Om Kalle Lind och andra gubbar

Högerhittar del 3: William Freestyle.

På omslaget till sin enda LP Sverige” (1982) poserar William Freestyle i Bobby Ewing-frisyr, högtidsdräkt och en ganska skabbig golden retriever.

Han lär ha varit DJ (nånstans har jag snappat upp att han är polare med Rob’n’Raz, vilket gör dessa osannolika gammelbockar ännu osannolikare) och verkade i den av Gud glömda genren ”kverulantpop” eller ”missnöjesmuzak”.

William Freestyle (troligtvis artistnamn) tillhör de artister som inte har nån direkt sångröst. Han kompenserar detta med att istället deklamera sina texter och låta refrängerna sjungas av en kör med bl.a. Sten Nilsson från Sten & Stanley.

Musikaliskt bygger det på kända melodier som någon verkar framföra på elorgel, och som William satt nya gnälliga texter till. Som i ”Nu släckas åter ljusen i min lilla stad”:

Vi tog en promenad genom vår ungdoms stad
Han ville passera våra gamla ställen
där vi förr alltid möttes på kvällen
och försökte fånga lite av våra skratt
som ekat här mången uppsluppen natt

Detta f.ö. framfört med den minst uppsluppna röst som kan tänkas (= ofrivillig humor). Annars handlar låten förstås om att allt fint är borta och allt nytt fult:

Och Grand, vår fina bio,
har stått tom sen 69
Hanssons butik har skylten kvar på taket
Han stängde när centralorten öppnade supermarket

William kommenterar i princip allt i det svenska åttitalssamhället, och kommer till en genomgående slutsats: det var bättre förr.

Strömmens stränder är fulla av ränder
som inte hör dit
En del är döda änder
men det mesta är människoskit

William Freestyle varierar ju så klart ämnet lite. Låten ”Massmedia-love” handlar om att massmedia är dåligt, låten ”Fårfarmaren” om att jordbrukspolitiken är dålig, låten Bröllopsmässa om att kvinnorörelsen är dålig – medan låten ”Sverige” handlar om att allt är dåligt.


Skriven efter Donna Fargos ”United States of America” och odödliggjord genom sleazefarfar Eddie Meduza är ”Sverige” Freestyles mest kända verk. I det lämnas verkligen ingen osedd; det finns tammefan inte en sak i såssarnas förbannade Sverige som inte är åt helvete:

Jag tackar alla punkare och alkoholister så att min fru och mina barn
slapp gå ensamma på stan
Min mormor och morfar tackar för nygammal vals
och att de slapp gå ut alls
Jag tackar massmedia för att de gör livet rikare
och får mej att förstå
att knarkungar, rånare, advokater och skattesmitare
har det så svårt så

Jag tackar för alla ungdomars fria uppfostran utan stränga vanor
De gör så roliga mönster på stolarna i våra tunnelbanor
Och fängelsevården som förbättras och befrias från strapatser
så att vi slapp att bygga fler daghemsplatser

Så såg alltså Sverige – ”med fåglar som snarkar och midsommarjäntor som knarkar” – ut 1982. Idag gissar jag att William Freestyle nostalgiskt tittar tillbaka på 1982, tiden före det förhatliga Internet och allt annat otäckt nytt som kommit sen dess.

Föregående

Högerhittar del 2: Etik.

Nästa

Låtar som av naturliga skäl aldrig blivit hittar del 3: Hyresgästplattan.

17 kommentarer

 1. Rimbloggen

  ”Misommarjäntor som knarkar” ger en fin bild, utan att bli alltför övertydlig. Subtilt.

 2. gudmundson

  Ett glädjebud: William Freestyle är troligen fortfarande verksam som DJ. Åtminstone häromåret såg jag små affischer för honom som resident på ett ställe för ”mogen ungdom” på Kungsholmen i Stockholm.

  Helt OT, förresten: Befinner mig just nu i Gbg, och såg alldeles nyss en affisch för Gunnar Danielsson (från Risken Finns och Ensamma Hjärtan), som tydligen har gig i stan på lördag (eller om det var i lördags).

 3. Redaktör'n

  Hittade en, förvisso dålig, bild på vad jag förmodar är skivan du menar: http://images.tradera.com/558/74313558_1.jpg

 4. Frank Bonnevie

  Jag vet att jag är off topic men jag vill bara påpeka angående ett tidigare blogginlägg om före detta idrottstjärnor med andra karriärer. Leif ”Loket” Olsson har dömt en vm-final i handboll. Det är ju information av sådan vikt att jag bara var tvungen att påpeka den.

 5. Stephen Graye

  Redaktör’n, ja det kan du nog tryggt förmoda. Snyggt jobbat.

 6. Freja

  Jag kan upplysa dig om att kratta heter rastrillo på spanska.

  och vinet försvann förresten. no worries.

 7. aron

  Strömmens stränder är fulla av ränder
  som inte hör dit
  En del är döda änder
  men det mesta är människoskit

  Det är ju för fan briljant.

 8. Lars

  Jo tack, vi vet att Loket har varit handbollsdomare (OS-finalen ’72 och flera VM-finaler). Alla som nån gång sett på TV vet det. En man med ett skägg gräver lite djupare än så. Gäsp.

 9. Frank Bonnevie

  Lars, jag tolkar det som att jag skall tiga still.

 10. John Eje Thelin

  William Freestyle i all ära, men nån Carl-Anders Dexter är han inte.

 11. Duke DeMonde

  Bland högerhittar borde ju Centerns Ungdomsförbunds genomtrevliga skiva ”Gemenskap” från 1976 platsa. Tyvärr är den ganska okej att lyssna på, inte mer nödrim än en genomsnittlig svensktoppsreportoar och genomarbetade kompositioner. Intressant är dock att det är ett stort antal låtar som handlar om hur illa det är att kapitalet är viktigare än miljön nuförtiden (-76). Kanske var proggen djupare än man som ung idag kan förstå.

 12. gudmundson

  Stället på Kungsholmen där man kan avnjuta William Freestyles discjockande heter Flemings, erinrar jag mig nu. På Fleminggatan, så klart. Observera att man måste vara 27 för att komma in.

  Vilket får mig att minnas. När jag var barn stod det ”obs ej träskor” i annonserna för krogar. Och det gjordes punklåtar med titlar som ”vårdad klädsel”. Jag antar att det är tvärtom idag.

 13. Vän av ordning

  Hörru, Gunnar Danielsson är fortfarande en rockgud i Göteborg. Bara så du vet.

 14. Eva

  Hej och Gott Nytt År ! Jag har ägt skivan med William men hittar den inte nu då jag tänkte spela den för min dotter suck.. den är ju fenomenal vilken text. Har sökt febrilt men den var väl igen större hit som du skrev men vilken nostalgitrip för mej. Hur som helst vill jg tacka dej för din iformation och önska dej ett gott nytt år Vänliga hälsningar Eva i Linköping

 15. Pidde

  I mitten av 90-talet, när jag toksamlade på konstig vinyl, köpte jag William Freestyles skiva. Den fanns för typ två spänn i en lumphandel i Landskrona. Fast nu var ju inte skivan så rolig som jag hoppades. Den blev lite tradig i längden. Till skillnad från Per Anderssons Pop-party 2.

 16. Anonymous

  William fick epitetet "en ny Ferlin" i sin ungdom för sin poesi. Han valde att överge den banan för "vin, kvinnor och sång". Iag borde han vara en av dem som arbetat längst som dj och är vid 63 års ålder fortfarande aktiv

 17. Anonymous

  Loket har aldrigt dömt någon OS-final i handboll. Det är en myt , upprepad tillräckligt många gånger blir det en falsk sanning.

  Loket , i par med Hnas Carlsson, dömde bronsmatchen i OS 1972.
  Finalen dömdes av danskar.

  Tommy Wahlsten
  Sveriges Olympiahistorikers Förening

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén