Om Kalle Lind och andra gubbar

Ett lumpet personangrepp.

Ibland, väldigt ibland, skriver jag för Malmöeditionen av Fria Tidningen. Jag skriver gärna för tidningar där jag föreslår redaktionen ”ett personpåhopp” och får till svar att ”det låter bra, gärna med lokal anknytning”. Här är en text som gör sej lustig på vår mjällaste ministers bekostnad:

När man sysslar med satir och humor och personpåhopp heter det att man inte ska slå neråt. Jag bryter med denna krönika mot regeln och går på migrationsminister Tobias Billström ändå.

Tobias Billström, Malmös man i regeringen, verkar ha järnkoll på lammullströjor. Han vet säkert var man kan hitta prisvärda överrockar. Han ser ut att sköta sin dentalhygien, går nog regelbundet till frisören och jag förutsätter att han luktar fräscht av noga utvald herrparfym.

På sin twitter berättar han att köttbullar och lingon inte är så dumt, och antyder att han föredrar solsken framför regn.

tobiasbillstrom.se får man veta att han tycker om att promenera – gärna på promenadstråket Ribban och gärna på hösten – och att läsa ”en bra bok” över en kopp (gissningsvis bra) te. Inte nog med det: han tycker också om att laga mat, leka med sitt barn, resa utomlands och ”känna dofterna på Gotlands stränder”.

Vidare tycker Billström att ”en bra shoppingrunda i en trevlig affär” inte heller ”är fel!” Vi pratar alltså om en man som föredrar det bra framför det dåliga och det trevliga framför det otrevliga. Billström understryker avslutningsvis att ”när jag får leverera och se resultat, då mår jag bra” och avslutar med ett kraftigt statement: ”Däremot avskyr jag att se saker och ting som bara ligger ogjorda”. Nånstans i något hörn av jorden finns det säkert någon som formligen älskar när inget händer och allt ligger i en orörd röra omkring dem, men Billström lyckas ändå inte framstå som helt originell.

Jag säger inte att Tobias Billström är tråkig. Jag säger bara att ett genomsnittligt stycke träkol antagligen är festligare. Jag säger bara att tanken på att fastna med Tobias Billström i en hiss får mig att längta efter att få lyssna på färg som torkar. Jag säger bara att jag har haft morgontofflor som haft mer spännande saker att berätta om sig själva.

Men what the heck, Billström är minister. Vi ska inte begära av en minister att han ska knalla runt på stadens gator med en öltunna med slang i kopplad till klappkepsen. Hellre en minister med kamrerssjäl och ett kvastskaft stadigt fastopererat i stolgången än en minister som viker papperssvalor av interpellationerna och gör ballongdansen i plenisalen.

Billström har säkert ordning och reda på sina kvitton. Jag förutsätter att han har sina kryddor i bokstavsordning (från Aromat till Örtsalt) och färgkoordinerar småbyxorna i garderoben (från mjölkvita till gräddvita). Jag gissar att han är på plats i riksdagen innan vaktmästaren för att lägga sina papper kant i kant med skrivbordet och leverera dagens äpple till Reinfeldt.

Jag ser framför mig hur Billström varje morgon fyller bröstfickan på sin skjorta: från höger till vänster från Billström sett 1) en kulspetspenna, 2) en kulspetspenna till om den första skulle klicka, 3) en miniräknare om mobilen inte skulle vara laddad trots att han ständigt har laddsladden i ett särskilt fodral i sin attachéväska. Mobilen bär han för övrigt i ett stötsäkert etui i bältet. Förmodar jag.

Så på så sätt är Billström oantastlig. Visserligen betalade han inte tevelicens under tio års tid, men det var ju enligt egen utsago för att ”programmen var så dåliga”. I övrigt verkar han vara en sån som håller reda på papper och rentav diarieför begagnade snytdukar. Och det är naturligtvis utmärkt. En minister bör vara intresserad av papper.

Fast helt sjukt hade det inte varit med en minister som inte bara var intresserad av papper, som inte var så intresserad av papper att han själv börjat prassla när han går. Nån form av personlighet kan ju inte vara förbjudet hos en minister. Kanske är en minister med vilja och passion rentav att föredra framför en minister som får soffan han sitter i att framstå som en större personlighet.

På de bilder där Tobias Billström ler kan man höra hur fotosessionen låtit; hur fotografen ber Billström att le och hur Billström förundrat svarar: ”Le? Hur menar du då? Med munnen liksom?” Man föreställer sig hur fotografen berättat den ena roliga historien efter den andra och hur Billström med rynkad panna avfärdat dem: ”Va? Träffade Bellman en apa? Det fanns väl inga apor i 1700-talets Stockholm heller!”

Tobias Billström är född 1973. Ändå framstår han som en gubbig pojkspoling, en gammal farbror i puberteten, en som lider av lika delar målbrottsnoja och prostatit, en som äter lungmos och dricker Jolt cola, som har både rollator och akne. Vill man vara vänlig kan man kalla honom ”tidlös”.

Jag vet dock inte om jag vill vara vänlig. Tobias Billströms departement handhar de svåraste human-etiska frågorna, ansvarar för de mest komplicerade mänskliga sammanhangen, sätter upp regler för vilka som är välkomna in i stugvärmen, konstruerar den våg i vilken människor ska vägas, skiljer agnar från veten och får från getter.

Kanske tycker jag att det är bättre med en minister som inte bara gillar att leverera och se resultat, utan också bryr sig om vilka resultat han levererar.

Föregående

Lösryckta bitar ur ”För Sverige – på tiden” del 15: abort.

Nästa

Bloggpost om bokpost.

17 kommentarer

 1. Mats Lindborg

  Fantastiskt bra skrivet. Ett nöje från första till sista stavelsen.

 2. Kantor Wilhelmsson

  Hmm… roligt skrivet, men jag vet inte vad jag tycker om den politiska slängen när den kommer i ett så otroligt litet och outvecklat stycke i slutet. Känns lite ytligt när du haft så bra grunder för att såga hans personlighet? Jag har inget emot en riktig högersågning, men en text som måste förutsätta att man redan själv gjort en högersågning blir lite lam.

 3. Anonymous

  Som väntat fick du till några schvungfulla formuleringar, vilket alltid är roligt. Som politisk satir tycker jag däremot att det faller platt. Billström är tråkig, säger självklarheter och gör som chefen säger. Och? Det är som sagt en person som ansvarar för många svåra och kontroversiella beslut. Då kan man vänta sig fler och roligare hugg i ryggen.

  För övrigt tror jag inte att Billström har någon vidare koll på lammullströjor. Titta på passformen kring halsen på hans webbsidas vinjettbild. Tröjan ligger inte an mot kragen på halsens baksida. Han borde ha provat tröjan före fotograferingen.

 4. LK

  Det här var det sämsta inlägget jag läst hittills. Effektlöst att inleda med att skriva att man ska gå till attack mot en person som Tobias Billström. Hur svårt kan det vara att göra en sån grej? Det hade varit tusen gånger roligare om du hade försökt att skriva något kul om honom men snabbt gett upp då du insett att uppgiften varit omöjlig.

  I övrigt är nog det här världens bästa blogg. Universum tackar, bockar och applåderar.

 5. Heliokles

  Ja, vad ska man säga. Jag antar att alla som läser Fria Tidningen redan vet hur usel regeringens migrationspolitik är. För i din artikel, Kalle, som verkar vara seriöst indignerad över migrationspolitiken, får man inte ett enda sakargument.

  För er som vill veta: 2009 beviljades enligt Migrationsverket cirka 20 000 skyddsökande och anhöriga till skyddsökande uppehållstillstånd i Sverige, om jag fattat siffrorna på deras hemsida rätt. I år hittills 16 000. Om man går in här http://www.migrationsverket.se/download/18.78fcf371269cd4cda980004203/tabs1.pdf

  kan man själv räkna år för år och se att Sverige tydligen beviljat fler sådana uppehållstillstånd under Reinfeldt än under samtliga Göran Perssons år utom 2006. Och bland europeiska länder är Sverige bland de mest generösa (per capita). Därmed inget sagt om att regeringens flyktingpolitik är tillräckligt generös – bara att många andra varit mindre generösa än Reinfeldt & co. Om siffrorna visar att Billström bryr sig om hur resultaten ser ut är också upp till var och en att avgöra.

  Tobias Billström väljer kanske att skriva intetsägande plattityder på offentliga forum helt enkelt eftersom han vet hur hårt allt politiker säger och gör granskas i media. Det är han inte ensam om, och det är inte så troligt att det speglar hur han är som person. Och min personliga uppfattning är nog att min inte ska blanda seriös kritik med att skriva om folks stolgångar.

 6. Heliokles

  Ser att jag ändå inte fick siffrorna helt rätt. Om man lägger ihop flyktingar, andra skyddsökande och anhöriga till dessa, så blir det runt 30 000 som fick uppehållstillstånd under 2009. Ursäkta, det är många kategorier att hålla reda på.

 7. Heliokles igen

  Och jag kan inte se hela länken jag la in om jag inte minskar zoomen på den här sidan. Håhåjaja.

 8. Simon F.

  Jag tror nog de allra flesta människor känner till hur usel denna regerings, liksom föregående socialdemokratiska regeringars, migrationspolitik är.

  Människor i behov av hjälp skickas ut till en säker död. Förvisso är det ju inget nytt. Redan på 1940-talet förvägrades judar på flykt från Hitlers förintelse uppehållstillstånd i Sverige. Så man kan ju säga att Billström bara upprätthåller en svensk tradition.

  Men vi kanske bör fundera över om alla traditioner är värda att bevaras.

  Nåja. Även bortsett från dessa självklarheter så var själva sågningen av Billströms person lika kul som allt annat som skrivs på den här bloggen.

 9. Mange

  Kalle skrev ju i inledningen att han skulle slå neråt. Man kunde förvänta sig något plumpt. Hade Kalle kritiserat migrationsministern så hade han inte slagit neråt; en minister befinner sig i överläge hur fånig människan bakom titeln än må vara. Men genom att hoppa på den torra människan Tobias så slår den mycket mindre torra människan Kalle neråt, och vips har han gjort en poäng.

  Ut rullar en form av satir som är så låg att den går över folks huvuden, eftersom de anser sig veta hur humor fungerar och att kritik måste vara saklig och underfundig på rätt sätt. Annars biter den inte på dem.

  Det är klart att humor, satir och åsikter får se ut så här. Speciellt när offret kommer från ett parti som glatt förespråkar personval.

  Tjosan! Bra skrivet, Kalle!

 10. dr. No

  Jag har alltid tyckt att det är för lite saklighet bland humorister… Fattar han inte att detta är allvar?!!!?!

 11. Jöns

  Jag orkade inte läsa hela.
  Var slutet bra?

 12. P

  Grymt, i dubbel bemärkelse. Jag skulle även kunna bedöma detta inlägg som bra. Sjukt bra. Varför komplicera det mer än då?

 13. Anonymous

  Be/r/ om ett fotografi på artikeln i tryck.

 14. Johan

  När får vi en politiker som anger han hans eller hennes intressen är: "golf, strangling small animals and masturbation"?

 15. Martin

  Men vad fan? Jag var tvungen att efter läsningen scrolla tillbaka upp för att förvissa mig om att det verkligen var din blogg jag var inne på, Kalle, och inte Schulmans, Schyfferts, Lokkos eller Linda Skugges. Frånsett någon entstaka dipp ibland levererar du alltsom oftast lysande material. Men detta är inte bara olikt dig utan också långt under din värdighet. Det här handlar inte om åt vilket håll man ska sparka eller vad man råkar tycka om borgerliga migrationsministrar, det här handlar om elementär känsla för stil och klass. Egendomligast av allt är orerandet om "född 1973… gubbig pojkspoling… gammal farbror…" Vem som helst med noll talang för timing och träffsäkerhet i satirsammanhang skulle välja att göra en poäng av just den saken. Vem som helst och inte just du, Kalle Lind.

 16. Gustav

  Det här påminnner mig om hur mycket jag saknar Hej domstol. Hur ni gjorde satir och fick det att låta som trams. Det är ju nuförtiden annars vanligare att göra tvärtom, att göra trams och kalla det satir.

 17. Andreas

  Men tror du inte att Billström gärna vill leverera just "bra" resultat?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén