Om Kalle Lind och andra gubbar

Varför humorister är bättre på humor än folk som inte är humorister.

John Cleese sålde sitt Fawlty Towers-manus till amerikanska ABC. Fawlty Towers – som föregrep Larry Davids credo till Seinfeld-författarna ”No hugging, no learning” med sexton år – ansågs inte riktigt passa den amerikanska smaken. Den var för ångestladdad, för neurotisk, för cynisk, för kompromisslös i sin syn på människorna som ömkliga och utsatta.

Amerikaner gillar ju mer baseball och popcorn och sånt.

Därför gjorde man vissa smärre justeringar för den amerikanska marknaden. Man la t.ex. till lyckliga slut och försoningar.

Och så tog man bort Basil.

Amanda´s house – med Bea Arthur (pantertantern Dorothy) som hotellägare – lär inte ha blivit nån jättesuccé, men visades faktiskt i SVT typ 85.

1819 spelades Hamlet på Kungliga Teatern – numera mest känd som Drrramaaaaten – för första gången. Den hade då tvåhundra år på nacken. Baronen, översten och teaterchefen Gustaf Åkerhielm kände också ett behov av att korrigera texten. Det gjorde han rätt i. Alla vet ju att överstar och friherrar är bättre lämpade för dramer än t.ex. dramatiker.

Bl.a. ansåg Åkerhielm att det var ”farligt för folket” att se kungligheter bete sig ovärdigt. Han strök därför de scener som visade kungligheter bete sig ovärdigt.

Eftersom hela pjäsen som bekant handlar om en kung som mördas av sin bror och hustru och vars son beter sej pubertalt och skickar sin fjälla i döden, kan inte särskilt mycket av ursprungstexten ha funnits kvar på slutet.

Särskilt inte som det ansågs okulturellt och smaklöst att som Shakespeare blanda tragedi med ett gycklarspel. Varför jag gissar att Åkerhielm även strök gycklarscenerna.

De rester av ursprungstexten som fanns kvar – troligen fäktningsscenen mellan Hamlet och Laertes – ”förskönade” Åkerhielm för säkerhets skull.

Jag pratar regelbundet med människor vars arbete är att filmfotografera, ljudlägga och göra humor, som ägnat stora delar av sitt liv åt att tillskansa sej ett yrkeskunnande och en position. De berättar ibland om hur de spelar upp sina filmer och sketcher för uppdragsgivare från t.ex. ostkrämarbranschen eller spiknasarbranschen.

Dessa ost- och spikmånglare kan då säja saker av typen ”det är lite mycket grönt i bilderna”.

Det står dem naturligtvis fritt att tycka detta, särskilt som det är de som pröjsar. Men faktum kvarstår: ibland skulle man kunna låta folk som kan saker göra saker istället för folk som inte kan saker.

Det är ju ytterst sällan en ljudtekniker förklarar för en mejerist hur man gör en perfekt herrgård eller en dramatiker påpekar för en överste hur man bäst runkar bulle.

Föregående

Åshöjdens Socialdemokratiska Bollklubb.

Nästa

Silberskys selektiva minne.

9 kommentarer

 1. Baronessan

  Så det är därför som dessa ”filmer” från ”ostkrämar- och spiknasarbranschen är så usla? Kan tro att det är på det viset. Sen det där med Fawlty Towers utan Basil – det är ju som en kopp kaffe utan bönor.

 2. Anonymous

  Detta var ju ett stiligt sätt att säga ”Skomakare, bliv vid din läst”.

 3. Huskorset

  Stiligt.

 4. Huskorset

  Är ordet. (glömde jag)

 5. Filmstjärnan

  Herr Skägg.
  Jag beundrar er!

 6. Anonymous

  Karl,
  Jag förstod inte riktigt slutklämmen i texten. Medges att jag skrattade men det var mest för att jag misstänkte att det som förväntades av mig.

  Likväl undrar jag:
  Vad har militär grad att göra med att ”runka bulle”?

  /Bollhuvet

 7. Kalle Lind

  Bollhuvet: som gammalt kronvrak är bullrunkandet det enda fenomen jag känner till från militärvärlden.

 8. dr. No

  Kan inte undgå att referera tillbaka till ditt inlägg om Åshöjden – svenska cast:are är ju uppenbarligen sämre på sitt jobb än, till exempel, en mjölkbonde från Sveg.

  Och handen på hjärtat, hur många av dina komikerkompisar är egentligen roliga?

 9. Anonymous

  HAHAHA. Det är roligt för att det är sant.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén