Om Kalle Lind och andra gubbar

Lösryckta bitar ur ”För Sverige – på tiden” del 15: abort.


Jag vet inte om det är förvånande eller fullt logiskt att Ann Ekebergs bok För Sverige – på tiden: en exposé över ungdomkulturen (1991) helt plötsligt mynnar ut i ett brandtal mot abort. Det gör den hursomhelst. Ekeberg rabblar den amerikanska kristna högerns vanliga tokargument, beskriver hur foster ser ut som kanderade äpplen och propagerar för att BVC ska ha en särskilt anställd människa för att övertala kvinnor att inte abortera.

De bästa bitarna har jag redan citerat i Människor som gått till överdrift. Det här stycket uteslöt jag av nån anledning, trots att jag tycker det är så fantastiskt. Det är framför allt den fetstilade slutmeningen jag gillar. Ekeberg tror sig lägga till ytterligare ett argument, men visst är det så att hon redan har sagt precis det genom hela stycket?

Vår attityd till abort har förändrats från att vara ett fruktansvärt kriminellt brott till en laglig företeelse, lika lätt att genomgå som att dra ut en tand. Sverige införde 1975-01-01 den nuvarande abortlagstiftningen. Tidigare gällde i princip att abort var förbjudet. Den nya lagen avsåg att användas i en nödsituation så som vid risk för moderns liv och våldtäkt. I stället har lagen tillämpats så att den lett till ett meningslöst slaktande av oskyldiga, där skälen till att en kvinna söker och får abort kan vara att hon skall på semester, bygga hus, skaffa hund eller dylikt. Abort användes även som preventivmedel.

I och med detta lämnar vi fru Ekeberg med en from förhoppning att hon sitter och filar på en uppföljare (det har ju hänt en del de snart tjugo år som gått). Från och med imorron återgår vi till ordningen, med saker jag själv har skrivit. Då kommer ett osedvanligt lumpet personangrepp på en oskyldig stackars pojke.

Föregående

Lösryckta bitar ur ”För Sverige – på tiden” del 14: försvaret (typ).

Nästa

Ett lumpet personangrepp.

5 kommentarer

 1. Alexander

  Tack så mycket Kalle, för din underhållande serie av kommentarer till Ann Ekebergs bok. Känner för övrigt inte till människan överhuvudtaget, men vad gör väl det.

 2. David

  Ja, abort som preventivmedel låter ju bra. (Hur gör man? Tar man bort fostret innan det har skapats? Aborterar man den presumtive fadern eller kanske till och med båda föräldrarna? Så många frågor, så få svar.) Själv trodde jag i min enfald att det säkraste sättet att INTE bli gravid var att redan vara gravid…

 3. Sara

  Det roliga är ju också att Ekeberg har så fullständigt fel i det citerade. När fri abort infördes var det sedan länge möjligt att få abort även av sociala skäl, men det krävdes utlåtande från socialsekreterare. Detta utlåtande gavs sedan bortåt tio år tillbaka i nio fall av tio, så egentligen innebar den nya abortlagstiftningen i praktiken bara att soc-tanterna fick mer tid över till annat.

 4. Anonymous

  Jag gillar dig, Kalle, men din promotionstinna fras om "De bästa bitarna har jag redan citerat i 'Människor som gått till överdrift´" (med tillhörande länk till boken) börjar kännas som en lite väl försäljningskåt catchphrase när den upprepats 20 ggr på rad.

 5. dr. No

  Hur ställer sig kvinnan till celibat? Där kan man tala om att mörda potentiella liv! Varenda ägglossning är helig! "Every sperm is sacred"!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén