Om Kalle Lind och andra gubbar

Malmöteve vi (inte) minns del 3: Lackalänga.

På Youtube är det enda man kan hitta om Lackalänga – förutom en stum sekvens som någon som staterade i serien lagt ut på sig själv – själva signaturen. Och den ger inte riktigt mersmak.

Lackalänga var en dramaserie-såpopera i folkhögskolemiljö som sändes i SVT 1987. Jag tror att alla som var nånstans mellan tolv och tjugofem när det gick minns att det gick nånting som hette Lackalänga – men att ytterst få av oss minns själva innehållet.

Serien är märkligt utraderad ur rullorna och arkiven. Den finns inte på dvd – idag kan man i princip hitta gamla Anslagstavlan-program på dvd – men Lackalänga har troligen aldrig ens varit aktuell för dvd. Kanske är det ett stående skämt på dvd-bolagen: ”Vad säger ni om att ge ut Lackalänga?” Och så skrattar alla som tosingar, torkar tårarna, harklar sig och bestämmer sig för att ge ut nåt högkvalitativt istället.

På Flashback – där ju inte bara ghb, vikingarock och den statsfeministiska konspirationen utan ALLTING diskuteras – finns för all del en tråd om Lackalänga. Den går dock bara ut på att olika människor sitter och inte minns Lackalänga: ”gick det inte nåt på teve som hette Lackalänga?”, ”jo, jag tror det”, ”handlade inte den om en folkhögskola?”, ”jo, kanske”, ”vad handlade den mer om?”, ”jag vet inte”, och så lägger sig en annan kille i diskussionen och skriver ”jag vet inte heller” och en tredje skriver ”jag vet inte heller, men jag tror inte att det var så bra”.

Ingen minns nånting, men alla minns att det inte var så bra.

Och det var nog inte heller så bra – redan när det gick var kritiker och publik ganska överens om att det här luktade kalkonpiss. Jag minns att Helt Apropå gjorde en fruktansvärt elak parodi på serien i allmänhet och den arga danslärarinnan Sofia i synnerhet – vilket säkert skapade en del irritation i lunchrestaurangen på Malmös tevehus, där ju också Lackalängas skapare jobbade.

Författare till serien var så klart Max Lundgren – vi har redan konstaterat att han skrev allt för SVT Malmö, inkluderat rekvisitalistor, under sjuttio- och åttiotalen – men den här gången blev han så sur på resultatet att han inte skrev nåt mer för dem på nästan tio år. Regissören Rune Formare upptäckte när han filmat några veckor att en av de unga oprövade skådisarna han hittat inte var så bra. Det försökte han sen rädda i klippningen genom att skära ner 25 inspelade avsnitt till 18 – men det måste blivit lite konstigt när man försökte klippa bort en av huvudrollerna i efterhand.

Ingen av de ganska många unga skådisar som castats till serien har fått nån karriär att prata om efteråt: hojta till om det ringer en klocka när jag rabblar Anne Barlind, Ulf Berg, Annika Lunnemark, Kirsten Roth, Maria Stefansson, Carl Carlswärd.

Miljön var inspirerad av Fridhems folkhögskola, där jag tror att Max Lundgrens egen dotter gick (och där jag själv har gått). Handlingen kretsade kring sånt som unga människor förväntas kunna relatera till: revyuppsättningar, attraktion mellan lärare och elever samt knark. Figurerna hette sånt som ungdomar alltid heter i svenska teveserier men mera sällan i verkligheten: Vidde och Myggan.

Och jag tror i och med det att jag har sagt allt – och lite till – som finns att säga om Lackalänga. Det intressanta är att vi som var unga när det gick trots allt minns den här serien trots att ingen verkar ha tittat på den. På åttiotalet var alltså varje enskilt teveprogram en sån händelse att det gjorde intryck även när man inte brydde sig.

Föregående

Malmöteve vi minns del 2: Skånska mord.

Nästa

Pimme kan inte prata!

31 kommentarer

 1. Petter Bragée

  Jag minns Lackalänga. Min mamma snusade ett snus som hette Röda Lacket. Det var nog ett större snusmärke på åttiotalet än idag. Eller förresten, det har jag inga belägg för. Och vid närmare eftertanke var det nog bara snuset jag kommer ihåg. Vilket åter ger dig rätt på exakt alla punkter Kalle!

 2. ljh

  Jag minns att Johan Hedenberg var med, och att han spelade en frän bohemisk kille med hatt.

  När jag gick på Fridhems skrivarlinje lånade läraren hem serien på vhs-kassetter. Vi fick studera som exempel på dåligt manus och klippning, t ex massa helt obegripliga scener där man i 45 sekunder får se en karaktär gå från en byggnad till en annan. Mycket såna, alldeles för långa scener.

 3. Martin

  Jag minns serien och har letat efter den, eller info om den, genom åren. Det skulle onekligen vara intressant att kolla på den igen, även om den inte håller nån högre kvalitet. Jag minns inte mycket om själva innehållet. Det var nån bohem som spelade akustisk gitarr på en fest i nåt studenthem. De andra drack väl rödvin gissar jag. Sen var det nån kille som släpade runt på sin nallebjörn hela tiden. Han kanske längtade hem till mamma.

 4. tehataren

  Jag minns Lackalänga och jag stängde alltid av när det började. Det var liksom tyskinspirerat. I tyskland gjorde man då barn-tv som barnen skulle känna igen sig i, istället för något som var roligt spännande eller utvecklande. De filmade barn på dagis. Eller i skolan, vilket ju var precis vad barnen redan upplevt hela dagen innan de satte på TV:n hemma.

  Och nu inser jag att jag blandade ihop det med något barnprogram, att jag nog aldrig sett ett enda avsnitt av Lackalänge, men att jag ändå känner igen namnet, vilket ger dig helt rätt på, i princip, alla punkter.

 5. Rikard

  Var det verkligen Hedenberg som var killen i hatten? Jag är lite tveksam.

  Vid tiden för Lackalänga hade jag precis upptäckt det kvinnliga könets attraktion. Jag hade också upptäckt att den enda chans att få se kvinnor nakna var i svenska filmer och serier. Ju mer arty desto mer naket, dessutom.
  Lackalänga verkade lovande. I en folkhögskolemiljö med en massa unga människor borde det ju kopuleras något otroligt. Därför genomled jag samtliga avsnitt av Lackalänga, med tafflig dialog och amatörmässiga personporträtt. Utan att det lämnade ett enda bestående intryck. Och utan att få se en enda liten skymt av ens en liten vårtgård. Jag kände mig lurad men detta rättades snart till när vi fick kabel-tv och öppna kanalen började visa tjeckisk konstfilm där inte någon ursäkt fanns för att visa lite naket.

 6. Gustav

  Ännu ett vittnesmål om hur rätt Kalle har. Jag minns Lackalänga: att programmet fanns, att det var på en folkhögskola och att det snöade. Av nån anledning tänker jag på serien när jag ser de röda långa husen som ligger mellan Cederdalsgatan och Vanadisberget i Stockholm (vägen mellan Roslagstull och Sveaplan). Jag anar att husen på folkhögskolan såg ut så, men jag har faktiskt inget aktivt minne av detta eller något annat i serien, utom snön då.

 7. Göran Jacobson

  Jag minns att jag och min kusin brukade skämta elakt om Lackalänga. Jag minns dock inget av serien.

 8. Anon

  Vet inte om du har tillgång till någon information, men jag skulle gärna se att du skrev något om TV3s ”Uppfinnaren”, en väldigt bisarr series med bl a Johannes Brost som tydligen aldrig ens blev visad i sin helhet…. men någonstans kanske den finns?

 9. Kalle Lind

  Anon: jag såg den inte när den gick, men minns skriverierna. Cia Berg hade också en roll. Jag har läst boken den byggde på, av reklamgurun Alf Mork. Vill minnas att den var rolig men illa skriven. Att stoppa en serie pga påstådd dålig kvalitet vill jag hävda handlar mer om populism än kvalitetskrav – särskilt när vi pratar om TV3. Kanalen ville visa att de var på tittarnas sida. Det var de naturligtvis inte. De var – och har fortsatt vara – på reklamköparnas sida.

 10. Anon

  Åh, nu blir jag ännu mer sugen på att se den!

  Kommer du förresten ihåg vad det var för tävlingsprogram i början på 80-talet som kallats Sveriges första exempel på förnedrings-TV? Vet inte om det var på denna blogg eller någon annanstans jag läste om det, men jag kommer ihåg att det fanns ett väldigt kort klipp på YT och det såg väldigt märkligt ut….

 11. Rikard

  @Anon: Kan det ha varit ”oss skojare emellan” med Ingvar Oldsberg? Folk som skulle tävla på de mest märkliga sätt. Ofta med vatten och allehanda klabb.

 12. Erik

  Jag minns att en av karaktärerna hette ”Bagar’n” och att en av replikerna löd: ”Jag ska krossa dig som en lus mot väggen”. I övrigt är det tomt i minnesbanken.

 13. Erik

  Eller nej förresten, det var ju Åshöjdens BK. Jag minns alltså inte mer från Lackalänga än att det sög.

 14. Anon

  Rikard: Zelfklart! Oo, vad skulle vi vara utan denna Erikbe99…. 😛

  http://www.youtube.com/watch?v=78LcmsSntjc

 15. Henke Henkesson

  Lackalänga är det första jag ska söka på när SVT gör sitt arkiv tillgängligt på nätet nästa år.

 16. Pontus

  När jag gick på Sörängens folkhögskola så visade vår lärare halva första avsnittet av Lackalänga, eftersom den var inspelad där. Jag som älskar TV-historia var salig (fast lite sur att vi bara fick se halva).

  Läraren sa att den dåvarande rektorn hade belagt serien med visningsförbud eftersom den var så dålig.

 17. en_vän

  Anon: Skulle tippa på ”Loffe” Carlssons tv-show 1980 eller 1981. Mycket flabbigt, mycket interagerande med publiken i direktsändning. Minns att en överraskad man ur sagda publik som av icke hågkommen anledning blev indränkt med vatten härsknade till, tillgrep en spann eller nåt och gav igen på programledaren. Minns inga detaljer, och heller inget annat. Inte mer än att detta var vad folk pratade om överallt på den tiden.

 18. Astrogirl

  Lackalänga verkar vara underhållnings-tv:s svar på ”svart materia” – ingen har egentligen sett det eller vet vad det är, men alla vet att det finns iallafall. 😮

 19. Flan de choucroute (kålpudding) hehe

  Goddag igen! Mycket trevligt detta med Malmö-tv. Jag FÖRVÄNTAR mig att du skriver om N P Möller! (Visst är avsnitten med Janne Malmsjö de allra bästa? )

  Lackalänga har ett magiskt skimmer runt sig för mig. Det var lite barnförbjudet. Ungefär som ”V”. Men ”V” fick jag aldrig titta på. Lackalänga var mina torrt akademiska föräldrars pet hate. Detta proggiga, rödvinssörplande alma mater utslängt på skånska landsbygden representerade för dem ett slags degenererad flumpedagodik som de var extremt allergiska mot. Min pappa sa också att ”Max Lundgren, han var en riktigt sur jävel den.” Det sa han varje gång vi såg på Lackalänga…

 20. Flan de choucroute (kålpudding) hehe

  Goddag igen! Mycket trevligt detta med Malmö-tv. Jag FÖRVÄNTAR mig att du skriver om N P Möller! (Visst är avsnitten med Janne Malmsjö de allra bästa? )

  Lackalänga har ett magiskt skimmer runt sig för mig. Det var lite barnförbjudet. Ungefär som ”V”. Men ”V” fick jag aldrig titta på. Lackalänga var mina torrt akademiska föräldrars pet hate. Detta proggiga, rödvinssörplande alma mater utslängt på skånska landsbygden representerade för dem ett slags degenererad flumpedagodik som de var extremt allergiska mot. Min pappa sa också att ”Max Lundgren, han var en riktigt sur jävel den.” Det sa han varje gång vi såg på Lackalänga…

 21. Flan de choucroute (kålpudding) hehe

  Goddag igen! Mycket trevligt detta med Malmö-tv. Jag FÖRVÄNTAR mig att du skriver om N P Möller! (Visst är avsnitten med Janne Malmsjö de allra bästa? )

  Lackalänga har ett magiskt skimmer runt sig för mig. Det var lite barnförbjudet. Ungefär som ”V”. Men ”V” fick jag aldrig titta på. Lackalänga var mina torrt akademiska föräldrars pet hate. Detta proggiga, rödvinssörplande alma mater utslängt på skånska landsbygden representerade för dem ett slags degenererad flumpedagodik som de var extremt allergiska mot. Min pappa sa också att ”Max Lundgren, han var en riktigt sur jävel den.” Det sa han varje gång vi såg på Lackalänga…

 22. Kalle Lind

  Flan de choucroute (kålpudding) hehe: http://www.djungeltrumman.se/kulturarbete/post/30696

 23. Sanna

  Intressant. Jag googlar lackalänga eftersom jag hade en vikarie på min skola som stoltserade med att hon minsann hade haft en roll i tv serien, och som 10-11 åring krävdes det inte mkt för att man skulle gapa av avund och drömma sig bort till filmens värld. Så vår storstjärna till pedagog red länge på ryktet om sig själv som Moviestar, snygg var hon dessutom. Och en mkt rar lärarinna därför jag av ren nyfikenhet undrar vad hon gör idag. Men men…serien har ju inte satt större avtryck i tv historien så jag får facebooksöka henne.

 24. Henrik

  Minns lite, men inte mycket.

  En av huvudpersonerna en kvinnlig elev av lite tuffare sort fick som rumskamrat en tjej som var frireligiös. Läste bibeln men bara nta testamentet. (Är Gamla Testamentet för svårt?)

  Hedenbergs roll spelade tuff kille och han stötte lite på den kristna bruden som faktiskt tuffade till sig.
  Hon sminkade upp sig med hjälp av kompis och frågade om hon såg ut som en hora?!

  Minns några strullputtar där en av dom en typ näll kille försökte få ihop med en tuffare brud som dock inte ville ha honom och han tog livet av sig.

  Elaka läraren minns jag.
  Heltapropås elaka satir om Lackalänga minns jag. Och det var mest kul när någon i det gänget sprang om kring och skrek ingen tycker om mig.

  Nåja, det var nog ganska uschligt med den serien. Den orkade inte ens reta upp folk.

  Henrik, som bor på en folkhögskola

 25. Mikael

  Serien finns nu på SVT:s öppna arkiv. Jag gick i högstadiet när serien sändes. Den är lika bra nu som då. Se den!

 26. Henrik

  Har faktiskt sett serien på SVT.

  Och vad ska man säga? I de första avsnitten så är de flesta skådesplarna ganska dåliga och ja de övertygar väl inte riktigt.

  Det är mycket va faaan! Och håll käften!

  Sedan, då de i serien haft uppehåll så blir det mer utslättat. Katta som är seriens huvudroll får mindre plats och Hasse, casanovan på skolan är borta. Och här tappar serien.

  Tror det är här folk slutar titta på serien.

  Att rektorn har hörselskada övertygar inte alltid, men det var ju kul att sura danslärarentinade upp.

  I slutet så knyts inte alla trådar ihop och det blir ganska platt fall.

  Roat mig lite med att fröska se vad en del gjorde efter serien men det har inte varit så mycket.
  Kanske dax för en vad gör dom idag?

 27. Henrik

  Såg någon reklamfilm för någon dag sedan. En av de medverkande var hon som spleade den sura skånska dansläraren.

  • kulturarbete

   Intressant. Har du nån aning om vad reklamfilmen handlade om? Och ännu viktigare – spelade hon danslärare nu också?

 28. Henrik

  Det var något på ett kontor. Men den verkar gå nu så se alla reklam filmer!

 29. Henrik Andersson

  Tror det var en reklamfilm om fackförbundet unionen.

 30. Mannen

  Hehe, jag var statist, var elev 85-87, jävligt improviserat hela cirkusen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén