Om Kalle Lind och andra gubbar

Tillägg gällande finurliga memoartitlar del 4.

I En man med ett skäggs många evighetsserier har vi kommit fram till den gamle ärkekapitalisten Jacob Palmstierna, mest känd som rovgirig och sparkad chef för SE-Banken. Han har nu nedkommit med en hett efterlängtad memoarvolym, där vi bl.a. kan läsa om hur han ”på egna meriter bevisar för omvärlden vilken driven bankman han är” (ur baksidestexten).

Boken har fått titeln Jacobs stege, syftande på den passage i Första Mosebok där patriarken Jakob drömmer om en stege som förbinder människorna med Gud. Titeln är extra välfunnen eftersom

a) Palmstiernas mor var troende,
b) Palmstiernas liv har gått upp och ner som på en stege (från löjligt rik och framgångsrik till löjligt rik och illa omtyckt till löjligt rik och bortglömd),
c) Palmstierna var aktuell ungefär samtidigt som teveprogrammet Jacobs stege.

Det enda som grumlar bilden av en synnerligen fiffig titel är att Bibel 2000 – den nya, ännu fräckare Bibeln – har ändrat det väletablerade ”Jakobs stege” till ”Jakobs trappa”. Å andra sidan fick ju Palmstierna på köpet en titel sin uppföljare, som vi alla hoppas kommer inom en snar framtid.

Föregående

Dagens horoskop.

Nästa

Inte en Harning.

8 kommentarer

 1. Johanna

  det kanske börjar bli dags att ta upp det här nu. mailet jag skickade till svt den 23 november 2007 angående hej domstol. att ni visade fellatio. på söndagsförmiddagen. mitt i barnprogramstablån. jag vet inte vad jag ska säga, men jag publicerar gärna mailet här. på förfrågan, alltså.

 2. Kalle Lind

  Johanna: a) att SVT inte svarat på ditt mejl kan jag dessvärre inte rå för, b) det var Hej rymden! programmet hette, c) vi visade ingen fellatio, d) vi lägger inte tablån, e) vems förfrågan?

 3. Johanna

  jo! de svarade! jag ville bara ha respons på det som hände. men visst visade ni fellatio! inget fel i det förstås. eller vad säger jag.

 4. Kalle Lind

  Johanna: jag har aldrig medverkat i ett program som visar fellatio. Jag är helt övertygad om att jag skulle komma ihåg detta. Troligen hade jag inte skämts över det, men jag tror ändå att det hade etsat sej fast på näthinnan.

  Jag gissar att du menar att vi nämnde ORDET ”fellatio”, som jag vill påstå är en milsvida skillnad. Jag kan möjligen ge dej att vi visade en skylt av Försäkringskassans logga och sa att den visade fellatio.

  Gällande det här med barnprogram: 1) vårt uppdrag var att göra ett program som skulle kunna locka tonårstittare (detta glömde för all del SVT själva bort senare, men det tänker jag inte lastas för), 2) vet man inte vad fellatio betyder så lär man inte heller ta skada av att ordet nämns, 3) fellatio är ett relativt trevligt fenomen som ingen fungerande varelse lär må dåligt av att höra talas om.

 5. Johanna

  det känns bra i mig nu.

 6. Berryman Jr

  Se, det var en sant surrealistisk dialog!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén