Om Kalle Lind och andra gubbar

Hasch du lieber Augustin.

Benny Goodman var en väldigt välpressad man som gjorde trevlig och dansant swingmusik. På trettitalet spelade han in en låt med titeln ”Sweet Marijuna Brown”. Den finns – i Barney Bigards inspelning – på en samlingsplatta med ”Reefer songs” från trettio- och fyrtiotalet.

Där hittar vi också evergreens som ”Save the Roach for Me”, ”Weed Smoker’s Dream (Why Don’t You Do Right?)” och ”Who Put the Benzedrine in Mrs. Murphy’s Ovaltine?”. Och så klart ”Wacky Dust” med Tage Danielssons gamla husgudinna Ella Fitzgerald.

Jag skriver inte detta för att jag tycker att det är ball med cannabis. Visserligen har jag svårt att uppröras över att folk på olika vis försöker göra konturerna omkring sig mjukare, men min poäng här är att påpeka ett paradigmskifte.

När jag växte upp fick jag lära mej att cannabis var inkörsporten till tyngre droger. Det fick jag bl.a. via den UR-producerade tevedokumentären Ska du med och dra en braja Micke? från 1981.

Hade jag växt upp på en annan tid och en annan plats hade det kanske inte gjorts så himla mycket väsen om att nån blandade nåt i tobaken så att den faktiskt fick nåt slags effekt bortom de gulmuggiga tapeterna.

Bara några år innan Ska du med och dra en braja Micke? var tongångarna annorlunda även i Sverige. I USA, England och Holland trodde många – även motståndare – att en legalisering var nära förestående. I Danmark fanns Christiania. På sextitalet satt konstnären Öyvind Fahlström i prime time-debattprogram och förevisade haschpipor tillsammans med ensemblen från balla hippiemusikalen Hår. Bredvid satt läkaren/komikern Moltas Eriksson utan att förfäras. I Sveriges television.

Under 1970-talet köpte internationella tobaksbolag upp stora åkerareal särskilt lämpade för hampaframställning och triggade igång sina ”forskare” att börja produktutveckla så det stod härliga till.

Den 3 mars 1978 tog Svenska Tobaks AB – för att göra historien ännu bättre givetvis ett statligt bolag – patent på varumärket ”Golden Green”.

De 6 april 1979 inregistrerade samma bolag – alltjämt statligt – varumärket ”Blue Grass”.

Att Svenska Tobaks själva sen dess har förnekat att detta absolut inte berodde på att de krattade manegen för en förestående legalisering är inte ett självklart bevis för att de inte krattade manegen för en förestående legalisering. Ett statligt tobaksbolag får aldrig tas för sanningsgaranter.

Två år senare initierade Utbildningsradion – för all del inte statligt, utan bara styrt via staten och finansierat av staten – filmen Ska du med och dra en braja Micke? I mellantiden for pendeln tillbaka med en våldsam rörelse.

Historien hade kunnat se annorlunda ut. Steffo Törnquist hade kunnat komplettera besserwissertrilogin Njut, Lust och Sprit med Spliff. Bengt Fritiofsson hade kunnat rekommendera en fin bit kashmir till helgen. Dryga män hade kunnat förlägga sin avdragsgilla inspirationsresa till Afghanistan istället för whiskydestillerierna i Skottland.

Det hade kunnat vara så. Jag har ingen åsikt i saken annat än att tanken är ganska fascinerande.

(Källa: Hasch. Romantik och fakta av Thomas Nordegren och Kerstin Tunving.)

Föregående

Kompisar från förr.

Nästa

Cornelis, Brel och Tommy Körberg.

16 kommentarer

 1. Pseudonaja

  Moltas borde det väl finnas en del att skriva om?

 2. Oskar Forsgren

  Omåttligt fängslande.

 3. Anonymous

  Att detta är första gången Moltas nämns överhuvudtaget här är en av livets små märkligheter.

 4. Mårten

  Det är lite i stil med Sten Bromans märkliga frånvaro, även om han faktiskt har nämnts en gång i förbifarten.

 5. Sweex

  mycket roande inlägg, där fick du verkligen till det. Jag skrattar högt när jag ser de bilderna framför mig.

 6. Lukas

  Jag tror det var i den svängen Norman Mailer i sin korrespondens noterade att han, trots sina rent ideologiska ställningstaganden, ändå fruktade den dag marijuana skulle legaliseras och vi alla skulle dränkas i psykedeliska reklamfilmer och annonstavlor.

 7. Thomas

  Den som främst ska ha äran av att Fritjofsson inte recencerar braja i TV4s morgonsoffa är Nils Bejerot. En intressant gubbe från den puritanska delen av vänstern som på egen hand introducerade den otroligt framgångsrika nolltoleransmodellen mot narkotika. Han är också författare till boken Barn-Serier-Samhälle som finns här http://www.nilsbejerot.se/BARN_SER.PDF Internet är fantastiskt.

 8. Kalle Lind

  Thomas: jag har skrivit lite grann om Nils Bejerot på http://kulturarbete.blogspot.com/2008/08/rubiner-fr-svin-del-4-arkitektens.html

  Fast egentligen handlar posten främst om hans arvtagare inom moralpaniken Allan Rubin, en man vars inflytande man för all del kan diskutera men som ändå syntes och hördes när tonläget var som gällast i början av åttitalet.

 9. Åke Forsmark

  Jag har personligen gått från legaliseringsförespråkare till ytterligt restriktiv när det gäller Cannabis. Jag har sett lite för många tragiska fall inom psykiatrin för att kunna vara bekväm med det.

 10. Thomas

  Nu är ju inte sambandet mellan Hasch och psykiska problem helt klart, har man psykiska problem så använder man ju ibland narkotika för "självmedicinering" tex. Haschpsykos är ju ett sånt där härligt Bejerot ord som trummats in i skolungdommar de senaste 30 åren men som kanske inte har nåt direkt vetenskapligt stöd. Fast nyttigt är ju Hasch inte. Åke du har väl läst boken i länken ovan så du förstår hur farligt ditt serieskapande är för det uppväxande släktet:-)

 11. Åke Forsmark

  Det var väl just Bejerot som gjorde mej till knarklliberal en gång i tiden. Om man gör tvärtemot Bejerot hela tiden så måste det ju bli rätt. Men världen är mer komplicerad än så.

  Sambandet mellan Cannabis och psykisk ohälsa är ju klart så till vida att man kan konstatera att cannabisbruk är betydligt vanligare bland unga nyinsjuknade än bland snittbefolkningen. Tanken att det enbart skulle kunna förklaras med självmedecinering är jag skeptisk till.

  Det fanns en riktigt löjlig slogan som hette "Knark är bajs" som dessvärre är väldigt sann. Sanningen är sällan cool och läcker.

 12. Jim Björklund

  Heroin och alkohol är de dödligaste och mest förtvivlat beroendeframkallande,påkallande att strida tiden ut på ena eller andra viset.
  Kokain sägs ha liknande resultat men är inte lika dödligt.
  Amfetamin sliter ner kropp och sinne men kan kastas av med en vettig motivation med innehåll.
  Något som kanske saknas,men va fasen ordinära psykpatienter slussas till återhämtning rätt ut i intet så varför skulle 'knarkarna' ha det bättre.sic!
  Detta ord: KNARK,betyder ingenting.

  Så detta med cannabis…
  Det är beroendeframkallande i nivå med kaffe,det har tre möjligt allvarliga biverkningar vid sidan av rökandet.
  1. psykosen. -Över på en vecka men sen är det rökstopp ety det markerar för en betingad individ och han/hon kanske skulle ta det lite försiktigt istället generellt.Har sett två fall på 25 år och det finns många olika psykoser så psykiatiker borde sköta det istället för kommunernas snopptittare som kastar ut klienten om återfall.sic
  2.Allvarlig psykisk smärta sk.ångest som skrämmer skiten ur dig.Det är enkelt. Då låter man bli.Detta är rätt vanligt då debut oftast sker 11-21 års ålder och i det stöket behövs inga psykotroper.
  Hjärna är någorlunda färdigvuxen vid c:a 25. Imnan dess borde inte vare sig brända drycker eller THC intas hur som helst utan nogrann 'set and setting' dvs kramfolk och fint å så men det känner ingen till eftersom knark är bajs,Beijerot mfl dumheter.
  3.Passive syndrome.
  Om du blir sittande passiv och förefaller nöjd så lite väl över tiden s.a.s så är det bra om nån säger hurru ta ett par par blossfria veckor och gå en timmes promenad varje dag ety du haver förflummat dig din tokfrans.
  Detta är inte heller allmängods eftersom alarmisterna hellre hittar på fritt om sånt de inte känner till.Det sitter nog en del förflummade och glor på tv-shop medan alla runt säger saker som 'tav dig i kragen' mm.

  Cannabis Sativa/indica/ruderalis är känd sedan de absolut första mänskliga försöken till att alls odla,7000fkr nånstans.Fibern är överlägsen bomullen,växten i sig växer utan prut av sig själv i alla klimatzoner utom de arktiska.Innan 1933(?) odlades det rikligt mest för fibern och alla segel,tåg och tråckel sedan vikingarna var av Hampa.

  Som njutningsmedel är det ypperligt.
  Set and setting,tillfälle och omständigheter är ofta viktigt.
  Man kramas gärna och fnissar lite dumt då man tappar tråden hit å dit då närminnet konkar lite -LITE-medan ruset susar din själ.
  Man sväller själen något och andas ut.

  Spritdrycker bör intas med försiktighet i komb. med 'Mrs Mary Jane'
  Och drick dig inte halvrund och blossa efter…då vill kroppen inte ha spriten längre och du blir 15 bast igen i Vassaskolans plantering.(eller nåt-Buäägh)

  Att blanda ihop Cannabis med mördardroger som alkohol eller heroin är korkat och oriktigt för att inte säga okunnigt.
  De flesta är okunniga och har hela frågan i nån slags privatmytologisk fantasi färgad av hörsägen och alarmisternas strunt som vi så rikligt är begåvade med här i Sverige.

  Det går att baka i småkakor-mängden blir större-ruset djupare och längre men som sagt:
  'set and setting'.

  Att göra snaps är kul.Blir som att få hela trädgårdens smaker i munnen dock föga rus för spriten skulle slå över suset totalt.
  50cl Calvados och tre ggr av hyfsad kvalitet, en vecka snurra pava sedan munnen full av allt från daggmasken till äppleblommen.
  Jim Björklund
  Huddinge Hill

 13. Åke Forsmark

  Ja, vi ska väl inte dra hela den där historien här också. Den finns på tusentals ställen över internet.

  För min del är "knark" en god sammanfattning eftersom inga av de preparat som sorteras under det har mer positiva än negativa aspekter. Det klokaste är att helt och hållet undvika sådant.

 14. Anonymous

  Till alla som tror att psykoser tillhör historien vill jag säga att jag för några sedan besökte en kille på psyket som satt där med diagnosen drogutlöst psykos. Och efter att ha lyssnat på honom en stund så var det inte så svårt att först varför grannarna hade ringt till polisen.

  Alltså han lät vettig, men bara om man inte tänkte igenom, vad är det han säger. Det är ju hur snurrigt som helst.

 15. Greger Forssblad

  Anonym: Frågan är väl bara vilken drog som utlöste hans psykos. Är du säker på att det var cannabis?

 16. Anonymous

  90% av all cannabis som kommer till europa ska tydligen komma från Marocko.
  Den troliga anledningen till att du säger afganistan har med hasch sorten svartafgan att göra eller hur din pothead? 😉

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén