När jag började skriva Citykrönikor 2012 lovade jag mig själv:

1: Jag ska inte bli en sån där krönikör som piskar upp en lynchstämning kring att en domstol har dömt en brottsling enligt gällande lag.

2: Jag ska inte bli en sån där krönikör som kör med anekdotisk bevisföring och till exempel använder en galen tax jag sett på stan som argument för att alla hundar ska slaktas. Nu läggs City snart ner och jag kan kasta alla gamla principer över bord.

Häromveckan dömde tingsrätten en bilist som rammat en cyklist och skickat henne in i en flera veckor lång koma och därefter smitit från platsen och hittats först en månad senare genom ett anonymt tips.

Bilisten fick dagsböter för ”vållande till kroppsskada och obehörigt avvikande från trafikolycksplats”, men slapp skadeståndskravet då det ”inte kan bevisas att han medvetet brustit i omsorg”.

Jag blev själv påkörd för tio år sen. Jag cyklade rakt fram i en korsning efter att ha passerat ett grönt ljus (för er med bristfälliga trafikkunskaper: jag hade lagen på min sida). Bilen kom från vänster och slungade mig rakt upp i luften och ner på rygg.

Medan jag låg på asfalten med en växande spricka i nacken hörde jag, genom suset av röster från tillskyndande hjälpare, hur föraren argumenterade för sin sak: ”Men jag hade ju solen i ögonen! Jag såg han inte!”

Jag gick med stödkrage i åtta veckor. Mina ”vänner” gav mig ett par gula glasögon så jag skulle likna Becks granne. Föraren kör så vitt jag vet fortfarande runt på Malmös gator. Och det händer säkert fortfarande att han får solen i ögonen.

Jag tycker att de kunde ha klippt hans körkort. Och jag tycker faktiskt också att han kunde ha dömts att skicka mig en blomma.

I ett land där man måste kunna rabbla boogietryck på släpvagnar och antal trafikdöda älgar perioden 2006–2007 för att få ett körkort är det påfallande lätt att behålla ett.

Bokmässan! Göran Greider! Dekadans! Och kanske nån enstaka bok.

Publicerad i Sydsvenskan 23 september 2015

Boken Kalle Lind. Samlade krönikor 2011-2018Samlade krönikor 2011-2018 av Kalle Lind

Nu har du läst en krönika av Kalle Lind men det finns massor fler samlade i en tjock bok med hårda pärmar. Både Adlibris, Akademibokhandeln och Bokus är beredda att skicka hem en till dig för en human summa. Och självklart finns det andra böcker också. De viktigaste hittar du här.