Om Kalle Lind och andra gubbar

Gamla hjältar hyllar varandra del 4: Hasse om Tage.

Hasse Alfredson om Tage Danielsson nån gång 1984:

Kan någon annan göra vad som Tage kan,
och skapa till den milda grad, som Tage kan,
en känsla utav äventyr
och eskapad, som Tage kan?
Vem väver en så färgstark
fantasibrokad, som Tage kan?
Vem kan förvandla strävsamt slit
till promenad, som Tage kan,
och arbetsdagens bittra svett
till lemonad, som Tage kan?
Och vem kan göra mig så glad,
som Tage kan?

Jag gissar att den gode Danielsson tog emot hyllningen med blossande kinder och ett förläget ”äsch, inte då”. Den hållningen gör för min del inte att hyllningen blev mindre angelägen.

(Ur Hasse Alfredsons Blomstervers, 1996.)

Föregående

Död för liv. Rapport från fosterlandet.

Nästa

Gamla hjältar hyllar varandra del 5: Hasse och Tage om Gösta.

6 kommentarer

 1. moarity

  1984 ? ser sextiotal-igt ut?

 2. Kalle Lind

  Bild hänger inte ihop med dikt. Bilden valde jag för att jag inte sett den förut. Men gissningen sextiotal är korrekt.

 3. Petter

  Tage ser ut som Jeremy Clarkson på den bilden…

 4. Smarto

  Min pappa börjar gråta varje gång han pratar om när Hasse tog farväl av Tage, Hasse ska enbart ha sagt "Vad vi har haft roligt ihop". Vilket förstås har gjort att jag själv blir nästan glansig på ögonen när jag läser det här.

 5. Kalle Lind

  Smarto: nej, inte riktigt. "Åh vad jag har haft roligt med dig Tage" är en återkommande figur i ett längre tal som givetvis är det mest tårdrypande jag nånsin har hört. Jag lägger upp det här i sinom tid.

 6. smarrtoo

  Ja, jag vet ju inte då jag inte såg/hörde talet vilket du gjort. Jag blir i alla fall rörd bara på grund av hur jag sett min pappa bli rörd av det. Kanske att jag är ett lika stort fan om några år! Jag förstår ju i vilket fall redan vilka stora personer det rör sig om. Mormor ska även ha gått i samma klass som Tage på gymnasiet har jag för mig, men jag vet inte hur mycket av det hon säger som är sant nu för tiden eller inte eftersom hon är såpass till åldern, men jag tror inte det är omöjligt. : ) Tack för att du redde ut citatet och jag ser fram emot att läsa det!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén