Jag träffade min ungdomsidol. Han satt på marken utanför Coop och drack tranbärsjuice ur paketet och löste det lättaste kryptot i en krysstidning.

En gång var han allt jag ville vara. Han hade alla coola attribut som kan rymmas i en tonårsgarderob, varenda accessoar som jag dreglat över på pressbilderna på Thåström: skinnjackor, Doc Martens-boots och t-tröjor med vartenda kreddigt band som fanns i nittiotalets början.

Han hade tatueringar och döskallering och en mäktig skivsamling, prenumererade på Magazin April och Brand och NME, rökte Camel utan filter, hade vilda fester mitt i veckan.

Jag var femton, han var arton. Han köpte ut åt mig med ett perfekt falskleg, lärde mig röka cannabis, lyssnade med artigt intresse när jag försiktigt prövade mina kunskaper om punk och serier och comedy och annat viktigt.

Jag hade aldrig träffat någon coolare. Jag har aldrig träffat någon coolare. Som femtonåring är man mottaglig för coolness på ett sätt som man aldrig blir senare i livet.

Han försvann ur mitt liv. Jag valde den ordnade vägen, eller om den nu valde mig. Djungeltrumman har förtäljt mig att han tog en stökigare väg.

Jag har sett honom på håll ibland men aldrig vågat mig fram. Nu var det han som kände igen mig och glatt sa hej. Jag blev omedelbart femton igen och genuint smickrad över att han alls kom ihåg mig.

Han jobbade som diskare. Hans kompis från då, som var så osannolikt cool att jag aldrig vågade tilltala honom som tonåring, var parkarbetare. Min gamle idol satt och väntade på en ”kompis” som bodde ”här nånstans” och som aldrig verkade komma. Det såg lite kallt ut.

Vi sa kul-att-ses och skildes. Jag gick hem till sambo och barn och bostadsrätt och matberedare. Han satt kvar och väntade. Några timmar senare fick jag en impuls att gå och kolla om han satt kvar.

Det gjorde han inte. Krysstidningen låg kvar på marken jämte ett tomt paket tranbärsjuice.

Publicerad i Sydsvenskan 16 september 2015

Boken Kalle Lind. Samlade krönikor 2011-2018Samlade krönikor 2011-2018 av Kalle Lind

Nu har du läst en krönika av Kalle Lind men det finns massor fler samlade i en tjock bok med hårda pärmar. Både Adlibris, Akademibokhandeln och Bokus är beredda att skicka hem en till dig för en human summa. Och självklart finns det andra böcker också. De viktigaste hittar du här.