Om Kalle Lind och andra gubbar

Viktigt! Läsvärt!

Jag är egentligen inte så förtjust i att använda bloggen som citatlager för vitsord och halvdana betyg. Det känns lätt så självgott. Men nu råkade det visst bli så i alla fall. Ibland bara slinter man på tangentbordet.

Komikern Kalle Lind har många järn i elden vare sig det handlar om tv, radio, böcker eller bloggande. Bland hans senare bokalster märks den utmärkta sista delen av ”Människor-trilogin” med titeln Människor som har haft fel (2011). Men frågan är om han denna gång rentav inte överträffat sig själv när han tillsammans med Kringlan Svensson – en annan skicklig diversearbetande ordbrukare – fabulerat ihop en historia om den timide flamugnsskötaren Frank Lindström som söks av både sin arbetsgivare och en köttfärssäljande ICA-handlare. Han försvann nämligen i samma veva som man på hans arbetsplats malde ett onormalt stort parti blandfärs. Det blir rena sängkammarfarsen där sängkammaren med tillhörande dörrslammer bytts ut mot olika lokaliteter i Malmötrakten.

Läsare förtrogna med staden ler igenkännande åt omtalade områden som Möllevångstorget och Norra Grängesbergsgatan medan andra njuter av alla metaforer och spetsfundiga uttryck som när Zlatan kallas för ”slavisk miljonprogramsunge” och mesar för ”sittkissare”. En fullträff!

Recensionen är citerad i sin helhet från BTJ, dvs. Bibliotekstjänst. Och jag menar, är det några som kan böcker så måste det ju vara deras lektörer. De vet ju inte bara i vilken ordning bokstäver kommer, de kan ju också alla de där ”Hce” och ”Apg” och ”Vdn”. Och just det, boken ”Blandfärs” kan man beställa genom att klicka på omslaget här till höger. Eller gå in på en bokhandel, förslagsvis Bokia. Konsumentupplysning, inget annat.

Föregående

Nittio – och inget annat! – jävla getingfrågor!

Nästa

Myten om bögligorna.

5 kommentarer

 1. Kalle Lind

  Dr No: utan att på något vis påstå annat än att jag är inkonsekvent och allmänt förtappad, men inte var det väl BTJ:s godtycke jag hängde upp mig på en gång? Det var väl en enskild skribent som jag tyckte läste ”Proggiga barnböcker” som Kent Persson läser Das Kapital? Systemet – att Bibliotekstjänst tillhandahåller kortrecensioner som deras bibliotekarier kan läsa och i någon mån styra sina inköp ifrån – har jag väl aldrig haft synpunkter på? Tvärtom – veterligen är BTJ den enda recensionstjänst där man som författare faktiskt kan överklaga obefogad och osaklig kritik (vilket jag gjorde och fick rätt i).

 2. dr. no

  Jag har hört flera skribenter uttala sig negativt om det godtycke som trots allt ligger i BTJ-systemet. Tyvärr kan jag inte komma på speciellt många namn nu, förutom då ditt.

 3. dr. no

  I stand corrected. Tonen var trots allt annorlunda, speciellt gällande kompetensen hos medarbetarna. (du avslutar ju här med ”är det några som kan böcker så måste det ju vara deras lektörer”. Däri ligger möjligen en motsägelse – att du för en tid sedan hävdade motsatsen gällande, skall väl mycket riktigt påpekas, en av just dessa lektörer.)

  Jag gillar allt du skriver – till och med när du hånar bondskurkar – så ta det inte som kritik. (Vilket väl i och för sig klingar lika falskt som nationalteaterns ”ta det som ett löfte, ta det inte som ett hot” från sveriges styvbarn II, men ändå.) Det är ju alltid roligt med återkoppling.

 4. Kawa

  Nu är det ju filéskandal med färgat fläsk som presenterats som oxfilé. Verkligheten överträffar (nästan) dikten.

 5. Kalle Lind

  Kawa: vad gäller ”Blandfärs” så har verkligheten mer än en gång överträffat dikten. Också i våras rullades en köttskandal upp. På Ica. Med ommärkt köttfärs. Vagt påminnande om vår bok. Eller rättare sagt: kusligt likt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén