Det finns ord som bör bannlysas ur recensioner och omdömen om filmer/poddar/scenshower/whatever. Ord som används nedsättande utan att den som använder dem nånsin förklarar sig. Ord som därför säger mer om recensentens okunnighet än filmens/poddens/etc innehåll.

”Grabbigt” är ett populärt dissord. Står män på scen och pratar snusk så är det grabbigt. Står män på scen och pratar känslor så är det också grabbigt. Gör män saker tillsammans så är det grabbigt – och det är det ju också, rent faktiskt, men vad betyder det? Att människor med kromosomuppsättningen xy utgår från sina erfarenheter? Varför skulle det per definition vara dåligt? Skulle samma människor som avfärdar grabbiga saker alls använda begreppet ”tjejigt”?

Samma sak med ”studentikost”. Det är klart att vissa företeelser är specifika studentfenomen – spex, karnevaler, overaller – men ordet smetas på allt möjligt. Innehåller humor mer avancerade referenser än Zlatan och framförs den på artikulerad skånska så kommer garanterat nån kritiker att hojta ”studentikost!” Vilket bara är en synonym för ”nåt jag inte kan ta till mig men ändå måste tycka illa om”.

Samma sak med ”buskis”. Buskis är från början teater som spelades i buskarna, under bar himmel, för människor som annars inte gick på teater. Idag betyder det peruk och snusk – fast peruk och snusk på ett dåligt sätt. Inte som när Lars Norén låter sina skådespelare skrika ”pissfitta!”. Inte som när Börje Ahlstedt släpper väder i ”Fanny & Alexander”. Inte som när Dramaten spelar Molière i peruk. Utan dåligt på ett plumpt sätt som sofistikerade medelklasstyckare inte ens behöver definiera.

Och ja, jag pratar i egen sak. Radioprogram jag har gjort har kallats grabbiga, böcker jag har skrivit har kallats buskis, hela min uppenbarelse har kallats studentikos. Kritisera mig gärna (eller förresten: låt helst bli), men använd då ord som ni kan förklara.

Sven Melander i Palmemordspodden. Mitt mansideal.

Publicerad i Sydsvenskan 22 april 2015

Boken Kalle Lind. Samlade krönikor 2011-2018Samlade krönikor 2011-2018 av Kalle Lind

Nu har du läst en krönika av Kalle Lind men det finns massor fler samlade i en tjock bok med hårda pärmar. Både Adlibris, Akademibokhandeln och Bokus är beredda att skicka hem en till dig för en human summa. Och självklart finns det andra böcker också. De viktigaste hittar du här.