Om Kalle Lind och andra gubbar

Ekbergfast övertygad och Kirsebergtagen.

På Valborgsmäss hade vi en liten inflyttningsfest i den gamla industrifastighet som min familj jämte fyra andra rustat upp för att kunna bo i. Våra fem lägenheter är alla malmöiters angelägenheter tack vare en artikelserie i Sydsvenskan, den enda tidning någon i Malmö prenumererar på.

När jag och min granne/kollega Valle Westesson jobbade på SVT ville Malmöchefen gärna diskutera byggkostnader med oss. Teveserien vi gjorde nämnde hon aldrig.

Huset ligger på Kirseberg, i folkmun kallat Backarna (i en normalt kuperad stad troligen kallad Vägguppet), och för att ge ett slags bakgrund till alla de gäster som tagit sej från övriga stadsdelar höll jag ett anförande om de kända gubbar och tanter som bott i Kirseberg genom åren.

Som bostadsrättsföreningen gubbansvarige såg jag naturligtvis detta som min plikt.

På femte plats: mördaren i Sjöwall-Wahlöös Polis, polis potatismos, som bor ett kvarter från oss. Nackdel ur kändissynvinkel: har aldrig existerat i verkligheten.

På fjärde plats: Sissela Benn.

På tredje plats: Sissela Benns pappa Kevin Benn. Känd som barnteaterskådespelare och eldsjäl för malmöiter i allmänhet och Kirsebergsbor i synnerhet.

På andra plats: Lars Patrik Ferm, tidigare Lars-Inge Svartenbrandt, tidigare Lars-Inge Andersson. Bara några kvarter från våra ligger riksanstalten Malmö Kirseberg. Där har Ferm bott i flera omgångar och under flera namn.

På första plats: Anita Ekberg.

1953 skapade hon i princip ensam den svenska synden tack vare La Dolce Vita. Sen dess har hon gjort … kanske inget storslaget, men säkert något. Men hon var med i den där filmen och badade i den där fontänen och det är ju mer än de flesta gjort. Hon spelade som en kratta i övrigt men det gör ingenting för i Italien dubbar de ändå alla sina filmer.

Hon växte upp på Östra Fäladsgatan i Kirsebergsstaden, men bor numera på Rivieran där hon ägnar sej åt det hon nog främst ägnat sej åt sen Dolce Vita-tiden: vin.

För att hedra stadsdelen stora dotter hade vi en liten Anita Ekberg-relaterad tävling kallad ”Vad fan sa Anita Ekberg egentligen?” Den gick ut på att vi spelade citat från Ekbergs något fuktiga Sommarprogram 2005 – en intressant mix av konstig svenska, aldrig uppföljda tanketrådar och märkliga utrop typ ”BLUÄÄH!” (apropå ormar) – och så fick publiken gissa ungefär vilka ord som sas.

I pris hade man fått cd:n med Anita Ekberg-citat. Dessvärre var det ingen som alls kunde orientera sej i sluddret. Cd:n finns alltså kvar i min ägo.

Jag ger därför de rätta svaren nu. Det hade så klart varit roligare om man också hörde henne, men ni får föreställa er hur det låter när Ekberg pratar.

CITAT 1: Jag tycker det skulle vara skoj med alla mina avokader – jag menar kiwi! Och mina mandariner! Kan ni tänka er Anita Ekberg sitta på gatan med en stor sån – vadheterdet ähum – vinbär!

CITAT 2: Kärlek till mej är väldigt viktigt. Jag tror det är något väl… (tappar tråden).

För er som eventuellt inbillar er att det nånstans i det här sluddret finns nåt klokt och insiktsfullt – ni har fel. Det första är en lång association kring frukt som Anita Ekberg gillar, det andra är den i Sverige födda Anita Ekberg pratande Refaat El Sayed-grammatik.

Men att hon är en världsstjärna som vuxit upp tre stenkast från vårt hus kan ingen ta ifrån henne. Vad någon borde ta ifrån henne är nog de där dunkarna med frukostvin.

Sammanfattningsvis ligger Kirseberg på kändistäthet-i-Malmö-med-omnejd-listan relativt bra till, något före Limhamn (som har Åke Arenhill) och något efter Burlöv (som har Lukas Moodysson, Robin Paulsson och Sten ”Taxi”).

Föregående

Begåvade människor jag känner del 8: Kim W Andersson.

Nästa

Alla dessa stölder.

15 kommentarer

 1. Anonymous

  utanför Rom

 2. Anonymous

  Anita bor väl utan Rom och inte på Rivieran.

 3. Mårten

  Haha! Jag hade ingen aning om att Kirseberg och Backarna var samma plats. Oh, vad jag sitter här och myser i mitt lundensiska elfenbenstorn.

 4. Daniel

  1. Fan vad jag gillar beskrivningen av Kirseberg i Polis, polis potatismos. Man skulle kunna tro att det var något slags autonom frizon i Italien på 70-talet.

  2. Men Ekberg ägnar sig väl inte åt arabhat som kärringen Bardot?

 5. Kalle Lind

  Anonym/ Daniel: jag erkänner att spaningen om de tre tanterna inte är hundraprocentig. Jag ska utveckla den mer längre fram.

  Nä, Ekberg är inte fascist, gillar nog inte djur så mycket (åtminstone inte ormar – däremot frukt!) och bor inte på Rivieran (åtminstone inte den franska). Lindblom är skattesmitare och rättshaverist men inte rasist (åtminstone inte offentligt).

  Så egentligen är det inte så mycket till spaning. Det är dock något som gör att jag klumpar ihop dem och anar att det finns fler av samma typ: en gång dyrkade primadonnor med mörka stänk av bitterhet och ensamhet, som träffat dåliga karlar i sin ungdom och som därför helst håller sej till djur nu.

  Men jag ska som sagt utveckla det mer i framtiden.

 6. Anonymous

  Synd att du glömt den störste av alla stora – Bosse Larsson, Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna (åtminstone innan Zlatan kom!)

  Micke

 7. Anonymous

  Burlövs store son är och förblir Kal P. Dal!

 8. Lukas

  Som tidningsbärare har jag upptäckt att det faktiskt finns folk som läser Skånska Dagbladet. Mestadels samma människor som får hem Hemmets Veckotidning.

 9. p

  Ekberg föredrar små gulliga hundar. Det har jag från säker källa, Ekbergs vän, tillika min f d hyresvärd, f d kollega och återigen blivande kollega. I Italien.

 10. Kalle Lind

  Micke: jag kan inte nog understryka hur ointresserad jag är av fotboll. Jag känner naturligtvis till Bosse Larsson och jag har tvingats lyssna till folk som förklarat vilket geni han var och kanske har jag aldrig haft tråkigare, men jag visste inte att han var från Kirseberg.

 11. Niclas

  Spännande att som boende på Backarna, i det rosa huset i början av Norra Bulltoftavägen, få lite inblick i för kända människor som bott i ens område. Men jag har två invändningar, för det första, hur känd är Kevin Benn i jämförelse med tex Sissela? Med risk för att kanske framstå som lite lost så hade jag nog inte vetat vem Kevin är om jag inte jobbat ihop med honom och därigenom få inblick i vad han sysslar med. Sissela däremot är ju riksbekant.

  För det andra så skulle jag nog räkna boende som en person som varit folkbokförd på Kirseberg. Såvitt jag vet är våra intagna på anstalten inte bokförda där utan snarare att betrakta som gäster, om än med tvång, vilket medför att de inte borde räknas som Kirsebergsbor. För om man räknar en vistelse på en institution som är lokaliserad inom stadsdelsgränserna som boende så borde det även finnas en del ”kändisar” som vistats eller har vistats på rättspsyk borta på gamla sjukhusområdet.

  Annars en spännande lista, hade inte en aning om att Anita Ekberg bott på Backarna. Lite coolt är det, även om sen sina bästa dagar.

 12. Andersson

  Hanna Åberg tycker jag borde kvala in.

 13. johan

  Åh, jag har fortfarande det där sommarprogrammet på datorn – det är underbart!

  Ett favoritcitat bland många:
  ”It is me! Lilla jag”

  (Svar på frågan om vem som designat hennes FANTASTISKA hem…)

 14. Rickard

  Min favoritläsning:

  ”Han kommer in där var vi alla var, och så skakar han sin plats. Sin ketchupflaska. Och. Åhåh. Och du vet vad jag tänker på. Aeä? Och säger Hotdog. Haha. Naken som hans mamma hade gjort sig. Men den där ketchupflaskan. Och där nere. Och så går han. Hot dog.”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén