Om Kalle Lind och andra gubbar

Nittio – och inget annat! – jävla getingfrågor!

Det händer att jag får mejl från läsare. De är alltid läsvärda. För ett stycke tid sen fick jag tips om den här boken.

Mejlaren hette Bertil och jag kan inte se varför inte också ni borde ta del av hans angelägna rader:

Jag hittade denna lilla getingbok på en loppis och tyckte att den var lite småskojig med sitt kuriösa innehåll av såväl ditt som datt om både små och stora frågor. Dock upptäckte jag efter en stunds läsning och till min häpnad att själva boktiteln om getingars eventuella edibilitet var en spörsmål som vare sig tas upp eller besvaras i boken. Någon sådan fråga existerar helt enkelt inte mellan pärmarna, trots att merparten av bokens 200 sidorna pryds av just detta surrande lilla flygfä, i form av en illuster liten krumelur i marginalerna.

Denna titelmässiga getingbrist gav idé och vidare inspiration till att kolla sanningshalten även i boktitelns andra halva, ”Och 101 andra frågor”. Döm om min förvåning när jag efter såväl genomräkning som om- och kontrollräkning kunde konstatera att även detta var såväl bluff som båg, tillika lögn och förbannad dikt!

Boken innehöll blott 90 (nittio) frågor, inte 101, utöver den redan uteblivna getingfrågan. Bokens titel innehåller därmed inte ett enda sant ord! Falsk marknadsföring å det grövsta, IMHO.

Men historien är inte slut ännu. Nyfiken i en strut som man ju är tyckte jag att saken måste kollas upp med Brombergs förlag, vilken förklaring som fanns till att det gått som det gick och varför såväl getingar som frågor saknades i en bok som lovade sådana tämligen runt men höll generande tunt. Det visade sig att det hade Brombergs inte en aning om.

Jag talade per telefon med en dam som jag uppfattade heta Nina Rock, och hon sade sig inte ens känna till bokens existens. Hon hade bara jobbat hos Brombergs i fyra år, och eftersom bokens utgivningsår var två år ännu tidigare så hade hon ingen koll på dessa sakernas tillstånd.

Hon tillstod dock att det var lite märkligt att bokens titelfråga (Finns det något som äter getingar?) inte återfanns bland bokens insidor. Lika märkligt ansåg hon även det faktum vara att undertitelns 101 frågor vid kontroll visat sig vara bara 90.

Någon förklaring kunde hon däremot inte ge av tidigare nämnda skäl (diskrepansen mellan utgivningsår och anställningsår), men lovade att kontrollera saken med någon redaktör som varit med vid den tid det begav sig samt återkomma med besked i ärendet. Någon sådan redaktör fanns inte inne vid mitt frågetillfälle, då bokmässan i Göteborg pågick för fullt och större delen av Brombergs personal fanns där.

Då jag inte hörde något från Brombergs beslöt jag mig efter någon tid att ånyo ta kontakt och höra hur det egentligen låg till med getingboken. Åter fick jag Nina Rock i luren, och hon bad initialt om ursäkt för att hon inte hade återkopplat och hört av sig. Hon kunde nu dock meddela att intet nytt framkommit i ärendet.

Hon hade hört sig för, sade hon, och fått besked om att det inte fanns någon i Brombergs nuvarande personalstat som visste något om de frågor jag undrade över. Ingen visste heller vem som varit ansvarig redaktör för boken, ”det var ju så länge sedan” (sex år) och det var tyvärr heller inte möjligt att kolla upp saken via något arkiv. Sade hon.

Jaha, sade jag. Vad gör vi nu då? undrade jag vidare. Jaaa…, sade Nina Rock, boken är ju utgången och vi har inget ex kvar, så vi får väl försöka leva med den osäkerhet som finns. Det är inte mycket att göra åt. Tablå och ridå. Så går det till i verkligheten, i Sverige, idag (för att tala med salig Kurt Olsson).

Så skrev alltså Bertil till mig. Och för att inte löpa risken att reproducera en lögn lånade jag sagda bok på biblioteket, bläddrade noggrant efter en getingfråga och räknade antalet frågor. Bertil hade förstås rätt. Ärevördiga Brombergs har alltså gett ut en bok där både titel och undertitel är käpprätt åt Häcklefjäll. Jag gissar att detta inte hör till de största problemen i världen just nu, men visst låter det som ett ovanligt slappt redaktörsskap?

Föregående

The Reine in Spain stays mainly in the plain.

Nästa

Viktigt! Läsvärt!

6 kommentarer

 1. Bemp

  Det märkligaste är ju att förlaget förhåller sig till boken som om den var 60 snarare än sex år gammal.

 2. Heliokles

  Så här får det bara inte gå till! Efter att själv ha gett ut en bok på ett mindre förlag måste jag dock tyvärr konstatera att det verkligen är så här det går till. Alltför ofta.

 3. Harald

  Snabbgoogling visar att det är en ”översättning” av en bok som gavs ut av New Scientist 2006. Ingen verkar klaga på några saknade frågor i recensionerna av den boken, vad jag kan se. Någon med för mycket tid skulle ju gärna få sätta sig med båda böckerna och se vilka 12 frågor som censurerats i den svenska versionen. Jag vädrar världskonspiration!

 4. Paul W H

  ”Finns det någonting som äter getingar och 101 andra frågor” kan inte jag tolka på något annat sätt än att det borde finnas 102 frågor i boken (”Finns det någonting som äter getingar” är ju i sig en fråga, sedan är ju underrubriken tydlig med att det tillkommer 101 ANDRA frågor). Skandalen växer sig större, med andra ord.

 5. Henrik

  En möjlighet är ju att omslagsbilden är tänkt att utgöra svar på titelfrågan. Det skulle fortfarande kännas lite som bedrägeri, men det skulle tekniskt sett utgöra ett uppfyllande av den delen av det material som utlovats. Svaret skulle väl i så fall tolkas som ”ja”.

  Jag blev förvånad när jag läste att boken givits ut under innevarande sekel. När jag såg omslaget antog jag att den inte kunde ha givits ut senare än under 1970-talet.

 6. dr. no

  Tämligen uttömmande svar på titelfrågan står att finna i den bifogade länken. Det verkar mycket riktigt som om grodor kan få för sig att äta getingar. Så även otaliga andra arter, däribland 113 olika sorters fåglar.

  Om det nu är så att fler än jag undrar över de faktiska förhållandena i ärendet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén