Om Kalle Lind och andra gubbar

Skitsamma, gamla teveprogram som gamla teveprogram.

Jag vet inget om den här tidskriften:

Jag gissar att den ser som sin uppgift att upplysa folk om ungefär vilken säsong av Friends som just nu repriseras på Femman. Måhända inget antikt hjältekall, men ett uppsåt betydligt godare än Jack Uppskärarens.

Det är givetvis inte mycket att bråka om, men ändå rätt symptomatiskt, att de på omslaget påstår följande:

Teveserien som Per Myrberg-bilden är hämtad ifrån, och som också är den som repriseras på SVT, heter som bekant inte Hemsöborna. Den heter Hedebyborna. Den är skriven av Sven Delblanc och inte av August Strindberg och även om båda var gubbar med lustig ansiktsbehåring så var de olika gubbar med olika slags ansiktsbehåring. Det är skillnad på pipskägg och fjolliga mustascher.

För ett modernt öga är det ungefär samma slags serie – jag tror genrebeteckningen är ”den typ av tevedramatik som Peter Harryson gillar” (dels för att han var med och därmed får pröjs när den repriseras, dels för att han är gammal och därmed automatiskt sörjer ”teveteater”) – men det är faktiskt inte samma serie.

Den ena handlar om folk förr i tiden i ett litet samhälle och har Allan Edwall i huvudrollen. Den andra handlar om folk förr i tiden i ett litet samhälle och har Per Myrberg i huvudrollen. För åttiotalister är det ingen skillnad: gubbe som gubbe, tråkigt som tråkigt, brist på textremsor som brist på textremsor. För mig finns det en liten betydelsebärande skillnad i bokstavskombinationerna ”deby” och ”msö”.

Och skulle jag nu faktiskt köpa en tidning för att få veta att det inte är nåt på teve idag heller, så vill jag väl ändå veta att det är rätt program jag inte tänker se.

Föregående

Lill-Babs förlossning.

Nästa

Ugh ugh store landshövding.

10 kommentarer

 1. Mårten

  Hemsöborna är dessutom svartvitt (och så jävla tråkigt).

 2. Anonymous

  ”Och skulle jag nu faktiskt köpa en tidning för att få veta att det inte är nåt på teve idag heller, så vill jag väl ändå veta att det är rätt program jag inte tänker se.” Väl rutet! Rätt skall vara rätt.

 3. Arrug Slahmag

  Per Myrberg är misstänkt lik John Waters på den där bilden!

 4. dr. No

  Inte kan man väl släntriankasta Allan på historiens avfallshög än?!

  Jag trodde aldrig att jag skulle säga det, men nu är du nog snarare före din tid…

 5. Kalle Lind

  Dr No: jag kastar inga gamla gubbar på några historiska skräphögar. Jag anklagar bara andra för att göra det.

 6. Redaktör'n

  Snus är snus och Allan är Allan, om än i olika tv-serier.

 7. Nonsensakuten

  Som så ofta präglas dagens medievärld av historielöshet. Kanske för att han/hon som redigerat sidan föddes 1987.
  Såg förresten en textremsa igår på BBC.
  ”More optimistic” översattes med ”optimistiskare”. Folk bryr sig inte längre. Hade översättaren nån gång öppnat en bok hade det kanske ringt en liten klocka, någonstans i bakhuvudet.

 8. Klas

  Lägg 10 minuter på att titta på inledningen till Hedebyborna, http://svtplay.se/t/110051/hedebyborna när Ingvar Kjellson som Mon Cousin blir utslängd från Kungen på Tullgarn och far vidare till Stadshotellet i Trosa – Bättre än så blir det inte!
  /Klas

 9. dr. No

  Jo, jag vet Kalle – det är ju därför vi älskar dig. Så länge du finns har varje man med skägg möjligheten till evigt liv (du är lite som en mohammed i det lilla, kan man säga) – men själva det att du plockar upp någon, att någon får upptas i din församling, är ju egentligen bara en eufemism på att de varit svunna från allmänhetens ack så korta minne bara alltför länge redan.

 10. petter

  Jag visste heller inget om den här tidningen tills för några dagar sedan. Sen träffade jag en journalist därifrån på krogen i en centraleuropeisk huvudstad i helgen. Och nu bloggar Kalle om den…

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén