Det ser dessutom ut som det är Urban som sitter längst fram.

 7. Qrill

  Hur kommer det sig att fantomen alltid verkar se infödingarna som inkompetenta när han nästan alltid användeer dem till att hjälpa honom?

 8. surfsup

  Nu ! dyker han upp ! en udda prick, Urban Wrethagen !

 9. surfsup

  Äntligen dyker han upp ! den udda pricken, Urban Wrethagen, eller ?

 10. Anonymous

  Urban Wrethagen jobbar på min skola, han är musiklärare.

 11. Ändy

  Mystiken tätnar! Jag tror jag såg en Urban Wrethagen jobbandes i den lokala charken! (nej)

 12. John Eje Thelin

  Det påminde mig om att jag länge har letat efter Streaplers-singeln man fick via Fantomenklubben; Kom hit, Fantomen. Jag kan fortfarande den fasliga texten utantill.

  Och det är ju kul att mitt band inte är det enda med en stickspelare (fast han spelar i ärlighetens namn gitarr på allt vi skrivit hittills).

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén