Om Kalle Lind och andra gubbar

Kändisbarnsnamnen från helvetet.


Många hävdar att trenden bland celebriteter att döpa sina barn till nånting udda startade när Lena Ph och Måns Herngren kungjorde att de döpt sin förstfödda till Noa Månfare.

Därvid utbröt ett krig inom pop- och kulturnomenklaturan som resulterade i påhitt som Lev (Ola och Noomi Rapace), Caspar, Marcel och Fabius (Horace och Ebba-Witt), Janne Spike och Ove Mart (Uusma-Schyfferts), Dino, Lucia, Jackson och Diana (Haags), Viggo Linblå (Regina Lund), Lexus (Petter), Cosmo (Di Leva), Kid, Texas och Sindy (Sofia Wistam), Figaro (Gert Fylking) och Genova och Tristan (Thåström).

Detta var dock inget som startade på det ironiska nittitalet. Människor med konstnärssjälar har alltid velat manifestera sitt konstnärskap genom sina barns status i skolan. 1968 tyckte trumpetaren Don Cherry och tygkonstnären Moki Karlsson att deras nyfödde blinkade och gav honom därför namnet Eagle-Eye. Barnboksparet Thomas och Anna-Clara Tidholm tittade på Europakartan och döpte sonen till Po.

Och ytterligare några år därinnan ville Per Oscarsson stadfästa sin excentritet genom att ge sin grabb ett efternamn i förnamn: Boman Oscarsson föddes 1960.

Men trådarna går längre bak i historien än så. Kaninmålaren Bruno Liljefors odlade, som svenska naturromantiker gärna gör, en romantik för det fornnordiska (Lundell köpte sej till exempel en runsten under sina blötaste år på åttitalet). Efter att ha levererat säd till Birgitta, Signe, Blanka, Håkan, Barbro och Staffan (= ordinära namn) ville han inpränta sitt blotintresse i sin sistfödde genom att förära honom namnet Lindorm.

Vilket är a) ett mytiskt sagomonster, b) en visa av ett par götiska nationalromantiker på 1800-talet och c) ett efternamn (Per-Erik Lindorm var känd för sina kluriga frågesportfrågor i radio och sin rejäla kroppshydda). Men det är baske mej inget man nånsin kommer att känna sej naturlig med att säja till sin älskade eller pokerpolare.

Föregående

Var redo! Alltid redo! Närsomhelst kommer en tjyvaktig man med suspekt påbrå!

Nästa

Människor som gått till överdrift: John Curtis Holmes (del 1).

18 kommentarer

 1. Åke Forsmark

  Är det inte lite som Jonny Cashs låt 'a boy named Sue' , med ett puckonamn så får barnen redan från början lära sej att världen är ond …

 2. Lukas

  Nicolas Cage har, så vitt jag förstått, döpt sin son till Kal-El, Stålmannens födslonamn på Krypton.

 3. Walker

  Kastar du inte lite sten i det berömda glashuset nu? Kul inlägg men samtidigt skrivit av en man som döpt sina söner till Cornelis och Beppe.
  Absolut coola och kulturella namn men inte speciellt vanliga =)

 4. Kalle Lind

  Walker: visst gör jag. Det får man när man ägnar sej åt så banala saker som trams. Fast mina söner heter bara som herrarna Skägg i andranamn.

  Åke Forsmark: fast i praktiken kommer det ju som tur är aldrig att bli så för kändisbarnen, eftersom alla på Södra Latins kulturprogram kommer att ha avvikande namn. De som kommer att bli mobbade där är ju Erik och Maria.

  Lukas: jag gissar att Kal-Els status kommer att vara högre under vissa åldrar än andra.

 5. bynson2000

  Snälla säg att du kommer att fixa en Jan-Öjvind också då!

 6. Anders Danielsson

  Om Po Tidholm har något med en flod att göra så är det väl Ljusnan.

  Thomas och Anna-Clara drog åt Hälsingland i gröna vågen och gav väl då ett lokalt passande namn till sin son, då han fick heta som flottarlegenden Stor-Po:

  "Han kom från skogarna, långt bort om slogarna
  rak som en fur på Lobergets krön.
  Järnskodda klackarna smällde i backarna.
  Storvästen lyste rutig å grön.

  Sådan var Stor-Po flottarebasen.
  Sådan var Stor-Po stili' å grann.
  Djärvare fanns ej, snällare fanns väl.
  Sådan var Stor-Po, stili' å grann.", med mera sådant forsskumsstänkt sjöng redan Snoddas för snart sextio år sedan, så har vi en gubbreferens också!

 7. Walker

  Varför bara skäggnamn som andranamn? I en värld där Tindra & Kevin räknas som vanliga barnnamn sticker väl inte Cornelis ut så mycket.

  Kan bjuda på ett till udda kändisbarnnamn. Donald Trump har förärat ett av sin barn med namnet Fifi Trixibelle.

 8. Rimbloggen

  Man kan förledas till att tro att detta bygger på en mångårig forskning när det väl i själva verket är såna här namn du rabblar för dig själv innan du skall till att sova.

 9. Gubben Far

  Ja och redan på Bruno Liljefors tid fanns Emil Norlander. Som döpte sina söner till Tore och Nore. Säkert inte fornnordiskt svärmeri så mycket som punschskandinavism. En döpt efter asaguden och en döpt efter Norge. Men framför allt en börda för lillebror att bära, som Povel Ramel sade: Stackars Nore Norlander! Att behöva leva sitt liv som rim.

 10. Mårten

  Fantastiskt att någon döpt sin son till Lev, han är ju uppenbarligen uppkallad efter Lev Sergejevitj Termen, som uppfann Thereminen, världens första elektroniska musikinstrument.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/L%C3%A9on_Theremin

  (Här chansar jag alltså på att barnet var en son)

 11. Heliokles

  Ännu ett relevant inlägg!

  Povel Ramel skrev om Tore och Nore i sina memoarer – han träffade dem i samband med sin misslyckade Norlanderrevy ryck mig i snöret (hans enda fiasko eller snarare halvfiasko – när han la till Varför är där ingen is till punschen gick det betydligt bättre).
  Tore, den förste, var en framåt man som var direktör eller nåt, men andremannen Nore, som alltid varit "och", var tillbakadragen och blyg och levde under ekonomiskt blygsamma omständigheter. Povel tyckte Emil Norlander varit grym.

  "Lindorm" tror jag däremot var ett förekommande (om än sparsamtnamn) runt sekelskiftet. Det fanns och finns som efternamn också: Erik Lindorm, som jag tror jag läst om i Torsten Ehrenmarks memoarer – en gammal journalist av något slag? Usch, här kommer gubbnamnen slag i slag. Du smittar, Kalle! 🙂

 12. Kalle Lind

  Heliokles: Erik Lindorm var poet. Per-Erik Lindorm – som jag nämner i inlägget – hans son.

 13. Heliokles

  Tack för det – Erik Lindorm var en av Klarapoeterna som Torsten Ehrenmark träffade när han redigerade melodisidan på Stockholmstidningen. Du får ursäkta min ouppmärksamhet – det är mitt dagjobb som envisas med att ta tid och energi!

 14. Gubben Far

  Sparsamt förekommande. Pja. "Lindorm" står inte med i Förnamnsboken. Det betyder att färre än 10 pers bar det som förnamn 1979. Andranamn inräknade. Bara 13 pers hette Povel. Så kändisadvokat Karl Ramel var väl också med i klubben.

 15. Anonymous

  De galna namnen fortsätter i nästa generations Liljefors:
  Uncas Liljefors, född 1938, svensk bildkonstnär och skulptör, son till Staffan Liljefors och sonson till Bruno Liljefors.
  Källa:
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Uncas_Liljefors

 16. Tobey

  När det gäller Rapaces barn så tror jag att de tagit det ryska Lev (som i Lev Tolstoj eller Lev Vygotskij), inte som ett svenskt verb. Fast det kanske är fel

 17. Den gamla bibliotekarien

  På Uplands nation i Uppsala har vi en målning av Lindorm i biblioteket. Den hänger lite undangömt och är inte något som man märker när man först stiger in i rummet, och konstnären är inte en av våra mest celebra, men jag tycker att den lilla målningen är en av nationens trevligaste. Vi hade en målning av pappa Bruno förut men den brann upp eftersom man förr i tiden tyckte att det var en bra idé att sitta berusad i en tygsoffa och röka.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén