Om Kalle Lind och andra gubbar

Högerhittar del 5: Frisk luft i riksdan.

Det här är titelspåret från den EP som Tomas Hagenfors gav ut 1991, för att hjälpa in kristdemokraterna i riksdan. Döm om folkets förvåning när han faktiskt lyckades. Alf Svensson – jämte den misslyckade ballongfararen Andrée och äckligt godis Grännas stolthet – och hans skenheliga kor klättrade över fyraprocentspärren och har sen dess suttit som limmade i plenisalen.

Vi ska kanske inte ge Hagenfors alltför mycket av äran. Jag har ingen aning om hur mycket den här fyrspårs-cd:n faktiskt spelades ens på interna partimöten. Men jag gissar att den osäkra väljare som gick och valde mellan KDS och Kalle Anka-partiet kunde fångas av den lockande lyriken:

Vindarna har blåst åt så många håll
genom åren som har flytt
Många epoker har avlöst varann
och nu skymtar vi åter nåt nytt

Tiden är nu mogen för KDS
Ett parti som ligger rätt
En friskare vind i riksdagen
91

Vi behöver frisk luft i riksdan
Vi behöver nya perspektiv
Släpp in frisk luft i riksdan
Ett fräscht alternativ

Frisk luft i riksdan
Låt debatterna få liv
Frisk luft i riksdan
Ny politisk giv

Vågorna går höga i kammaren
i debattens polemik
Vänster mot höger och klass mot klass
Vi är trötta på all retorik

Tänk om våra folkvalda riksdagsmän
kunde samarbeta mer
Om en saklig debatt
med mjukare ton vi ber

(Alf Svensson i samplat talparti:Herr talman! Borde inte en allmänpolitisk debatt i vårt land, där den materiella välfärden är minst sagt omfattande, handla om just de livskvaliteter som inte så lätt mäts i kronor och ören. Det hjälper ju inte en människa om hon vinner hela världen men förlorar sej själv!)

Riksdagen behöver ett nytt parti
Med en annan politik
där omsorg om människan och hela vår värld
får sin grund i kristen etik

15 september är det dags
för ett stort fyrverkeri
nu har vi vår chans –
ge riksdan ett nytt parti!

Lägg till detta ett fräscht synthbaserat mogenrockkomp och en sångare som låter som om han tänker på om han ska ha fiskpinnar eller kåldolmar till kvällsvard, och ni har ännu ett exempel på att kulturen inte är nån högprioriterad fråga inom högern.

Föregående

Det är manierat!

Nästa

Proggblogg.

6 kommentarer

 1. Rimbloggen

  Jag har länge funderat på hur man skall beskriva KD:s politik. Nu – äntligen – fick jag svaret.
  Det är ju ”frisk luft” och ”nya perspektiv” som bäst beskriver den kristdemokratiska ideologin…Tack!

 2. Rimbloggen

  Jag har länge funderat på hur man skall beskriva KD:s politik. Nu – äntligen – fick jag svaret.
  Det är ju ”frisk luft” och ”nya perspektiv” som bäst beskriver den kristdemokratiska ideologin…Tack!

 3. Repoman

  Hihihi, har för mig att ni körde den här i Hej Domstol. Jag rippade den från websändningen och trakasserade mina (före detta) vänner och bekanta. Nu är låten försvunnen nånstans på en trasig hårddisk.

  Har du nån aning var man kan hitta detta storverk igen? Jag gillar nämligen inte mina nya vänner och bekanta heller…

 4. carl

  ja jösses!!!

 5. Anonymous

  "Frisk luft" och "nya perspektiv" ja…i samband med valrörelsen 1988 gästades min gymnasieskola av diverse politiker på sedvanlig "smöra-för-ungdomen"-turné.Merparten av dessa lovebombers var grådassigt superanonyma slitvargar tillfälligt uppryckta från allsköns riksdagspulpeter och kommunfullmäktigesammanträdesrum; i flera av fallen verkade just DERAS skolnärvaro motiveras av något slags (mer eller mindre vag) lokal/regional anknytning. Kristdemokraterna, vars spin doctors liksom Adolf & co insett att ungdomen är vår framtid (och därför bör ägnas särskild propagandistisk omsorg) slog däremot på stort och kom dragandes med "Affe" himself…och inte nog med det. I sitt släptåg hade grännatitanen en sällsynt mossbelupen "kristen poptrubadur" med uppgift att krydda familjevärderingssoppan med litet fräsig och trallvänlig musik som antogs gå hem hos ungdomen. Och nu undrar jag bara – KAN trubaduren i fråga ha varit Tomas Hagenfors? Det verkar ju inte helt osannolikt, eller har/hade KD(S) fler propagandatrubadurer i sitt stall? Nån som kan kolla Hagenfors' turneschema för hösten 1988 pre-valet? Gjorde han och Alf Svensson nåt besök på Östra Gymnasieskolan i Umeå?

  Tilläggas kan för övrigt att några av skolans mer situationistiskt lagda rolighetsministrar på ett ytterst effektfullt sätt lyckades totalsabotera trubadurens framträdande genom att via högtalarsystemet distribuera en några sekunder lång sampling ur Nöjesmassakern featuring Sven Melander och Åke Cato. Naturligtvis syftar jag på de odödliga fylleturistreplikerna "Skål Helge!" och "Skål Olle!"…Vet ej hur skolledningen hanterade detta odiskutabla rackartyg, eller om upptågsmakarna någonsin kunde identifieras, men minnesvärt var det i allafall…

 6. Östman

  I över ett år har denna högerhit legat på Youtube tillgänglig för allmänheten. Inte jättemånga visningar så här långt, men varsågoda och njut!
  https://youtu.be/9llthGX5rEg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén