Om Kalle Lind och andra gubbar

Sov lilla Totte.

Totte Wallin heter en av alla de där småfiskarna som simmar runt i utkanten av den svenska underhållningshistorien. Jag får en känsla av att han var ganska het en gång, i det bisarra åttitalets början. Hans ”Ryska posten” var nån form av hit, han upptäcktes av Sveriges meste skivproducent Anders Burman, pluggades stenhårt av den då ännu hippe Kjell Alinge och var den förste mottagaren av KaRamelodikt-stipendiet (vilket kanske inte i sej är ett tecken på hetta, men väl att man är etablerad).

Idag har jag en känsla av att Totte Wallin är ganska kall. Man kan visserligen beställa specialskrivna golfshower och han poserar i solglasögon på sin hemsida – som inte hakat upp sej som jag först trodde utan bara lagt all väsentlig information i underkanten av skärmen.

Totte Wallin verkar ha stått med ett ben i mjukrocken och ett i kupletten. Han tyckte nog själv att han skrev fyndiga, rentav satiriska texter. Ibland körde han sitt mellansnack på dialekt, vilket är ett tydligt tecken på humor. Han skrev en teveserie, Tottes klass, där Östen Warnerbring spelade säl och avsnitten hette sånt som ”Min-lön-förstöring”.

Och så gjorde han djärva påhopp på svensk trygghetsnarkomani (”Sociala centralvärmen flytväst”) och den där fruktansvärda feminismen, ni vet, de där jobbiga tjejerna som bara tjafsar om mansvåld och könsmaktsordning istället för att bara slappna av och ta en drink med Totte. Vadå, Totte har väl aldrig våldtagit nån och han tycker det är helt okej med lika lön!

I ”Dum hund” riktar han en riktigt finurlig bredsida mot manshaterskorna i Grupp 8-lägret. Jag gissar att dom bävade inför den satiriska attacken från Enköpings egen Jonathan Swift:

Förr i tiden hade tjejer syjunta
Nu tror man att det är en militärjunta
Med gerillasjalar, ja en hel uniform
Är ni så starka som ni låter, är nog styrkan enorm
Ni sitter i små grupper med ett illmarigt flin
Analyserar allt som sagts av Mia Gerdin
Men kläder av Mah-Jong
kan aldrig tända en kille, ge nån fjong

Du är en dum hund, älskling

Nej, jag vill ha en tjej som är nöjd med sej
som är nöjd med mej och som gillar att va tjej
och inte gör det nåt om hon är skitsnygg
och inte fet och plufsig men harmonisk och trygg
och inte gör det nåt om hon har en fabrik,
luktar gott, har en Ferrari och är ganska rik
(ohörbar rad)
och jag får va i fred och göra musik

Den omnämnda Mia Gerdin hade Spinnrock i P3, ett program med ambitionen att lyfta fram kvinnor i en musikvärld som väl även Totte Wallin måste ha sett var mansdominerad. Mia Gerdin kommenterar Tottes smädelse 2002:

En sådan nidbild visade (förutom att Totte Wallin behövde gå på skrivarkurs) att programmet behövdes.
(Kärlek, makt & systerskap – 30 år av kvinnokamp).

Föregående

Män är från Skagen, kvinnor från vettet.

Nästa

La(i)sse på Börsen!

18 kommentarer

 1. Anonymous

  Underbart inlägg!

  En kommentar, bara: Visserligen vet jag att det inte alls är lika kul som att hans webbsida faktiskt skulle ha hakat upp sig, men sanningen är att den inte har det utan att det bara ett lysande exempel på usel webbdesign.
  Någonstans långt ner under skärmens slut byts nämligen innehållet, men för att man ska märka det måste man scrolla ner. Navigationsbannern är så stor att den tar upp hela skärmen, och eftersom den är likadan på varje sida så syns det ingen skillnad även om det händer saker därnere.

  Samtidigt känns det lite som en metafor för hela Totte Wallin, tycker jag. För något måste ju hända i hans liv medan tiden går, men för oss andra hamnar det väldigt långt off-screen.
  Kvar finns bara en oförändrad åttiotals-kolorerad minnesbild av Totte Wallin i solglasögon, och en svag menlös doft av ryska posten och enköpingståget.

  Det kan helt enkelt vara den sannaste webbsida jag besökt nånsin.

 2. dr. No

  Totte hade ju, kan man i alla fall konstatera, modet att skriva från hjärtat och inte utifrån någon doktrin.

  Att det sedan var ett ruttet hjärta är bara att beklaga…

  Fantastiskt bra, som vanligt, för övrigt.

 3. Anonymous

  I somras hade DN en ”vad hände sen?”-grej om Totte.
  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=812799

 4. Mårten N

  Totte Wallin var också programledare för något slags ganska dålig lördagsunderhålning som jag mest kommer ihåg för att den introducerade det idiotiska konceptet datorspel i TV per telefon. I det här fallet slalomspelet TV-POWWW (Efterföljt av Oswald, Hugo m.m.).

  Inslaget med sälen är något av det mest pårökta jag sett. Det får sägas till Tottes heder, annars minns jag honom som någon som bara gjorde skräp.

 5. Anonymous

  Underbart inlägg!

  En kommentar, bara: Visserligen vet jag att det inte alls är lika kul som att hans webbsida faktiskt skulle ha hakat upp sig, men sanningen är att den inte har det utan att det bara ett lysande exempel på usel webbdesign.
  Någonstans långt ner under skärmens slut byts nämligen innehållet, men för att man ska märka det måste man scrolla ner. Navigationsbannern är så stor att den tar upp hela skärmen, och eftersom den är likadan på varje sida så syns det ingen skillnad även om det händer saker därnere.

  Samtidigt känns det lite som en metafor för hela Totte Wallin, tycker jag. För något måste ju hända i hans liv medan tiden går, men för oss andra hamnar det väldigt långt off-screen.
  Kvar finns bara en oförändrad åttiotals-kolorerad minnesbild av Totte Wallin i solglasögon, och en svag menlös doft av ryska posten och enköpingståget.

  Det kan helt enkelt vara den sannaste webbsida jag besökt nånsin.

 6. fridapanik

  Vad sägs om en skinkmacka med senap och lite julmust?

 7. Trampe

  Finns det någon officiell inspelning av den rätt bedrövliga jullåt som Totte gjorde ihop med Gunnar Svensson, ”Skinkan är för stor, morsan!”?

 8. Tobias Rydén Sjöstrand

  Tack för länken, anonym! Det är ironiskt, när jag såg inlägget om Totte här på bloggen försökte jag komma på vad jag själv känner igen honom från; rösten till en räv i samma tecknade barnprogram där Svante Thuresson gav sin röst åt en grävling, första pristagaren av KaRamelodiktstipendiet 1983 och till slut som en av de medverkande i hyllningsshowen ”… och över alltihopa lyser Povel Ramel” (som jag kom över på DVD för några månader sen) till Povel Ramel 1992. Hans framförande av ”Titta jag flyger” i den sistnämnda produktionen var helt klart det, som det heter, ”skitnödigaste” framträdandet i föreställningen. Förklaringen som framgår av DN-artikeln är inte alls förvånande. Totte satt alltså i ett flygplan i luften och sjöng låten utan att varken han själv eller publiken rörde på mungiporna. Det behövdes inte 50 poäng psykologi för att kunna se att Totte vantrivdes att sitta i ett låtsasplan i luften och sjunga ett drygt 40 år gammalt beställningsjobb av Ramel åt Kar de Mumma. Visan var också Wallins enda uppgift i showen, att han skulle vara med var dock en självklarhet då ju alla andra KaRamelodiktstipendiater t.o.m. år 1991 medverkade (med en mer brinnande entusiasm).

 9. Rimbloggen

  Gamle goe Totte! Där har Rimbloggen missat en karaktär. Tack för påminnelsen. Han var ganska engagerad i Ja till Europa-kampanjen 1995 också, vill jag minnas.

 10. Feedback66

  Ja visst var allt bättre förr, när tjejer var nöjda och inte gnällde på allt… Nej fy fan, vilken bedrövlig text.

 11. totte.wallin@telia.com

  en liten fisk från det ”bisarra 80-talets början ” haha
  totte wallin här och simmar i en kulturarbetarblogg från det röda göteborg ? vad ska man säga … det är ju lite rart att intressera sej för en låt ”dum hund (hound dog ide’) från 1979 !!! ja menar snart 30 år sedan … det bisarra var faktiskt 70-talet då de flesta ”kulturarbetare ” var vilse i pannkakan… om ni (du) vill rota i gamla låtar … kolla ”om fyra flickor” 1977
  pressveck 1978 … shit and coruption 1981 (det bisarra) som handla om ”bordellhärvan” som jag var ensam om att skriva om .. eller ”våren dör aldrig i prag” 1978 … vem fick rätt ? ja inte 99% av alla kulturarbetarna i alla fall … att det jag skriver inte betyder nått kan jag ta ..men när mia gerdin 2002 dvs 21 efter låten ”dum hund” börja dilla om skrivarkurser … säger ju motsatsen … vad jag gör idag ? skriver krönikor för svenska nyhetsbyrån snb, har jobbat för studio ett (det är p1) … kolla gärna youtube ….och räv uffe …. att jag lämnade göteborg berodde delvis på en chauvinism som fortfarande finns kvar … sorry … totte wallin

 12. Kalle Lind

  Hej Totte och kul att höra att du lever. Du skrev säkert andra bitar, då när det begav sej, som balanserar den något daterade text jag citerat. Det här är inte en plats för objektivitet och saklighet – jag gillar att lyfta fram udda fenomen ur den populärkulturella historien.

  Om du surfar runt lite här på bloggen – klicka på ”progg” i högerspalten – så ser du att jag intresserat mej en hel del även för dina rödhjärtade generationskamrater. Men fortfarande är inte avsikten att vara heltäckande utan att peka på udda avarter.

  Jag kommer f.ö. inte från Göteborg.

  Keep up the good work,
  Kalle Lind, bloggare

 13. totte.wallin@telia.com

  då måste det vara malmö ….? jag har bott i lund … men mia gerdin … på spåret är väl göteborg ..?
  du skulle bara veta hur det var att vara ”uppsvensk” inte från sthlm .. när ”geigertismen” låg som en våt dimma över tevehuset ..i slutet av 80-talet …när jag jobbade där …puh !!!

 14. David

  http://yesbutwhy.se/2008/10/totte-wallin-80-talets-peter-jihde/

  Jag blev inspirerad av din Totte-text och skrev följande minne från min barndom med Totte.
  Självklart med länk hit.

  /David

  http://yesbutwhy.se

 15. Medelklassman

  Jag älskar internet. En fantastisk mötesplats.

 16. malte

  Yes, som han säger själv skriver Totte Wallin krönikor åt nyhetsbyrån SNB:

  http://www.snb.se/smakprov/kronika-tw.pdf
  Det är väl knappt… högstadienivå. För att vara generös. Vem publicerar sånt här?

 17. En som förnekar klimatet

  Högstadienivå?
  Om det är högstadienivå att inte ta schyman på allvar trots skattfusk, penisskatt och dubbeltänk.. Om det är högstadienivå att inte göra i brallan av ett sas-plan till luleå.. Om det är högstadienivå att våga använda andra ord än "klimatsmart" och "eJenKligen", ja då är det väl en evinnerlig tur att den högre utbildningen kan rätta in oss i leden igen.

  /Mattias

 18. Computress

  En av dina bästa och mest initierade bloggs, Kalle!
  Speciellt efter att Totte själv bekräftade ovanstående! xD

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén