Om Kalle Lind och andra gubbar

Dom kallar oss kristofobiker.

I ett antal år har jag skrivit för Aluma, hemlösas tidning i Malmö-Lund-regionen. Det har jag bland annat gjort för att det har varit en anständig tidskrift som vägrat att se sin verksamhet som en välgörenhetsinrättning utan tvärtom vågat föra upp de socialpolitiska frågorna till debatt. En tidning som till synes finns till för att ge hederlig inkomst till de hemlösa försäljarna hade i princip kunnat fyllas med sudoku och textreklam efter maximen ändamålen helgar medlen.

Alumaredaktionen har producerat en skrift som inte bara varit en förevändning utan också haft ett innehåll.

Nu har nyckelpersoner inom Alumaredaktionen frikopplats från sina jobb under förnedrande former, och andra har i solidaritetens namn sagt upp sig själva. Inte minst har försäljarna själva visat sin sympati med en redaktion som de känner har stått på deras sida. Inom kort kommer den göteborgska varianten, Faktum, att börja säljas också i Malmö. Den nye verksamhetschefen har visat sin syn på demokrati genom att hota med stämning av de Alumaanställda som gått över till att redigera och distribuera Faktum.

Bakgrunden har tecknats bland annat i Sydsvenskan: det bolag som äger Aluma, Comintegra, valde att byta ut Alumas verksamhetschef och samtidigt lägga över uppdraget som ansvarig utgivare på den nye chefen. Chefredaktörens utrymme skulle därmed kraftigt begränsas. Detta hade kanske i sig inte varit kontroversiellt om inte denne nye verksamhetschef under åtta års tid arbetat som marknadschef åt – Livets ord.

Livets ord är den svenska väckelserörelsens mest skamfilade församling/kyrka/organisation/företag. För svenskar i gemen är det väl mest ett skämt: begreppet ”Livets ord” associerar till gamla tevebilder på en maniskt tungomålstalande pastor Ulf Ekman och en schlagerdrottning som lät sig vigas med en norsk vätesuperoxidpredikant.

På åttiotalet visades Livets ord upp som en extrem, ett udda exempel på den amerikanska karismatiska väckelserörelsens enda fäste i Sverige. Det hette att Livets ord uppmanade föräldrar att aga sina barn och handikappade att sluta synda. 1991 skickade Expressen in en reporter undercover och kunde rapportera om en sektartad verksamhet där många miljoner stoppades undan i paret Ekmans privata flygplan.

Under senare år har en uppfräschning av varumärket genomförts. Samtidigt har församlingens inkomster – och därmed inflytande – dock ökat. En uppenbar strategi från församlingens håll har varit det beprövade martyrkortet (Lex Jimmie Åkesson). I uttalanden från Alumas nytillträdde verksamhetschef – och Livets ords före detta handgångne man – jämför han sig själv med Historiens Mest Utsatta:

Om jag hade varit jude och du hade sagt ”Johan, jag har hört rykten om att det är väldigt många judar på Comintegra och du har blivit anställd för att du är jude”, vad hade det varit för någonting då? (Sydsvenskan 11-09-24).

”Kristofobiker” är ett ord i omlopp. Den som inte vill lyda under en chef som just tvättat agaassociationerna från en högerkristen sekt har ”beröringsskräck för kristen tro”. Den som inte vill att samme man ska vara publicistiskt ansvarig på en tidskrift som läggs i händerna på samhällets mest röstsvaga, får veta att hon är intolerant. Den försåtliga frågan ställs: hade samma reaktion uppstått om den nye ansvarige utgivaren vore muslim?

Svaret på frågan är troligen: nej. Inte om det vore en muslim som omfattar de demokratiska värderingarna. Hade det varit en av de procentuellt få muslimer som i slutna kotterier verkar för kvinnans underlägsenhet och trons rätt över förnuftet, så hade redaktionen antagligen agerat likadant. Och om det rört sig om en människa som tror på den kristne gudens existens men inte använder det som förevändning för att män inte ska få gifta sig med män eller kvinnor göra aborterande ingrepp i sina egna kroppar, så hade det heller inte varit ett problem.

Det förrädiska i retoriken är naturligtvis att Livets ord sätter likhetstecken mellan sin egen kristet färgade högerpolitik och tron på Jesus Kristus. Det är naturligtvis inte människors tro på ett högre väsen som är det kontroversiella. Hur fnoskigt jag personligen än kan tycka det vara att, trehundra år efter upplysningstiden, på allvar tro att jordens och människans uppkomst skulle vara något annat än slumpartad, så är det i sig inte problematiskt.

Livets ord är dock inte i första hand en kristen klubb där människor sitter beskedligt och pratar om hur trevlig Jesus verkar ha varit. Det är ett bolag med mångmiljonomsättning som sprider otvetydig politisk propaganda – en propaganda mot aborter, mot homosexualitet, mot Palestina, mot kvinnans frigörelse, mot förnuftsbaserad undervisning. Det är en församling som ser ett samband mellan mängd personlig framgång och mängd kärlek från Jesus.

Som representant för kultureliten, kulturmarxisterna, overklighetens folk, den skyddade upplysta medelklassen, erkänner jag mig gärna skyldig till fobi gentemot Livets ord.

Jag är livrädd för att den patriarkala vetenskapsfientliga högerkristenheten ska få ett starkare grepp om ett land som kämpat sig till sekularisering och som bör vara stolt över det.

Jag är också paranoid nog att tro att det finns en tanke bakom att Comintegra plötsligt petar in en marknadschef från landets mest iögonfallande högerkristna sammanslutning på Alumas bägge nyckelpositioner.

Och kalla mig antidemokrat, men jag vill inte medverka till att Malmös hemlösa går runt och säljer propagandamaterial för dunkla värderingar. Jag hade känt samma motvilja om Björn Söder plötsligt hade dykt upp som ansvarig utgivare för regionens bäst distribuerade tidning. Någonting djupt inne i mig hade befarat att han inte bara hade satt sig där för sin oändliga altruisms skull.

TILLÄGG: en förkortad – och kanske förbättrad – variant av den här texten publicerades i Sydsvenskan under rubriken ”Debatt”. Livets ords nya mediestrateg svarade – och jag svarade honom.

Föregående

På tuben.

Nästa

Porrkriget fortsatte.

22 kommentarer

 1. Jörgen Simonsson

  Otroligt trevligt att höra ett välformulerat angrepp på dessa ekon av den amerikanska ultrahögern.

 2. henrik

  Men ärligt, varför funkar inte RSS-en längre?

 3. tompa

  Bra talat, Kalle!
  Självklart kommer en som så hängivet tjänat denna sekt att vilja sätta sin prägel på en tidning han basar för.

 4. Eslöv

  Riktigt bra! Man är glad att de finns civilkurage kvar!

 5. Matte

  Fysatan så bra.

 6. Kalle Lind

  Henrik: jag vet inte. Jag är ledsen. Felet är rapporterat till de ansvariga.

  Övriga: det var trevligt att höra.

 7. Viktor

  Jag förstår inte varför religiösa/politiska åsikter ska vara ett problem då en person får en anställning? Vet någon egentligen något om denne nyanställda vd:s kompetens för jobbet? Det är väl väldigt mycket värre om bara människor med vissa åsikter ska kunna jobba inom media?

 8. Gustoman

  Hear, hear!

  Tänker osökt på dokumentären som gick på SVT för några år sedan; ”Jesus Camp”. Den är lite mer uttalad i sin indoktrinering och politiska agenda, för man för innerligen hoppas att nämnda tidskrift inte kommer att påverkas av detta.

 9. Erik

  Det hela är så klart bedrövligt. Aluma är en riktigt läsvärd tidning och att Ulf Ekmans tentakler hittat till den är förjävligt men tyvärr inte helt oväntat. Tidigare har han dock nöjt sig med att likt en högerkristen version av trotskisterna ”kuppa” andra frikyrkliga publikationer med avhopp och missnöje som följd. Det skedde väl för bara något år sedan på Världen Idag?

  Men den som någon gång sett och hört Ulf, eller för den delen vilken Livets Ord:are som helst, sprida sitt gift vet att det knappast rör sig om en anspråkslös person som kommer att stanna vid bara mycket pengar och mycket makt.

 10. Gustav

  Bra text, Kalle. Som en äkta humorist kan du konsten att vältaligt lägga dina ord och föra fram ett seriöst budskap. Det kunde Tage, det kan inte Schyffert (bara för att ta två namn ur luften).

  Det här är väl kanske inte rätt forum, men jag blir ju nyfiken på hur Comintegra hamnat i ägarposition på Aluma. Har man grundat den eller köpt in sig? Oavsett vilket kan ju inte kopplingen till Livets Ord varit okänd, även om de inte basunerat ut den eller utövat redaktionell kontroll tidigare?

  Följer utvecklingen med spänning.

  ”I don’t have a problem with God, it’s his fan club I can’t stand.”

 11. Stefan Bergmark

  Väl skrivet! Nej, bytet till just denna ansvariga utgivare är nog inte en slump. Tycker till och med det finns anledning att misstänka att det är resultatet av strategibyte hos Livets ord. Att de tonat ned församlingens radikalism utåt men verkar inom täckorganisationer istället. Kristna dagstidningen Världen idag drabbades av liknande protester och avhopp i våras när självaste Ulf Ekman plötsligt lyftes in som utgivare:

  http://www.stefanbergmark.se/?p=2621

 12. Andreas

  Önskar att jag också skrev för alumna så att jag också kunde sluta med det.

 13. Heliokles

  Mycket bra inlägg.

  Jag undrar om Livets Ord ensamt står bakom något försök till övertagande. Snarare verkar det vara så att de börjat samarbeta med andra frikyrkor, så att Livets Ord-medlemmar kommer att dyka upp i flera sammanhang i frikyrkoorganisationer. Frikyrkorna har frihet att engagera sig där de vill, men en tidning som Aluma måste ju vara oberoende från alla särintressen eftersom den är kraftigt skattesubventionerad (ingen skatt alls på försäljarna). Och att många drar sig för att gå deras ärenden är sunt. Frikyrkorna lär nog upptäcka att många, precis som Kalle, tar kraftfullt avstånd från Livets Ords minst sagt tveksamma åsikter.

  Men följande kritik är lite förenklad:
  ”Den nye verksamhetschefen har visat sin syn på demokrati genom att hota med stämning av de Alumaanställda som gått över till att redigera och distribuera Faktum.”

  Det har väl inte så mycket med demokrati att göra? Det handlar om att de som varit anställda av Aluma börjat samarbeta med Faktum innan deras anställning hade upphört. Det kan mycket väl vara brott mot anställningskontraktet. Så länge en journalist får lön av Sydsvenskan är det knappast dennes demokratiska rättighet att locka över tidningens journalister till Skånskan, osv.

 14. Peter Gullberg

  Livets ord är en samling därgökar, men det finns fler dårgökar… katoliker, muslimer och vanliga protestanter… alla tror de att man behöver leva efter gud eller allah för att komma till himlen.

  Alla vill de ha mer plats i offentligheten… speciellt om vi pratar om islam.

  Ingen av dessa ismer är opolitiska och de borde förpassas till historiedelen av biblioteken!

  Ser fram emot att du kämpar vidare mot dessa ismer och deras inblandning i offentligheten.

 15. Gustav

  Via Gullbergs länk(ar) här nedanför hittade jag Kalles insändare i Sydsvenskan, där jag hittade ett språkfel som jag inte såg när jag läste texten här i bloggen. Märkligt. Hur som helst: det heter väteperoxid, se länk. I övrigt har du naturligtvis rätt i allt.

 16. Ulf Lundblad

  Skönt att höra att du inte accepterar de där dårarna.

 17. David S

  Hade tänkt skriva något om att jag hade köpt upp back-katalogen och sett ers Höghet på avstånd på Bokmässan, men måste då säga att detta var jävligt bra skrivet. Hade jag varit döpt och konfirmerad (vilket jag inte är, tackochlov) hade jag gått ur Svenska kyrkan med anledning av detta, vad det nu har med Livets ord att göra vet jag inte… Hursomhelst. Hoppas innerligt att den väldigt bra tidskriften Aluma återuppstår i någon form, fri från succéevangelister och annat pack. Bra skrivet!

 18. tehataren

  Tack!
  Tack för att du markerar mot otäcka fundamentalistiska religiösa. Tack för att du berättar det.

 19. Molly

  Någon undrar hur Comintegra kom att äga Aluma.

  Jag, som hade insyn i projektet under en tidsperiod, önskar att någon grävande journalist vågade ta sig an rötan av lögner, hyckleri, oetiskt handlande och ljusskygghet som är historien om Aluma/Uma Bazaar och som kulminerade i att just Comintegra blev ägare.

 20. Johan Johansson

  Det som är mest slående med dom där gängen är hur komiskt långt från Jesus dom i allmänhet är i sitt sätt att resonera och sin intoleranta människosyn.
  Skulle Jesus ramla ner på jorden är de just dessa människor som hade stenat och spikat upp den stackaren innan han hunnit säga ”Gör mot din nästa såsom…”

 21. Peder F

  Men Kalle,
  Du bemöter ju inte livets-ordaren sakligt. Du förklarar inte för läsaren varför ditt angrepp inte bara är fördomar och felaktigheter. Du tramsar ju bara och skaffar säkra och billiga politiskt korrekta poänger med ett ’debattartikel’ som möjligen retar upp ett par tusen uppsalabor men ingen annan förutom dessa marginella stackare.

  Du måste vara en sveriges ängstligaste komiker. Livrädd för att ge dig på något större mål än LO eller sverigedemokrater. Funkar väl för att få kredd bland dina lika tråkiga humorkollegor när ni ölar på Möllan men i ett större perspektiv är det gammalt och skittråkigt.

 22. Kalle Lind

  Peder F: nja, inte bara ett par tusen Uppsalabor va? Du blev ju också irriterad, så till den milda att du satte dig att påstå diverse förklenande saker om mig.

  En öl på Möllan vore för övrigt trevligt. Det var några år sen sist.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén